Det stenhårda tungviktsmötet Swatch Group vs Baselworld går in i rond 2, vi bjuder på de senaste uppgifterna inför den rafflande fortsättningen.

Nick Hayek Getty.jpg

Allt började när Swatch Groups vd, Nick Hayek släppte bomben i en intervju: Koncernen drar ur samtliga sina 18 varumärken ur Baselworld 2019.

Swatch Group är sett till antalet mässans största utställare och naturligtvis gav det ett enormt eko i klockvärlden. Många befarade, eller hoppades lite illvilligt, att klockan nu klämtar för den anrika Baselmässan.

Kamm tvingas bort från tronen

rene.jpg
Foto: MCH Group

Kort därefter kom beskedet att René Kamm, vd för Baselworlds ägargrupp MCH fick lämna sin post. Det officiella uttalandet gjorde gällande att båda parter, Kamm och styrelsen, var överens om den förändringen.

Kamm är en av de förgrundsfigurer som fått allra mest kritik under Baselworlds förfall, men har trots det suttit oberörd på sin tron. Två av utställarna som Klockrent har talat med beskriver Kamms attityd som väldigt arrogant.

Kritiken mot kostnaderna

Baselworld var länge en maktfaktor, ett måste för klockbranschen men i och med den snabba digitaliseringen har mässan på flera plan spelat ut sin roll, enligt kritikerna. Andra menar att den fortfarande fyller en avgörande funktion i att sammanföra branschfolket och slutkunder.

BASELWORLD 2018
Foto: Baselworld

Men den allra skarpaste kritiken riktas mot kostnaden för att ställa ut på mässan. Baselworld själva har ofta avfärdat detta med att säga att man inte kan göra något åt kostnader för resor, mat och logi, något som ytterligare upprört både befintliga och potentiella utställare. Det man främst vänder sig emot är vad man uppfattar som den oskäligt höga hyran.

Det händer nu

Flera källor inom Swatch Group som Klockrent talat med vittnar om att Nick Hayeks uttalande blivit feltolkat och uppförstorat ur proportion. Att det inte rör sig om någon definitiv sorti från mässan från koncernen. I stället ska det handla om hårdnackad, råbarkad förhandlingsteknik och där kommer man inte vika en tum.

Som den största utställaren på mässan behöver Baselworld Swatch Group och det skulle inte förvåna mig en sekund om MCH inom kort inkommer med ett motbud för att rädda kvar Swatch Group. Om så inte blir fallet kommer Swatch Group att löpa linan ut och avstå i alla fall 2019, men man är öppna för att återkomma 2020 om rätt bud landar på bordet.

Dessutom kan vi avslöja att Baselworld hört av sig till potentiella utställare för att locka dem till nästa års upplaga. Man ska ha ”varit på” både tidigare och nya bekantskaper. är ska man även ha varit i alla fall någorlunda lyhörda vad gäller hyreskostnaderna.

Avslutningsvis

BASELWORLD 2018
Foto: Baselworld

Så där är vi nu. Vi väntar på Baselworlds motbud, eller motdrag om ni så vill. Och det måste vara bra. Swatch Group kommer inte att lyssna på ett halvhjärtat försök, utan bara ta det som ytterligare en förolämpning.

Självklart hoppas jag att förhandlingarna parterna emellan faller väl ut. De kommer att ha stor nytta och glädje av varandra när formatet för nya Baselworld är på plats.

Och jag ser förstås gärna lite spännande nykomlingar ta plats. Det skulle både mässan, branschen och vi konsumenter ha mycket stor glädje av. Är det något som saknas i klockvärlden 2018 så är det fräschör.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.