Att säga att den schweiziska klockindustrin blomstrar är kanske att ta i. Men den är i alla fall på god väg. En mer rättvisande bild är väl att knopparna är på väg att spricka upp. Till och med exporten till den motsträviga amerikanska marknaden gick upp under februari, som blev USA:s bästa månad på hela sex år.

beautiful-bungalow-chalet-434549
Sverige – en iskall exportmarknad.

Men så finns det undantag och ett av dem är Sverige. Vårt avlånga land var länge en av de 30 största exportmarknaderna, men har nu fallit långt utanför den listan. Anledningen? Ett jätteras i inledningen av 2018.

Den blågula kollapsen

Skärmavbild 2018-04-05 kl. 22.28.14.png

Värdet av exporten till Sverige fullständigt kraschade i januari med hela -34,8 procent, jämfört med motsvarande period förra året, visar siffror som Klockrent.org beställt av Fédération de l’industrie horlogère suisse (FH).

Skärmavbild 2018-04-05 kl. 22.28.27.png

Februari blev något bättre, men var fortfarande dyster läsning med -22,2 procent, jämfört med motsvarande period förra året.

Analys

Så varför går Sverige bakåt, när de andra går framåt? Det är svårt att peka på något enskild orsak, utan det här kan härledas till en rad olika faktorer.

När det kommer till lyxkonsumtion handlar allt om vilken sinnesstämning, vilket humör som råder. Ett humör som styrs av trygghet, tillväxt och stabilitet. Eller så klart, otrygghet, osäkerhet och stagnation. Och det är dessvärre de sistnämnda tre som råder just nu. Kronan är svag, vi har ett riksdagsval som väntar i höst och dessutom sker en brad omstruktureringar i näringslivet, främst handeln, med nya direktiv att förhålla sig till.

rolex-summer
Rolex väljs bort i osäkra tider. Foto: Daniel.

Och när det finns en osäkerhet, så är det första vi tummar på nämligen lyxkonsumtionen, enligt en rad undersökningar. Den prioriteras ned, till förmån för andra, viktigare konsumtion. Man saknar helt enkelt känsla och vilja att lyxkonsumera och det prioriteras, helt logiskt, bort.

En annan bidragande orsak kan också vara att vi i Sverige är trendkänsligare och tar till oss exempelvis ny teknik snabbare än många andra länder. Det innebär att smartwatches kan ha en större inverkan här, än på andra platser. Framför allt i dessa tider. Just detta råkar dock vara en spekulation och inget det finns några faktiska siffror på.

Kommer exporten till Sverige att återhämta sig? Förr eller senare, ja. Men mycket tyder på att just 2018 kommer att vara ett svagt år. Den backade med 2 procent totalt förra året och den siffran kan mycket väl stiga med ett antal procentenheter i år.

Skärmavbild 2018-04-05 kl. 22.28.11.png

Däremot ska vi inte glömma att Sverige faktiskt var en av få marknader som gick emot strömmen under vad som närmast blev en depression under 2015-2016. Så att vi backar är inte särskilt alarmerande. Men det är ändå värt att hålla ögonen på.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.