Klockbranschen stormar framåt. Eller nåja, den återhämtar sig sakta men säkert och i perioder över förväntan. En av de bakomliggande faktorerna stavas ”e-handel”, industrins fortsatt stora käpphäst. Men några ledande aktörer har fallit till föga och öppnat upp sina kollektioner till försäljning på nätet, oftast via egna webbutiker. Det är egentligen rätt fascinerande att det fortfarande 2018 finns ett påtagligt motstånd mot e-handel i branschen.

I Sverige är det just e-handeln som är det enda i detaljhandeln med konstant tillväxt. Butikerna är inte alls lika framgångsrika längre. Alla pratar om omni-kanaler, sömlösa upplevelser mellan webb och butik, showrooms, pop-up-butiker. Butikens roll håller på att förändras dramatiskt.

_45A0060.jpg
Foto: Nymans Ur

Visst, jag vet att köpa en klocka i butik är något helt annat. En underbar upplevelse om det görs på rätt sätt. Att bli bortskämd, få en härlig känsla av lyx och exklusivitet, få känna sig lite speciell. Mötet och kontakten. Det är verkligen något särskilt.

Men här behöver jag inte gå längre än till mig själv. Jag hade nog konsumerat betydligt mer ivrigt om näthandeln varit mer utbredd och bättre utformad. Och det går ju faktiskt att göra en upplevelse av den också. Jag har haft glädjen att införskaffa mig en Brellum Duobox Classic nyligen och ni som läst recensionen (som jag gjorde innan det egna inköpet) vet att det bara går att köpa via Brellums hemsida. Låter det torrt och tråkigt?

DSC_0012
Brellum Duobox Classic

Här blev i stället upplevelsen den personliga kontakten mailledes med Sebastién Muller, den oerhört sympatiske mannen bakom Brellum. Här fick jag även med en personlig hälsning i boxen, alla COSC-papper och så naturligtvis ett numrerat exemplar. Kände jag att butiksupplevelsen gått mig förlorad? Inte ett dugg!

Mekaniska klockor är stekhett just nu, i alla fall globalt. Här hemma i Sverige är det rätt kyligt, minst sagt. Men det är en annan femma. Kanske kommer det att förändras något med vårens intåg. Helt klart är i alla fall att branschen skulle växa enormt, kanske inte till fornstora dagar men inte heller långt därifrån, om man tog klivet ut på nätet – på riktigt. Det skulle även kunna innebära färre mellanhänder och därmed mer fördelaktiga (läs: rimliga) priser för slutkunden.

Audemars-Piguet-Royal-Oak-RD2-ultra-Thin-Perpetual-automatic-RO26586PT-OO-1240PT-01-aBlogtoWatch-2
Audemars Piguet tar klivet ut på nätet.

Audemars Piguet ska ”testa” att öppna en webbutik i höst, berättade man på SIHH. Rätt utfört (till exempel med upplagor exklusiva för webbutiken) kommer de att upptäcka ganska snart att det är här en stor del av tillväxten kommer att ske. Förhoppningsvis följer fler efter. Vi vill ju alla se en blomstrande klockindustri. Det blir en så kallad ”win-win”.

Vad kommer då hända med butikerna? De kommer inte att försvinna någonstans. De kommer fortsatt att fylla en väldigt viktig funktion. Kanske blir utformningen något annorlunda, kanske inte. Men det räcker inte på långa vägar att bara finnas till i butiker, eller hos auktoriserade återförsäljare online, även om det sistnämnda är ett steg på vägen. Det är nämligen bara just du som varumärke som kan styra och bygga online-upplevelsen som matchar det du vill ge kunden. Det kan ingen annan göra.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.