Min första automatiska klocka var en Oris Diver TT1 1000 m som jag fick av min familj i födelsedagspresent 2011. Klockintresset hade väl egentligen börjat ett år tidigare men hade ännu inte utmynnat i något köp. Under följande år bar jag min 44 mm stora dykarklocka i vått och torrt, varje dag, oavsett om jag var klädd i kostym eller badshorts.

oris2
Min första automatiska klocka

Det var först när jag flera år senare  bytte den massiva dykarklockan mot en betydligt nättare Nomos Metro 38 som behovet av en ”beater” uppstod och min (till en början skakiga) relation till Seikos ISO-certifierade budgetdykare fick sin start.

nomos.JPG
Nomos Metro 38 – Anledningen till att jag behövde en beater

Tveksamt första intryck

Eftersom jag kommit att uppskatta funktionen i en dykarring var jag fast besluten att hitta en billig men bra dykarklocka med automatiskt urverk. Efter lite efterforskning föll valet på Seikos SKX-serie.

Jag gjorde slag i saken och beställde en Seiko SKX009 från Singapore som dök upp i Västerås efter bara några dagar.

skx3.JPG
Nyuppackad Seiko SKX009

Till min förvåning (och besvikelse) upptäckte jag omedelbart att markeringarna på dykarringen inte låg i linje med dem på urtavlan! Dessutom kändes länken hemsk, dåligt spänne, rassliga länkar och svårt att justera längden utan specialverktyg. Klockan blev till en början mest liggandes i klocklådan.

skx-mod.JPG
Min första modifikation: byte av dykarringens inlägg. Det alldeles för starka lösningsmedlet gick hårt åt orginalinlägget som tappade form, färg och lume pip

Modifikationer

Lösningen fanns dock nära till hands tack vare en uppsjö av eftermarknadsdelar och tillbehör. Under mitt första år med klockan bytte jag dykarring två gånger och testade en uppsjö av olika klockarmband.

skx0091.JPG
Seikos SKX009 med orange dykarring och mesh-länk
skx0092.JPG
Militärinspirerat utseende med slät ring och ett skönt läderarmband

Tillbaka till rötterna

I och med alla modifikationer fick klockan allt mer tid på handleden och så småningom började jag sakna det pepsifärgade orginalilägget som turligt gick att rädda med hjälp av några tunga böcker och en ny lume pip.

Orginalilägget back in action

Kort därpå bestämde jag mig för att ge orginallänken en andra chans. Denna gång med betydligt läge förväntningar och efter bara några dagar började jag inse hur fantastisk den är i sin enkelhet. Den må rassla, saknar solida ändlänkar och har ett spänne som äter tumnaglar till frukost, lunch och middag MEN det är otroligt skönt på armen. Faktiskt så skönt att det komfortmässigt utklassar många länkar som sitter på tio gånger dyrare klockor.

IMG_4505.JPG
Tillbaka där allt började… typ

Från besvikenhet till beundran

Eftersom jag aldrig varit speciellt rädd om klockan har det fått följa med på en hel del äventyr, vilket bokstavligen börjat sätta sina spår. Men urverket har aldrig felat mig och Hardlex-glaset är lika repfritt nu som det var dag ett.

Min relation till den här klockan började som sagt lite brokigt, kanske var jag bortskämd av att börja min klockresa med en väldigt välbyggd Oris, kanske var jag lite naiv. Oavsett så är det en klocka som över tid vuxit i mina ögon och i dag är det en av mina favoritklockor. Det är främst tre saker som verkligen gillar med denna klocka:

 1. Designen
  Seiko har med SKX-serien lyckats skapa en originell och distinkt design som är lätt att känna igen och är estetiskt tilltalande. I mitt tycke är designen ikonisk på samma sätt som hos Rolex Submariner och Omega Speedmaster.
 2. Komforten
  Klockan bärs otroligt skönt, framförallt på originallänken, och även om boetten upplevs som ganska tjock känns klockan sällan topptung. Lillasyster SKX013 bärs dessutom ännu mer komfortabelt med sin mindre storlek.
 3. Lysmassan
  Seikos Lumibrite är en bra lysmassa och Seiko har inte snålat vid applicering. För drygt 2000 kr erbjuder SKX009 lysmassa som kan konkurrera med många gånger dyrare klockor.

Lägg där till ett extremt tåligt urverk med långa serviceintervaller, ISO-certifierade dykaregenskaper, lågt pris samt gott anseende och du har en riktig vinnare.

Klockan som började som lite av en besvikelse har nu gett upphov till en subgenre i min klocklåda som idag innehåller fem dykare från Seiko. Totalt tre av dessa kommer från SKX-serien:

IMG_2428.JPG
Seiko SXK013 – med lite mindre yttermått
IMG_4122
Seiko SKXA35 – med härligt knallgul urtavla
skx009-nato.png
Seiko SKX009 – på natoband

Vad skulle jag ändra?

För priset anser jag att klockan är nästintill perfekt men det är klart det finns några punkter som skulle kunna göras bättre rent generellt utan att det skulle kosta orimligt mycket:

 • Bättre ”alignade” element på urtavla och dykarring
 • Vassare urverk t ex Seiko 4R36 som har både stoppsekund och kan vridas upp manuellt
 • Safirglas
 • Solida ändlänkar
 • Bättre mekanism för att öppna spännet

De flesta av punkterna kan lösas med eftermaknadsdelar men med facit i hand är det absolut inget som måste göras för denna klocka är alldeles förträfflig i originalutförande, med skavanker och allt!

En klocka att rekommendera

Jag tror att alla, oavsett klockpreferenser, kan få ut mycket nöje av denna klocka. Medan somliga älskar den från start kan andra (som jag) behöva spendera lite mer tid med klockan för riktigt förstå hur bra den är.

För det är en utmärkt klocka och en framtida legendar.


Tekniska detaljer

  • 42 mm boett av rosfritt stål
  • 13 mm tjock
  • Seiko 7s26-urverk
   • 21 600 vph
   • 41 h kraftreserv
   • dag och datum
   • saknar stoppsekund och manuell uppvridning
  • Skruvad krona vid klockan 4
  • ISO-certifierad (ISO 6425)
  • Vattentät till 200 m (passar till dykning)
  • Vikta ändlänkar men solida länkar i övrigt
  • Vikspänne med 5 hål för mikrojusteringar
  • Cirkapris: 2600 kr

4 KOMMENTARER

 1. Tack för fin läsning! Äger en 013 själv, men tycker att det är lite tråkigt med bristen på am-delar jämfört med storebror.

  • Ja! Det har kommit lite fler tillbehör i all fall, bland annat Strapcode säljer numera en bra länk till den!

 2. Skx:en är vad den är, och gör det den ska till 100%.

  Ni producerar riktigt bra artiklar, förvånad över de tomma kommentarsfältet!

  • Tack! Det kommer säker bli lite mer kommentarer nu när vi säkrat samarbete med flera spännande tillverkare och får möjlighet att testa fler klockor 🙂

   Håller med om att SKX är vad den är och gör vad den ska. En grym sommarklocka oavsett om man har den som beater eller enda klocka 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.