En månfas kan vara lite som en bal på slottet. Den kan vara dötrist och långtråkig och alldeles… alldeles underbar.

Få komplikationer är så onödiga på en klocka som månfasen. Trots att den i dag endast fyller en högst estetisk funktion har den sedan länge vunnit mitt hjärta. Jag älskar månfasen, jag avgudar månfasen. Den har något närmast poetiskt och drömskt över sig. En vackert utförd månfas kan lyfta en urtavla till helt nya astronomiska höjder.

Här nedan har jag listat några av mina absoluta favoriter. Så luta er tillbaka och dröm er bort.

sp-moonphase-fuite-large.jpg

Omega Speedmaster Chronograph Moonphase Co-Axial Master Chronometer

Den är kanske mer känd under namnet ”Blue Side of the Moon” och är för mig en av Omegas absolut mest underbara skapelser. Den skarpa, naturtrogna månen mot den mörkblå tavlan och keramikboetten gör det här till en Speedmaster utöver det vanliga. Referensen för den här modellen är 304.93.44.52.03.001 (lycka till att memorera den).

Modellen finns även med svart urtavla, men den är inte ens i närheten av lika stilfull om du frågar mig. För 121 400 kr blir ”Blue Side of the Moon” din att sätta på handleden.


m50535-0002.png

Rolex Cellini Moonphase

Rolex brukar inte slösa med komplikationer, men när man lanserade sin Cellini 39 mm i 18 karats polerat everroseguld med en magisk månfas så föll i alla fall jag pladask. Lägg därtill att månfasen inte behöver justeras på 122 år.

Och medan månfasen smälte in i föregående tavla så utgör den här i stället en perfekt kontrast mot den vita lacktavlan.

Det här är i mitt tycke en av de absolut läckraste dressklockorna på marknaden just nu. Och smakar det så kostar det. I det här fallet 250 600 kr närmare bestämt.


Jaquet_Droz_Grande_Seconde_Moon_Black_Enamel_FI.jpg

Jaquet Droz Grande Seconde Moon Black Enamel

Det är nästan omöjligt att värja sig med Jaquet Droz Grande Seconde. Med en läckert integrerad månfas blir det ännu svårare. Den kommer i flera varianter men den här tar priset för mig i modellserien.

Den svarta Grand Feu-emaljtavlan med en boett i 18 karats roséguld är en knockout. Den applicerade månen och stjärnan i indikatorn är i 22, respektive 18 karats roséguld.

Det här är ett sant mästerverk och även den här listans dyraste pjäs med sina 275 000 kr.


Lunascope_Portrait-e1522758426910.jpg

Meistersinger Lunascope

Det här är för mig ett av årets absolut bästa klocksläpp. Med Lunascope gör Meistersinger månfasen till huvudrollsinnehavaren. Utförandet är ren och skär magi. Den verklighetstrogna månen är stor och uttrycksfull och stjärnhimlen den vandrar över är lika läcker den.

Här är det den den modellen med den mörkblå tavlan som fångar mig. Den krispigt vita visaren, de vita indexmarkeringarna, det smart och diskret integrerade datumet nere vid klockan sex – allt skapar en helt underbar harmoni.

Just den här månfasindikatorn behöver dessutom bara justeras var 128:e år.

Trots det suveräna hantverket, den förtrollande tavlan och de tekniska specifikationerna kommer den med en i sammanhanget nästan försvinnande liten prislapp på runt 35 000 kr.


DISKUTERA:

Vilka är dina favoriter? Lämna gärna en kommentar nedan och berätta mer.

4 KOMMENTARER

    • Det är absolut ingen omöjlighet! Följ oss på Instagram så ser du om/när den dyker upp i testlabbet 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.