Omega har fått utstå en del kritik här på Klockrent för både tveksam prissättning och ett mjölkande av kollektioner i allmänhet och limiterade upplagor i synnerhet. Men under Baselworld 2018 presenterade man faktiskt en av veckans absolut bästa nyheter, i alla fall i mina ögon. Jag talar förstås om Omega Speedmaster Dark Side of the Moon Apollo 8.

sp_dsotm_apollo8_31192443001001_3_4_large

Med sin skeletterade urtavla, med detaljer som ska efterlikna månens yta, med de perfekta gula kontrasterna och en specialversion av Omegas handvridna 1861-verk är det oerhört svårt att värja sig mot den här tidmätaren, som tagits fram för 50-årsjubileet av Apollo 8.

sp_dsotm_apollo8_31192443001001_vuec_large

Den första tanken här är förstås att detta är både en limiterad och svindyr upplaga. Den kunde inte vara mer fel. Den har ett cirkapris på runt 88 000 kronor och tillverkas som en ordinarie upplaga.

sp_dsotm_apollo8_31192443001001_caseback_large.jpg

Visst är det en saftig prislapp, men här har man faktiskt specifikationer och utförande nog att motivera den. Den keramiska.boetten är verkligen kolsvart och urtavlan är helt suverän. Alla detaljer tillför något, hela vägen ned till det perforerade läderarmbandet.

sp_moon_dsom_apollo8_calibre-face-large
Månens framsida, sett från jorden.

Det enda som avskräcker mig är diametern på 44.25 mm. Det kan jag omöjligt bära upp och det känns fruktansvärt surt i det här fallet. Men Omega ska ändå ha beröm för att man i den här klockan förbättrat allt det vi har haft anmärkningar på. Man har skapat något unikt som är en ”gimmick”, men inte känns som en sådan, hantverket är utsökt och prislappen går utan tvekan att motivera.

sp_moon_dsom_apollo8_calibre-back-large
Månens baksida, sett från jorden.

Specifikationer:

Diameter: 44.25 mm
Boettmaterial: Keramik
Vattentäthet: 50 m
Urverk: Omega Caliber 1869
– Frekvens: 3 Hz (21.600 VpH)
– Juveler: 18
– Gångreserv 48 timmar
– Funktioner: Timmar, minuter, sekunder 12-timmarskronograf
Armband: Perforerat läder
Cirkapris: 88 000 kronor.


Läs mer:

Omegas hemsida

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.