Jag är upprymd. I flera år har jag gått och sneglat på Black Bay-serien från Tudor och flera gånger har jag stått med klockan i handen och velat över huruvida jag ska slå till eller inte. Men det har aldrig blivit någon Black Bay för mig, klockan har helt enkelt varit lite för stor för min handled. Tudor har dock planer på att ändra detta med Black Bay Fifty-Eight som  lanserades på Baselworld i år och som är väldigt lik sina storasyskon med en väsentlig skillnad. Storleken.

02-black-bay-fifty-eight.jpg

Tudor Black Bay Fifty-Eight är, precis som övriga klockor i Black Bay-serien, en hyllning till företagets tidiga dykarklockor och karaktäriseras av raka linjer, snow flake-visare och klassiska färgkombinationer som för tankarna till mitten på 1900-talet.

Medan det befintliga utbudet av dykare från Tudor haft en diameter på 41 mm och en tjocklek på strax under 15 mm väger Fifty-Eight in på blott 39 mm och erbjuder med sin tjocklek om 11,9 mm en betydligt tunnare profil. Den är till och med än en Datejust(!).

Trots detta erbjuder klockan samma vattenresistens som kullsyskonen och har dessutom samma imponerande 70-timmars kraftreserv. För att lyckas med detta har Tudor tagit fram ett mindre och tunnare urverk (calibre MT5402) som är ett kronometercertifierat in-house-urverk.

Fifty-Eight kommer kunna köpas med tre olika armband, en stållänk av ”rivet”-typ, läderarmband eller ett högkvalitativt nato-band som för tankarna till klassiska ”Marine Nationale”-band som tillverkades av remmar från fallskärmar för militärt bruk. Priserna kommer ligga runt 30 000 kr där varianten på länk är dyrast.

Varför är denna klocka intressant?

Denna klocka erbjuder en intressant historia, snygg design och en kvalitet som inte är lång från Rolex till mindre än halva priset. Dessutom kommer den nu i en mer tillgänglig storlek som passar både män och kvinnor. Jag kan inte understryka hur mycket jag ser fram mot denna klocka och jag står i kö att få köpa en hos mina lokala klockhandlare.


Specifikationer

  • 39 mm i diameter exklusive krona
  • Boett och länk i rostfritt stål (316L)
  • Kurvat safirglas
  • Urverk: Tudor Calibre MT5402
  • Kraftreserv: 70 timmar
  • Lackad (ickekeramisk) dykarring med 60 klick
  • Vattentät till 200 meter
  • Listpris: mellan 29 000 kr och 33 000 kr beroende på armband

En värdig konkurrent till Rolex Submariner?

Det kommer vara svårt att inte jämföra denna klocka med ikoniska Submariner från storebror Rolex. Jag har läst flera ”hands-on” som beskriver klockan som en direkt konkurrent, som bärs väldigt likt, men till mindre än halva priset. Sockra med en riktigt in-house-urverk med ordentlig kraftreserv i kombination med en högre tillgänglighet och vi har ett riktigt intressant alternativ!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.