Om Ballast inte får några klockor att ringa hos dig är det fullt naturligt. Det är ett relativt ungt varumärke, som ännu inte introducerats ordentligt på den skandinaviska marknaden. De gör minst sagt annorlunda tidmätare, med ett tydligt formspråk som tar sitt avstamp hos ubåtar. Så låt oss nu dyka ned under ytan och se vad vi finner där.

Ballast har för närvarande två kollektioner, som båda innehåller modeller i en rad olika utföranden. Dessa heter Trafalgar och Valiant och mycket riktigt: det är också namnet på två olika typer av ubåtar. Jag har tittat närmare på en modell (ref: BL-3133-01) i den förstnämnda kollektionen.

Första intrycket

DSC_0581 2.jpg

Wow! Den här klockan befinner sig i ett prissegment där just presentationen brukar vara en av de största och tydligaste kompromisserna, av förklarliga skäl. Men här har man verkligen inte snålat. Här kommer klockan i en riktigt trevlig trälåda i mörkbrunt. Den har till och med ett praktiskt filtat material på undersidan.

DSC_0579.JPG

Här medföljer också en liten bruksanvisning (den behövs, mer om det längre ned) och ett riktigt påkostat garantikort. Det här är den i särklass bästa presentationen jag har sett i den här prisklassen. Nu äger jag ingen hatt, men hade jag gjort det hade jag tagit av den och bugat mig djupt. Imponerande!

Design och materialval

DSC_0423 2.jpg

Behöver jag ens nämna att boetten är tillverkad i rostfritt stål? Att den mäter 46.5 mm i diameter bör jag nog ta upp i alla fall. Den har dessutom en tjocklek på drygt 14 mm, så det är en redig bit det här.

DSC_0425-1 (dragen).jpg

Urtavlan är mörkgrå och har begåvats med applicerade arabiska siffror vid 12 och 6, en skeletterad datumskiva, varumärkets logotyp vid klockan 3 och så namnet under klockan 12. De vita timmarkeringarna är nedsänkta i tavlan och har, liksom de utmärkta visarna, utrustats med riktigt vass lysmassa.

Alltihop skyddas av ett härdat mineralglas, inget safirglas här inte alltså. Detsamma gäller den transparenta baksidan.

DSC_0441.jpg
Ballast har verkligen försäkrat sig om att du inte ska missa att det är ubåtar det handlar om.

Armbandet är tillverkat i buffelläder och är av riktigt god kvalitet för prisklassen. Det är rejält, balanserar vikten väl (och det behövs här). Dessutom finns här en riktigt finurlig lösning för bandstiften, som enkelt kan plockas av och sättas tillbaka med hjälp av en liten spak – snudd på genialt. Varför använder sig inte fler av det här?

Under huven

DSC_0442 2.jpg

Föga överraskande sitter här ett lågbudgetverk från Miyota. Man har inte gjort något alls vad gäller dekoration och det är synd, för det är ett allt annat än vackert urverk. Jag hade personligen föredragit om man i stället satsat på ett solitt lock, med någon enklare etsning.

DSC_0392 2.jpg

Den tryckta logotypen på glaset känns bara onödig och som ett försök att åtminstone göra någonting. Mitt tips: hoppa över den transparenta baksidan helt. Den gör ingen gladare.

DSC_0372.jpg

Men här finns också en kul detalj: Urverket må vara automatiskt, men det går också att dra upp för hand och det görs, något överraskande, via ringen. Och vill man ställa datumet eller tiden, så skruvar helt enkelt av locket nere vid klockan fyra, trycker på knappen och sedan sköter man resten med hjälp av ringen. En för Ballast patenterad lösning, som är riktigt rolig att leka med.

På handleden

DSC_0527.jpg

Det här är en rejäl pjäs. Den markerar sin närvaro med all önskvärd tydlighet och mer därtill. På mig blir det här dessvärre en handledsfrisbee. Det blir dessutom lite extra tyngdlyftning för vänsterarmen, även om det robusta armbandet balanserar vikten förvånansvärt väl. Jag hade förväntat mig en betydligt värre, nära komisk upplevelse när jag först läste specifikationerna och såg att diametern låg på 46.5 mm.

Dessvärre kommer jag på mig själv med att ta av och på den med jämna mellanrum, under den här perioden. Jag lyckas inte matcha den med någonting i min garderob. När vi testar våra klockor umgås vi med dem till max. Vissa sitter som gjutna på handleden under hela testperioden, andra kan man komma överens med tack vare rätt matchning. Men här är det svårt. Det är verkligen inte min stil och smak.

 

Men bortser vi från det, så är ergonomin en positiv överraskning. Armbandet är helt suveränt och klockan sitter fantastiskt bra. Så det är inte av den typen av bekvämlighetsskäl jag inte riktigt ”bondar” med den här klockan. Jag har låtit andra, med betydligt mer rejäla handleder och ett öga för utformningen testa den också och där har det varit annat ljud i skällan. De har velat ta över den omedelbart.

Summering

DSC_0431 2.jpg

Det är inte helt lätt att samla alla olika intryck här. Först och främst: Är det här en klocka jag själv skulle bära? Nej, storleken är överväldigande på mig och designen tilltalar helt enkelt inte just mig. Jag hade även föredragit ett safirglas, före det härdade mineralglaset. Däremot finns det en hel del inslag jag ändå uppskattar här.

Det är (nästan) alltid trevligt med lite annorlunda tekniska lösningar, där man inte bara trampar på i samma gamla fotspår. Att ringen tagit över kronans funktion här tycker jag är riktigt kul. Dessutom är armbandet riktigt bra för prisklassen, för att inte tala om presentationen som fullständigt slår knock på konkurrensen i det här prissegmentet.

DSC_0460.jpg
Det finns något nästan ironiskt med ”We come unseen”. Det är precis vad Ballast Trafalgar inte gör.

Så den här klockan är för dig som gillar något annorlunda och vill ha ett riktigt ”statement” på handleden. Jag kan verkligen se och förstå hur den här klockans uttryck kan tilltala folk. Den har ändå något unikt och en väl genomarbetad design.

DSC_0539 2.jpg

Men hos mig gör Ballast Trafalgar något av ett splittrat intryck. Det finns så mycket potential här, så många smarta lösningar tillika upplyftande detaljer. Men den hade mått så mycket bättre av att kapas tre-fyra millimeter, ett solitt baklock, samt safirglas


Omdöme

Positivt

  • Robust
  • Tekniskt nytänk
  • Presentationen
  • Lysmassan
  • Armbandet och ergonomin
  • De briljanta bandstiften

Negativt

  • Storleken
  • Avsaknaden av safirglas
  • En genomtråkig baksida

Kan jag rekommendera den?
Ja, den kanske inte matchar med min ”garderob”, men med din. Har du rejäla handleder och går igång på den här designen och det tekniska nytänket, så kör hårt.


Specifikationer:

Diameter: 46.5 mm
Tjocklek: 14.5 mm
Boettmaterial: Rostfritt stål
Glas: Härdat mineralglas
Vattentäthet: 100 m
Urverk: Miyota 8215
– Frekvens: 21 600 VpH
– Juveler: 21
– Gångreserv: 40 timmar
Armband: Buffelläder
Cirkapris: 4000 kr


Läs mer:

Ballast hemsida

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.