Om jag säger ”Baume” svarar du troligtvis ”& Mercier”. Det är ett av Richemonts varumärken som nu får ett mindre syskon som heter just Baume. Likheterna stannar inte där. Faktum är att nyckelpersonerna bakom Baume & Mercier ligger bakom det nystartade varumärket, där fokus ska ligga på hållbarhet och en bra mycket lägre prisklass än sitt större syskon.

Ett potentiellt genidrag

Låter det vågat? Kanske är det så. Personligen tror jag dock att detta är ett smärre genidrag av främst två orsaker:
1. Hållbarhet är en av de absolut mest omnämnda och mest diskuterade ämnena i dag.
2. De större koncernerna MÅSTE möta den växande marknaden av mindre varumärken som erbjuder god kvalitet till aldrig tidigare skådade låga priser.

Och i stället för att ett etablerat, mer lyxigt kodat varumärke ska tillverka billigare klockor och därmed nagga bilden av sig själv i kanten, så skapar man helt enkelt ett nytt.

Baume-Patchwork.jpg

Så vad kan vi förvänta oss av nya Baume? De delar i alla fall inte designers med Baume & Mercier och det syns. Här dyker det upp material som annars är sällsynta inom urmakeriet och utöver det blir ett av kännetecknen den rejäla kronan vid klockan 12. Klockorna kommer dessutom att kunna anpassas efter dina egna önskemål med inte mindre än 2000 olika kombinationer. Så ni förstår att Richemont försöker positionera sig och ta andelar på en marknad inte är närvarande på just nu.

Under huven

Kvartsverken kommer främst från Miyota och Ronda och den hittills enda automatiska klockan hämtar även den sitt verk från Citizen-ägda Miyota.

https_%2F%2Fblogs-images.forbes.com%2Frobertanaas%2Ffiles%2F2018%2F05%2FBAUME-Icon_Watch.jpgPriserna, då? Runt 5500 kr-6500 kr för kvartsuren och drygt 10 000 kronor för det automatiska. De kommer, med rätt marknadsföring, inte ha några som helst problem att hitta sin publik. Designen tilltalar väl inte den luttrade puristen, men för den som uppskattar mer livstilsliknande klockor bör det här vara full pott.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.