Årets Baselworld var inte bara mindre sett till antalet utställare (en halvering från förra året), det blev också något av en succé. Flera av dess belackare svängde helt, till exempel Breitling vars vd Georges Kern var en av de absolut tuffaste och mest öppna kritikerna inför årets mässa. Men Breitling slog försäljningsrekord jämfört med tidigare år och plötsligt hyllade man världens största klock- och smyckesmässa igen. Det blev en klassisk u-sväng där man gick från snack om att dra sig ur, till att lova att komma tillbaka nästa år igen.

BASELWORLD 2018
Besökarna strömmade till, trots en minskning av antalet utställare.

Dessutom var det minst sagt positiva tongångar överlag, då marknaden återhämtar sig i en högre takt än väntat. Dessutom ökade besöksantalet med 8 procent under första halvan. Men där fanns också en underton med ett envist rykte, som vägrade släppa taget om veckan: Ett rykte om att Baselworld 2019 blir det sista. Ett på många sätt logiskt rykte med tanke på det kraftigt minskade antalet utställare och de allt större förlusterna för mässan.

Men hur ligger det till egentligen? Finns det någon framtid för Baselworld bortom 2019?

Svaret är kort och gott, ja. Baselworld kommer att leva vidare även efter 2019. Att det är svårt att få några svar på frågan om framtiden bortom nästa års upplaga beror på en rad olika orsaker, som vi ska reda ut här nedan. Vi har varit i kontakt med en källa, som här vill vara anonym, som har mycket god insyn i mässan. Vederbörande har delat med sig av nuläget och framtiden för Baselworld, men vill inte bli citerad.

Därför är det tyst från ledningen

Först och främst kan vi konstatera att snacket om en sista mässa faktiskt kan vara den bästa marknadsföringen Baselworld någonsin kan få. I alla fall ut mot potentiella besökare. De som ännu inte besökt mässan kommer naturligtvis att göra allt för att åtminstone en gång under sin livstid få uppleva den på plats.

 

BW2018_OC_RC_MOZ_1039_02775
Räkna inte med några förtydliganden från det här gänget den närmsta tiden.

Men den stora anledningen till att man inte går ut och kommenterar Baselworlds framtid bortom 2019 stavas ”förändringar”, enligt källan som berättar att Baselworld som vi känner det i dag med största sannolikhet kommer att se annorlunda ut. Det går helt enkelt inte att fortsätta rulla i dagens nedförsbacke. Till slut tar det stopp. Exakt hur dessa förändringar kommer att se ut vet man dock inte i dagsläget. Man diskuterar en rad olika trådar och tar in feedback från utställarna, något man tidigare kritiserats hårt för att vara helt likgiltiga inför. Det kan man inte vara längre.

Förändringarna som diskuteras

Några av de vanligaste önskemålen som framförts och som därför ses över är dock problematiska för Baselworld. Det rör sig om att flytta mässan tidsmässigt närmare SIHH för att varumärkena dels ska kunna lansera sina produkter tidigare på året och dels slippa en massa merkostnader som det innebär att ställa ut dubbelt, med ett par månaders mellanrum. Eller för pressrepresentanter att behöva resa dubbelt på samma premisser.

breitling_baselworld17.jpg
Breitling är en av de stora pådrivarna för föränding. Foto: Breitling

Två andra populära förslag som ses över rör att införa ett tak för antalet utställare på Baselworld. Det kan bli knepigt ur en ekonomisk synvinkel för mässan. Men flera av årets utställare upplevde att de fick mycket större utrymme och exponering i år och det vill man inte gå miste om. En annan är att sänka avgifterna för att ställa ut, något som även det är svårt att tillmötesgå rent ekonomiskt. Det är snudd på omöjligt att införa båda dessa punkter. Här kommer man att behöva prioritera. Det säger sig självt att varumärkena vill att det ska både vara billigare, samtidigt som de syns mer. Men det omöjliggör den ekonomiska ekvationen för mässan.

