Orient är ett japansk företag som tillverkar klockor under Seikokoncernen men som trots detta utvecklar egna urverk. Orient är kanske mest kända för sina dykare i Mako-serien eller deras stilrena dressare i Bambino-serien men har likt storebror Seiko en uppsjö av modeller och blandar egendesignade skapelser med klockor som tydligt hämtat inspiration från ikoniska klockmodeller.

orient-1

SEV0J005VH tillhör den senare kategorin. Modellen, som saknar ett vettigt namn men vars kullsyskon refereras till som ”Oyster”, har uppenbara likheter med Rolex Day-Date, på både gott och ont.

Första intrycket

orient-5

Klockan levereras i en högst ordinär papplåda med ytskikt av läderimitation och borstad aluminium. I handen känns klockan något tyngre än jag  förväntat mig vilket bidrar till en positiv kvalitetskänsla. Tyngden kan tillskrivas länken som är av ”super jubilée”-typ med solida länkar. Utöver klockan innehåller lådan ett enkelt instruktionshäfte samt garantikort.

Design och materialval

Klockan mäter 36 mm i diameter och har en tjocklek på strax över 11 mm, måtten är i princip identiska med en äldre Rolex Day-Date vilket gör att den bärs otroligt skönt på handleden. Boetten och armbandet är gjorda i rostfritt stål (316L) med guldfärgade detaljer, denna konfiguration kallas populärt för ”two tone”.

orient-2

Urtavlan är silverfärgad och har en sunburst-effekt som passar klockan alldeles utmärkt. Både stavindex och Orients logotyp är applicerade och även vid närmare granskning ser kvaliteten riktigt bra ut, speciellt med tanke på priset. Klockan har lysmassa på tim- och minutvisare samt vid respektive stavindex men den är klen och inte speciellt användbar. Den röda sekundvisaren ger klockan ett lite sportigare utseenden och är en detalj som jag uppskattar.

Vid klockan tre återfinns datumfunktionen som enkelt ställs via kronans första läge, för att justera dagfunktionen vid klockan sex krävs dock att man drar ut kronan till andra läget och flyttar timvisaren fram och tillbaka mellan klockan två och tre. Tack vare hög utväxling på kronan går detta ganska smidigt men det är fortfarande mer omständligt än på Seikoklockor där kronans förstaläge även ställer dagfunktionen.

Urtavlan skyddas av ett safirglas, vilket är imponerande med tanke på priset, dessutom gör datumbubblan ett ganska bra jobb med att förstora datumfönstret.

orient-8

Som jag nämnde tidigare är länkarna solida, detta ger armbandet en skön tyngd och det sitter väldigt bra på handleden. Kvaliteten är jämförbar med den jubilée-länk som sitter på Seikos dykarklockor i SKX-serien vilket enligt mig är ett riktigt bra betyg då det är en väldigt skön länk. Längden på armbandet justeras med hjälp av pins och med ett enkelt bandstiftverktyg går det snabbt att ställa armbandet till rätt längd.

orient-3

Spännet är gjort av stämplat stål och öppnas med hjälp av dubba tryckknappar. Det har två hål för finjustering av armbandets längs och helt okej finish. Armbandet fäster i spännet med raka ändlänkar om 18 mm så det går lätt att byta spänne till ett mer gediget om så önskas.

orient-7

Ändlänkarna är inte solida (vilket man knappast kan räkna med i denna prisklass) men de har bra passform. Något som fick mig att dra på smilbanden första gången jag vände på klockan är det skruvade boettlockets ytterkant vars spår inte fyller någon annan funktion än att härma boettlocket på en Rolex-klocka.

orient-4

Kronan är skruvad och bidrar till att klockan går utmärkt att bada med, enligt specifikation ska den klara ett vattentryck motsvarande 100 m under havsytan.

Under huven

Under huven sitter Orients egenproducerade urverk kaliber 46E (eller EV) som är ett enkelt automatiskt urverk med 21 juveler för smörjning samt dag- & datum-funktion. Urverket arbetar med 21,600 vibrationer per timme vilket ger sekundvisaren en något ryckig gång men i gengäld erbjuder mindre slitage och längre kraftreserv. Urverket är specificerat till +25/-10 sekunder per dygn. Vårt testexemplar verkar ligga på runt +8 sekunder per dygn.

Jag har inte lyckats hitta några uppgifter om hur länge kraftreserven håller men en kvalificerad gissning är circa 2 dygn.

På handleden

Orient-wwc

På handleden bärs klockan exemplariskt. Med sina 120 gram är den lätt utan att vara för lätt och glider smidigt in under en skjortärm. Armbandet erbjuder hög komfort och rycker inga hårstrån. Trots avsaknaden av halvlänkar och endast två hål för finjusteringar i spännet upplever jag att det var lätt att få till en lagom längd på armbandet.

orient-10

Boetten mäter drygt 45 mm från bandhorn till bandhorn så klockan bör passa de flestas handleder. Efter några dagar med klockan förlängde jag armbandet med en extra länk för att få den där perfekta ”G.W Persson”-känslan vilket gav en befriande känsla varma försommardagar samtidigt som det ökade komforten ytterligare.

Slutsats

Det är svårt att inte gilla den här klockan, den ger sköna 80-talsvibbar, är superkomfortabel på handleden och erbjuder väldigt fina specifikationer för en klocka som du kan köpa för strax över 1 600 kr.

Orient har gjort flera bra avvägningar mellan pris och prestanda. Å ena sidan är urverket enkelt och saknar möjlighet att dras upp för hand och stopsekund, å andra sidan har klockan safirglas och ett mycket skönt armband med solida länkar.

Det som är mest negativt med klockan är dess likheter med Rolex Day-Date. Klockan är så lik att den saknar en egen identitet och nyfikna blickar blir snabbt besvikna när de inser att det är en Orient och inte något märkvärdigare. Om man har överseendet med detta och letar efter en skön sportklocka åt det dressigare hållet så erbjuder Orient en riktig trevlig klocka till ett riktigt bra pris.


Omdöme

Positivt

 • Bra proportioner på boetten
 • Superskönt armband
 • Solida länkar (förutom ändlänkarna)
 • Safirglas
 • Bra finish för priset
 • Skruvad krona
 • 100 m vattentäthet

Negativt

 • Lånad design
 • Omständligt att ställa dagfunktionen
 • Two tone och fejkguld är inte för alla…
 • Ändlänkarna är inte solida
 • Saknar möjlighet att dras upp för hand samt stopsekund
 • Klen lysmassa

Kan jag rekommendera den?

Absolut, jag gillar det mesta med klockan och kan ha överseende med  alla punkter jag uppger som negativa. Klockan känns lyxigare än de flesta Seikoklockor i samma prisklass och erbjuder väldigt goda specifikationer för priset. Utseendet och den lånade designen är en vattendelare, men om du som jag gillar den så är det bara att slå till.


Specifikationer

 • Urverk: Orient In-house kaliber 46E
  • Automatiskt
  • 21 600 vph
  • 21 juveler
  • +25/-10 sekunder per dygn
  • > 40h kraftreserv
  • Går ej att dra upp manuellt
  • Saknar stopsekund
 • Boett: Rostfritt stål
  • 36 mm i diameter
  • ~11,2 mm tjock
  • ~45 mm från bandhorn till bandhorn
 • Länk: Rosfritt stål
  • 20 mm som smalnar av till 18 mm vid spännet
  • Ihåliga ändlänkar
  • Solida länkar i övrigt
  • Spänne av stämplad med två hål för mikrojusteringar
 • Vikt: ca 120 gram
 • Dag- & datum-funktion

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.