Tillgänglighet
Årets Baselworld handlade nästan ingenting om de senaste innovationerna eller banbrytande design. I stället såg vi en vilja att göra årets modeller mer tillgängliga för en bredare publik. Allt från mindre storlekar till val av material och i slutänden betydligt lägre snittpriser och högre prisvärdhet. En utveckling som jag verkligen gillar.

”Damklockor”
Branschen har sent omsider upptäckt att kvinnor i dag gärna bär lite större klockor. Hjärtan och ”feminina komplikationer” är inte vad som efterfrågas främst. Därför ser vi alltfler klockor av redan befintliga modeller, som tidigare enbart riktat sig till män med rejäla handleder, som nu också görs i en eller ett par storlekar mindre. Allt för att göra dem tillgängliga för kvinnor och oss män som inte har handleder som Hulken. Så kanske kan vi nu sluta kalla dem för ”damklockor” och bara kalla dem för…klockor? Notera att varumärkena själva inte marknadsfört dem som damklockor. Hatten av för det.

rolex-gmt2-cover
Rolex GMT Master II nu till ett tillgängligt pris (men med en löjligt otillgänglig väntetid) och i…just det: rostfritt stål.

Stål
Ja, både punkt två och tre är något av underrubriker till punkt ett. Men å andra sidan har det varit en stålbonanza på årets mässa och det måste nämnas. Varför? Jo, för att tidigare har den stora efterfrågan på de större marknaderna i främst Asien (som man i mångt och mycket anpassar sig efter) handlat om helguld och briljanter. Nu ser vi i stället nya instegsmodellen av hög kvalitet, men i rostfritt stål. Och vi vet att det finns ett starkt köpsug hos inte minst unga kineser, som har lite andra preferenser än tidigare.

Gröna urtavlor
Det var inte så att mässan svämmade över med dem, men de var ovanligt många och tycks bara bli fler och fler. Det krävs också rejäl lyster för att lyfta en grön tavla och det har vi fått se flera härliga exempel på.

Blå urtavlor
I år igen. Någon förvånad? Nej, tänkte väl inte det. Flera av varumärkena har berättat att det är just modellerna med blå urtavla som går bäst just nu. Blått är verkligen flott.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.