Om branschen var på gott humör efter ett lovande 2017 blev det nästan klang- och jubelföreställning när Fédération de l’industrie horlogère suisse (FH) presenterade siffrorna för februari. Värdet av exporten av schweziska klockor nådde 1.7 miljarder schweizerfranc, en ökning med 12.9 procent. Även exporten av andelen enheter ökade med 3.8 procent.

Skärmavbild 2018-03-25 kl. 12.32.06.png

För första gången på länge kan man även se en tydlig ökning i alla prissegment, från 2000 kronor och uppåt. Allra bäst gick det för prissegmentet 5000-30 000 kr, där man ser en tillväxt på 19.3% i värde och 15.7% i enheter.

Skärmavbild 2018-03-25 kl. 12.32.09.png

De tre viktigaste exportmarknaderna, Hong Kong, USA och Kina ökade kraftigt. Mest anmärkningsvärt är att USA hade sin bästa månad på hela sex år, med en tillväxt på 26.3 procent. De enda som backade på ”topp tio” var Storbritannien (-16.8 procent) och Italien (-13 procent).

BASELWORLD 2018

FH:s rapport är dock begränsad till exportsiffror, det vill säga ut till återförsöljarna. Hur försäljningen av jämförbara enheter till slutkunderna ser ut, det framgår inte. Däremot kan vi ana från de starka siffrorna som Emperor Watch & Jewellery Ltd, en återförsäljare i Hong Kong, presenterade att även försäljningen ökar.

chartsgen2.png
Siffror från Emperor Watch & Jewellery Ltd.

Förklaringen till uppgången är alltjämt den starka asiatiska marknaden, där försäljningen just nu drivs uppåt av främst unga och köpsugna kineser, enligt analytiker. Men även om branschen förväntar sig en tillväxt på totalt runt 3 procent sett över helåret, så är analytikerna fortsatt försiktiga och råder att till exempel inte jubla för tidigt över USA:s uppgång. Den kan vara tillfällig.

Men efter de svåra åren, så behöver branschen något att glädjas åt och det är tydligt att formkurvan är på stadigt uppåtgående. Återhämtningen ser än så länge stark ut.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.