Engelska WatchGecko började tillverka och sälja klockarmband för snart 10 år sedan och har genom att leverera konsekvent god kvalitet till bra priser blivit ett omtyckt varumärke i både Europa och USA. Under senare år har WatchGecko utökat sitt sortiment med egendesignade klockor som säljs under varumärket Geckota. Genom den svenska återförsäljaren Royal Straps har vi fått in Geckota G-01, en retroinspirerad dykare som vi testat under några veckor.

G-01-Red-Blue-and-Green-Banner-2-1200x387.jpg

Geckota G-01 finns i tre varianter som skiljs åt av färgen på urtavlan, vi har tittat närmare på den turkosa varianten.

Första intrycket

geckota-new-box.jpg

G-01 levereras i en prydlig trälåda som genast sätter standarden för hela upplevelsen, den är tung och gedigen och trissar upp förväntningarna på vad som finns inuti.

geckota-box-open.jpg

Mitt första intryck av klockan är mycket positiv, den känns substantiell utan att vara för stor. Tyngden gör att klockan känns välbyggd och det tjocka armbandet som är tillverkat av lädret från strutsben känns inte alls som det hör hemma på en klocka i den här prisklassen, i positiv bemärkelse. Royal Straps sockrar erbjudandet ytterligare genom att skicka med en extra meshlänk av god kvalitet vilket gör klockan än mer prisvärd.

geckota-close-up.jpg

Design och materialval

G-01 är en dykarklocka men saknar den klassiska vridringen som blev populär på 60-talet. Istället flörtar modellen med de futuristiska designidealen från rymdåldern som kulminerade i slutet av femtiotalet och hämtar inspiration från byggnader så som TWA Flight Center.

geckota-dial.jpg

Den helt blankpolerade boetten är gjord av stål och mäter 42 mm i diameter. Endast den signerade skruvade kronan bryter av med guldfärgade detaljer.

P1010775.JPG

Boetten är förhållandevis tjock, hela 14,5 mm, vilket till viss del kan tillskrivas urverket som kommer från Seiko samt det välvda safirglaset.

Även baksidan av klockan är blankpolerad, det enda som bryter av är logotypen och klockans serienummer som är graverat på det skruvade boettlocket.

geckota-back.jpg

Urtavlan är vertikalt borstad likt Omegas Railmaster vilket ger den en intressant textur och jag uppskattar att WatchGecko gjort något lite annorlunda men hade gärna sett att logotypen vid 12 varit vit istället för guldfärgad, alternativ applicerad.

P1010747.JPG

Urtavlan mörknar av mot minutspåret som löper längs urtavlans ytterkant där den nästan ser helt svart ut. Urtavlan har också besmyckats med ett vitt hårkors som delar upp urtavlan i fyra kvadranter, något som känns tidstypiskt och passar designen bra.

Samtliga applicerade index är fyllda med lysmassa av SuperLuminova-typ och omges av en guldfärgad ram som matchar klockans visare. Lysmassan är rikligt applicerad och lumen slår det mesta i prisklassen bortsett från kanske Seikos LumiBrite-bestyckade dykarklockor.

geckota-lume-wrist.jpg

De guldfärgade visarna har en intressant form och jag tycker de passar klockan övriga estetik perfekt.

IMG_3709.jpg

Det medföljande armbandet är riktigt bra och skulle inte göra bort sig på en klocka som kostade fem gånger mer. Det är snyggt, tjockt men ändå följsamt och skönt mot handleden. Detta är faktiskt ett av få tillfällen i den här prisklassen där armbandet lyfter upplevelsen av klockan istället för tvärt om.

Under huven

geckota-movement.jpg

Under huvet hittar vi ett NH35-urverk från Seiko. Ett bra val av urverk i denna prisklass och en erkänd arbetshäst. Urverket saknar datumkomplikation men har ”hacking” och kan dras upp manuellt via kronan. Urverket arbetar med 21600 svängningar i timmen vilket inte riktigt ger sekundvisaren samma mjuka gång som ett modernt ETA-urverk men erbjuder istället längre serviceintervaller och några timmar extra kraftreserv. Urverket kan servas hos de flesta urmakare och reservdelar är enkla att få tag på vilket borgar för ett tryggt ägande över tid.