Av dessa två alternativ ser jag ett tak som det mest sannolika. Flera av årets utställare har tryckt på att de ofrivilligt mindre formatet för 2018 var det bästa på mycket länge.

homepage-hub-auditorium.jpg
White Box. Foto: SIHH

I år påbörjades dessutom en digitalisering av mässan, även om utvecklingen var långtifrån tillräcklig så var det ett steg i rätt riktning. Man har helt enkelt legat en bra bit efter vad gäller verklig närvaro på den fronten. Här har man sneglat lite mot årets upplaga av SIHH, som till exempel skapade särskilda arbetsutrymmen för media, som kallades ”White Boxes”.  Dessa blev oerhört populära och bidrog till en ännu bättre rapportering och därigenom spridning av mässan.

De stora leder utvecklingen

Låter ovanstående som rena spekulationer, tvivlar du fortfarande? Då kan jag glädja er med att det redan delats ut en hel del ”hints”, som verkar ha flugit över huvudet på de allra flesta. Vi ska återvända till Breitling och dess vd, Georges Kern för en stund…
– Efter konstruktiva samtal med Baselworlds ledning, och i synnerhet några av de andra ledande varumärkena, så har vi bestämt oss för att komma tillbaka nästa år. Nu ska vi de närmsta veckorna ta fram förslag på förbättringar för både Baselworld 2019 och bortom det, säger Kern i ett uttalande.

SCHWEIZ BREITLING BASEL WORLD 2018
Breitling slog alla sina tidigare försäljningsrekord på årets mässa och nu vågar man tro igen. Foto: Breitling

Breitlings initiala förslag:
– Breitling vill framför allt se bättre koordinerade datum för Schweiz största klockmässor och göra Baselworld till en plattform för kommunikation. Jag tror att pressdagen behöver omstruktureras och digitaliseringen behöver påskyndas, säger Kern och tillägger:
– Baselworld har en enormt lovande framtid.

Den uppåtgående trenden

En annan indikator på att Baselworld går en ny vår till mötes är naturligtvis de positiva siffror som branschen uppvisat. Återhämtningen går, som tidigare nämnt, över all förväntan för stunden. Det borgar för fler Baselworld bortom 2019. Branschen är i utveckling och Baselworld måste och kommer att följa med.

rolex-gmt2-2
Rolex GMT-Master II i stål förkroppsligar på många sätt trenderna på årets mässa.

En trend vi såg på årets mässa, som borgar för fortsatt positiva siffror, är att priserna är på väg nedåt. Dessutom breddas utbudet med mindre storlekar och stålet hade en minst sagt central roll. Det finns plötsligt en rimlighet i det som lanseras. Och en ökad tillgänglighet ger naturligtvis en ökad försäljning i jämförbara enheter. Jag kan gå till mig själv och se hur jag plötsligt har fått möjlighet att konsumera modeller, som tidigare var snudd på ouppnåeliga. Och framför allt: inte försvarbara.

03-Frederique-Constant-Hybrid-Smartwatch-1024x683
En blick in i framtiden. Frederique Constant Hybrid Manufacture Smartwatch.

Visst har det varit på bekostnad av innovationer. Innovationstakten har minskat rejält, med undantag för den ständiga tvekampen mellan Bulgari och Piaget, där tunnast vinner. Men oroa er inte, det kommer en hel del spännande nyheter under 2019. Ni vet att jag tidigare tjatat en del om mekaniska hybrid-klockor. Alltså kombinationen mellan en smart klocka och en mekanisk. Frederique Constant tog ett första steg på vägen redan i år. Sedan har vi också Ressence som presenterade sin e-Crown under SIHH. Det här kommer vi att få se mer av, vänta bara.

Avslutningsvis

Vi kan alltså runda av med det betryggande budskapet att Baselworld lever vidare, även efter nästa års upplaga. Vi kan med andra ord bortse från alla domedagsprofetior och rykten. Den kommer att se lite annorlunda ut, moderniseras helt enkelt. Precis som branschen i stort kommer den att utvecklas och resa sig igen. Jag är i alla fall väldigt nyfiken och spänd på vad som komma skall.

OBS: Vi har sökt representanter som vill framträda med namn, men ingen har velat uttala sig officiellt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.