Exporten av schweiziska klockor till Sverige har gått tvärtemot trenden i övrigt och därmed sjunkit. Däremot går försäljningen på andrahandsmarknaden bra. En av aktörerna som upplevt ”boomen” är Sefina Pantbank, som ökat sin försäljning med hela 40 procent de tre senaste åren, uppger man själva.

– Det är främst de exklusiva modellerna som efterfrågas. Eftersom en helt ny sådan klocka är väldigt dyr kommer många till oss för att hitta sin drömklocka i vintagemodell istället. En annan anledning till varför man letar efter vintageklockor på andrahandsmarknaden är för att hitta en unik modell som ingen annan har, säger Jimmy Jonasson, klockexpert på Sefina Pantbank.

”Kontakta extern part”

Men med intresset för andrahandsmarknaden kommer också de som vill profitera på den på kriminell väg. Det innebär att det i dag florerar många kopior där ute.
– Om du vill köpa eller redan har köpt en klocka, men är osäker på äktheten, är det bästa att ta hjälp av någon som har kunskaper inom området. Du har allt att vinna på att kontakta antingen ett auktionshus, en pantbank eller annan extern part som ser om den är äkta eller inte, säger Jimmy Jonasson.

Att tänka på vid köp av begagnad klocka:

  • Skicket på klockan – Kontrollera att klockan är fri från repor och att den fungerar. Att lämna in klockan för reparation kan bli dyrt.
  • Originaltillbehör – Precis som med bilar, antikviteter etc, ju fler originaltillbehör desto högre värde får klockan som helhet. Spara boxar, certifikat och kvitto.
  • Priset – Det är ofta billigare att köpa av en privatperson, men nackdelen är att inga garantier ges. Om du väljer att handla på detta sätt se till att en expert tittat på den innan, antingen på plats eller via foton.

Källa: Sefina Pantbank

Översta bilden i artikeln är Paul Newmans Daytona, som såldes för rekordsumman 17,8 miljoner dollar i en klubbauktion hos Phillips.

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.