På handleden

geckota-wrist.jpg

G-01 är en intressant klocka att bära, den vågar ta plats men är aldrig i vägen. Det gedigna armbandet gör att klockan trots tjocklek och tyngd inte känns topptung vilket är viktigt för mig personligen. Klockan behöver heller inte ”köras in” utan sitter perfekt redan från dag ett. Personligen hade jag  föredragit ett platt safirglas då det gjort klockan lite tunnare och gett upphov mindre reflektioner. I ”verkliga livet” är detta inte ett problem men trots antireflexbehandling är den knepig att fotografera och urtavlans vackra turkosa färg är svår att fånga på bild.

Klockans design passar perfekt till vardaglig användning och ser snygg ut till både T-shirt och kavaj, jag upplevder dock klockan något stor för att bäras till kostym.

Reaktionerna från omgivningen har varit odelat positiva. Klockans lite annorlunda och spännande estetik har gett upphov till många nyfikna frågor och en kollega har blivit sugen att köpa en egen G-01 med röd urtavla.

Slutsats

Med Geckota G-01 har WatchGecko skapat en riktigt intressant klocka som med bra specifikationer och en unik design erbjuder riktigt mycket klocka för pengarna. Lägg där till att Royal Straps skickar med en riktigt bra mesh-länk och det är svårt att inte rekommendera ett köp. Läderarmbandet som kommer monterat på klockan är ett av de bättre jag burit och är helt fantastiskt med tanke på priset.

Om jag skulle ändra på något så hade jag gärna sett borstade ytor på boetten samt ett platt safirglas eller varför inte ett välvt plexiglas? De välvda safirglasen har blivit ett återkommande irritationsmoment för mig på retroinspirerade klockor då de helt enkelt inte ser lika bra ut som plexi. Detta är dock personliga preferenser och jag vet att många föredrar safir då det i princip är omöjligt att repa vid normal användning.


Omdöme

Positivt

 • Bärs väldigt skönt
 • Bra och pålitligt urverk
 • Bra och rikligt applicerad lysmassa
 • Snygg och unik retroinspirerad design
 • Bra krona som är signerad och lätt att skruva i och ur
 • Borrade hål i bandhornen underlättar byte av armband
 • Riktigt, riktigt, riktigt bra läderarmband

Negativt

 • Jag hade gärna sett borstade sidor på boetten för att framhäva klockans form och tona ner ”blinget” något.
 • Det välvda safirglaset reflekterar en del ljus och gör urtavla svår att fotografera
 • Jag tycker att Geckotas logotyp kunde varit i en annan färg då den upplevs lite ”murrig”.

Skulle jag rekommendera klockan?

Jag kan inte annat än ge klockan två tummar upp, för knappt 3500 kr känns otroligt prisvärd och Royal Straps sockrar erbjudande ytterligare med en extra mesh-länk och ett bandstiftverktyg samt erbjuder både snabb leverans och bra kundsupport.

Om du gillar designen på klockan och så kan jag varmt rekommendera ett köp oavsett om det är din första eller tionde klocka i samlingen.


Specifikationer

 • Pris: ca 3500 kr
 • Blankpolerad boett av rostfritt stål
  • 42 mm i diameter
  • 14,5 mm tjock
  • 45 mm mellan bandhornen
  • 22 mm bandbredd
 • Urverk: Seiko NH35
  • Hacking
  • Manuell uppdragning
  • 41 timmar kraftreserv
 • Skruvad krona som är signerad
 • Vattentät till 300 m
 • Välvt, antireflexbehandlat safirglas
 • Borstad urtavla med applicerade index
 • SuperLuminova BGW9 lysmassa på visare och index

Film från uppackningen


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.