Efter envisa rykten om Baselworlds nedläggning efter förra årets mässa kunde vi avslöja, med hjälp av en hemlig källa med mycket god insyn, att det inte alls var sant. Nu har vi dessutom fått en intervju med en presstalesperson för Baselworld, Christian Jürgens och han bekräftar våra uppgifter.

Finns det en framtid för Baselworld efter 2019?
­– Ja, vi har helt övertygade om att Baselworld kommer att fortsätta att spela en avgörande roll. Åttio procent av den schweiziska klockexporten är representerad här. Det gör Baselworld den överlägset mest anpassade mässan för klockindustrin. Våra koncept kommer att reflektera och följa marknaden från år till år, så klart.

­­– Vi utvecklar nya koncept för utställare, besökare och journalister till kommande upplagor av mässan. Det handlar om koncept både under mässan, men också om året-runt-upplevelser och information som är exklusiva för klock- och smyckesindustrin.

BASELWORLD 2018
Med färre utställare blev uppmärksamheten större för de närvarande företagen.

Flera av utställarna var väldigt nöjda med att det var färre utställare i år. Tror du att det är möjligt att sätta ett tak för antalet utställare till kommande år?
– Vi tycker att 650 utställande varumärken som det var i år också var en bra storlek för mässan. Men vi kan inte sätta något specifikt tak.

”Vi är öppna för att diskutera datum och anpassa oss utifrån önskemålen”

Det har kommit som förslag från flera håll att man bör flytta Baselworld tidsmässigt närmare SIHH, så att varumärkena kan släppa nya produkter tidigare på året. Är det en möjlighet?
– Vi är öppna för att diskutera datumen med branschen och våra största intressenter och kommer att anpassa oss utifrån deras önskemål. Men fram tills nu har de röstat för mars, då det inte krockar med räkenskapsåret för många av företagen, eller det kinesiska nyåret. Om de ändrar åsikt framöver så kommer vi att hitta lösningar. Baselworld 2019 kommer att arrangeras den 21-26 mars.

BASELWORLD 2018
Efter kritiken – nu ska det bli lättare även för de mindre aktörerna att ställa ut.

En del varumärken har klagat på kostnaderna för att ställa ut på Baselworld. Är det möjligt att sänka priset för utställarna?
– Vi håller på att utveckla nya koncept och format, särskilt för de medelstora varumärkena och företagen, för att kunna underlätta för dem att vara en del av mässan även i framtiden. Men man behöver också komma ihåg att hyran för en plats att ställa ut på bara uppgår till 20-30 procent av den totala kostnaden för deltagandet på mässan. Övriga kostnader är de för personal, övernattning, boende, mat, logistik och så vidare och där har vi inget inflytande.

Vilka andra förändringar diskuteras för framtida Baselworld?
– Som jag tidigare nämnt, så jobbar vi på nya koncept och ideer för flera intressenter för att kunna leva upp till deras förväntningar, önskemål och behov. Så snart alla beslut är fattade om dessa koncept och format så kommer vi att kommunicera ut dem då.


Läs mer:

Hela vårt avslöjande hittar du här.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.