Ibland får man möjligheten att recensera nya alster från märken man gillar och det är inte sällan en alldeles förträfflig upplevelse. Men det blir också lite av en balansgång, för det innebär att både förväntningarna och i viss mån kraven höjs. Precis så blir det när jag får en av Meistersingers senaste modeller i handen, nämligen den lite sportigare Metris.

Meistersinger är ett i sammanhanget ungt märke och grundades 2001 i Tyskland. Man har i den allt tätare djungeln av varumärken hittat sin egen nisch, nämligen klockor med bara en visare. Idén är hämtad från gamla solur och klocktorn och tanken är det ska ge illusionen av mer tid. Men hur är det egentligen att leva med bara en visare, är det så bara? Och håller filosofin bakom? Det ska jag bena ut här nedan.

Design och materialval

DSC_0626 2.jpg

Metris är ett lite sportigare och tåligare armbandsur, så då förstår ni att det är rostfritt stål som gäller i den 70-talsdoftande boetten. Balansen mellan borstade och polerade ytor är utförd till snudd på perfektion. Den är också vattentät till ett tryck motsvarande 200 meter och har dessutom utrustats med ett litet ”cyklop” för datumet vid klockan 6.

DSC_0638 2.jpg

Den djupblå visaren är helt suverän mot den elfenbensvita urtavlan och allt matchas med ett mörkblått och väldigt solitt natoband i nylon. Det är faktiskt ett av de absolut skönaste natobanden jag har haft på handleden någonsin.

DSC_0654 2.jpg

Kronan är skruvad och väldigt skön att manövrera. Den är givetvis också signerad Meistersingers logga, fermata-tecknet. Ett litet sidospår: Ordet Meistersinger betyder mästersångare, vilket kommer från medeltiden då man utsåg den bästa sångaren i byn som då fick den ärofyllda titeln. Lite av ett medeltida Idol, kan man säga.

Under huven

Här hittar vi inga överraskningar bakom det solida baklocket. Precis som väntat sitter där ett automatiskt ETA 2824-2 med 38 timmars gångreserv. Det är ett väl beprövad och väldigt pålitligt verk, som sköter sig alldeles utmärkt under testperioden. Att det inte kan beskådas från baksidan, vilket annars brukar vara brukligt med Meistersinger, är ingen förlust i det här fallet.

På handleden

DSC_0666 2.jpg

Det är här som Meistersinger Metris vinner över mig fullständigt. Den bärs helt otroligt skönt och jag som inte är något större fan av den här typen av boetter kommer riktigt bra överens med den här modellen, mycket tack vare dess suveräna ergonomi. Den sitter som en smäck med sina 38 mm.

DSC_0677 2.jpg

Den har dessutom den goda egenskapen att passa till nästan allt och något annat som sticker ut i positiv riktning är att tjockleken är på beskedliga 11,1 mm, vilket är relativt tunt på den här typen av sportigare, tåligare klockor.

Tiden läses av i femminuterssteg och döm om min förvåning: I stället för att stressa över om klockan är till exempel 08:32 eller 08:33 så kan man helt enkelt gå lite tidigare och således ha just mer tid. Den fick mig faktiskt att välbehövligt stressa ned en aning.

Summering

DSC_0697 2 2.jpg

Metris är nästan allt det som är bra med Meistersinger, men i ett tåligare och för märket lite annorlunda ”fodral”. Den sitter oerhört skönt och snyggt, den är trevlig att titta på och är precis allt det som den utger sig för att vara.

DSC_0632 2.jpg
De rejäla avfasningarna är mycket välgjorda och ger Metris en unik profil.

Det som får Meistersinger Metris att sticka ut i konkurrensen är detaljerna. Allt från den utsökta kronan till den välbalanserade urtavlan och de klanderfria borstade och polerade ytorna som verkligen ger klockan dess personlighet. Det här är ett prisvärt armbandsur som klarar alla vardagliga och lite tuffare krav, som du kan fästa på handleden och sen aldrig behöver ta av.

Meistersinger Metris finns även i tre andra varianter med urtavlor i svart, silver och blått.


Omdöme

Positivt:

  • Välbalanserad och snyggt avskalad estetik.
  • Kronan är i en klass för sig.
  • Pålitligt urverk.
  • Suveränt natoarmband.
  • Bärs underbart skönt.
  • Välgjorda detaljer sticker ut i konkurrensen.
  • Konceptet med en visare är riktigt trevligt.
  • Mycket prisvärd.

Negativt:

  • Kanske lite väl avskalad för vissa.
  • Retroinspirerade boetten är en vattendelare

Kan jag rekommendera den?
Med ett rungande ja! Den här blir inte kul att lämna ifrån sig. Men personligen drömmer jag fortfarande om en Meistersinger Lunascope.


Specifikationer

Boettmaterial: Rostfritt stål
Diameter: 38 mm
Tjocklek 11,1 mm
Vattentäthet: 200 m
Urverk: ETA 2824-2
– 28 800 svängningar i timmen (4 Hz)
– 25 juveler
– 38 timmars gångreserv
Cirkapris: 16 000 kr.


Läs mer:

Meistersinger.com

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.