Hecla har två kullsyskon i Leven och Endeavour som utöver mindre skillnader på urtavla och dykarring erbjuder lite mer återhållsamma färger. Specifikationerna i övrigt är identiska.

Första intrycket

Hecla levereras i en ganska ordinär klocklåda som utöver certifikat och förväntade tillbehör gömmer lite smått och gott, bland annat ett bandstiftverktyg för enkla armbandsbyten, putsduk och klistermärken. Locket hålls på plats av en magnet vilket ger en oväntat trevlig känsla första gången jag öppnar lådan.

Det medföljande stålarmbandet känns riktigt bra, finishen går inte att klaga på och låset har ett behagligt och förtroendeingivande klick-ljud. Tyvärr har jag inte haft möjlighet att testa länken tillsammans med klockan, men efter att ha känt och klämt på det är jag övertygad om att det bärs komfortabelt på de flestas handleder. Värt att notera är att länkarna inte är skruvade vilket gör det lite svårare att själv justera armbandets längd.

farer-unboxed-1
Det är svårt att slita blicken från den gula sekundvisaren som sveper fram över den blå urtavlan.

Design och materialval

Hecla har en kuddformad boett som mäter 41,5 mm i diameter. Boettens ovansidan är borstad och sidorna är blankpolerade. Designen är inspirerad av de ”super compressor”-klockor som var populära på 60- och 70-talet och har därför begåvats med en intern, enkelriktad, dykarring som ställs med den övre bronskronan.

Den undre kronan som är av stål används föga överraskande till att ställa tiden. Båda kronorna känns RIKTIGT bra, greppet, trådningen och motståndet när man skruvar i och ur dem är bland det bästa jag stött på, bättre än många betydligt dyrare klockor.

farer-crown-1
Kronan vid 4 används för att justera tiden och dra upp urverket medan den signerade bronskronan vid 2 används för att ställa den interna dykarringen.

Klockan upplevs som extremt robust tack vare en tung boett och en påtaglig tjocklek. Den välvda designen och det korta höjden (bandhorn till bandhorn) gör dock att klockan bärs väldigt bekvämt och liksom kramar armen.

farer-wristshot-1
Gummiarmbandet är skönt och den välvda designen kramar handleden på ett tillfredsställande sätt.

Det medföljande gummiarmbandet håller hög kvalitet och är mjukt och följsamt. Spännet är signerat med Farers logotyp och längden känns perfekt för min handled som är 16,5 cm i omkrets men bör passa både större och mindre handleder.

Hållarna har dock onödigt vassa kanter mot själva handleden och när jag först satte på mig klockan var jag orolig för att de skulle skava mot handleden, som tur är så var detta inte något problem under min tid med klockan.

Heclas paradnummer är den vågmönstrade urtavlan som är blå, väldigt blå. I kombination med de färgglada visarna bjuder den på en riktig färgexplosion i vissa ljus.

farer-dial-1

De arabiska siffrorna vid 3, 6 , 9 och 12 är applicerade och fyllda med lysmassa medan övriga stavindex utskurna och exponerar en undre urtavla som är målad med lysmassa.

På tal om lysmassa så håller klockan jämna steg med konkurrenterna i prisklassen, den lyser inte jättestarkt men håller ganska länge och det var inga som helst problem att läsa av tiden i ett mörkt rum någon timme efter ”laddning”.

farer-lume-1

Under huven

Under huven sitter ett ETA 2824-2 Elaboré som begåvats med företagets egna rotor. Det känns som ett helt okej val av urverk i den här prisklassen och tidshållningen på vårt testexemplar var gott och väl inom specifikationerna. Utöver bättre justering direkt från fabrik erbjuder Elaboré-varianten också bättre finish vilket kan beskådas genom boettlockets glasfönster.

farer-back-2
ETA-urverket håller god kvalitet och är enkelt att serva, dessutom ser det snyggt ut tillsammans med Farers egna rotor.

På handleden

På handleden sitter klockan riktigt bra. Den kramar handleden vilket känns extremt viktigt då tyngden och tjockleken annars hade kunnat få klockan att kännas topptung. Både stållänken och gummiarmbandet ger ett gediget intryck och passar klockan mycket bra. De starka färgerna gör att klockan drar blickar till sig och jag har fått frågor om den från både kollegor och vänner. Om du letar efter en konversationsstartare som dessutom tål lite tuffare tag kan denna klocka vara en jackpott.

Slutsats

Jag gillar den här klockan och tycker den har specifikationer som motiverar priset. Den bärs skönt och designen sticker ut från mängden. Trots min fallenhet för blå urtavlor hade jag personligt valt kullsyskonet Leven då jag tycker den är snyggast i Aqua Compressor-serien.

De starkaste konkurrenterna i denna prisklass är enligt mig Oris och Seiko som båda erbjuder strået vassare finish på bekostnad av enklare urverk.

Det här är en klocka för den som vill krydda sin klocksamling med något sportigt och funktionellt som som samtidigt sticker ut lite från mängden. Den erbjuder god prestanda och trevliga tillbehör.


Omdöme

Positivt

 • Bärs väldigt skönt
 • Bra och pålitligt urverk
 • Snygg, retroinspirerad design
 • Riktigt sköna kronor, bland de bästa jag använt
 • Bra gummiarmband
 • Bra finish på stållänk och spänne

Negativt

 • Vassa kanter på gummiarmbandets hållare
 • Inga skruvade länkar på stålarmbandet
 • Glaset reflekterar mycket ljus (vilket främst märks när man fotograferar klockan)
 • Finishen på boetten kunde varit ett strå vassare

Specifikationer

 • Kuddformad boett i stål (316L)
 • 41,5 mm i diameter
 • 12,5 mm tjock
 • 45 mm hög (bandhorn till bandhorn)
 • Välvt safirglas
 • 20 mm bandbredd
 • 300 m vattenresistens
 • Urverk: ETA 2824-2 Elaboré
  • 28 800 vibrationer i timmen (4 Hz)
  •  38 h kraftreserv
  • 5 års garanti på urverket
 • Pris: ca 12 900 kr

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.