IMG_4122

De senaste åren har jag i samband med min födelsedag köpt en sommarklocka som fått hänga med på olika semesteräventyr. I år hade jag turen att komma över en sprillans ny Seiko SKXA35 med en härligt gul urtavla. Tyvärr är Seikos billigare gummiarmband inte speciellt sköna så jag beställde ett ersättningsband från välrenommerade Crafter Blue och där kunde historien om sommarklockan varit över.

In kommer Zuludiver Tropical Dive Rubber Strap

Vi har recenserat flera trevliga klockarmband senaste månaderna, dock inga gummiarmband, så när Royal Straps frågade om vi ville testa deras Tropical Dive svarade jag genast ja. Mitt nyköpta Crafter Blue fick således kliva åt sidan efter bara några dagar på handleden och ersattes med vårt knappt hälften så dyra recensionsexemplar från Zuludiver.

P1020806

Första intrycket

Klockarmbandet levereras i en oanmärkningsvärd förpackning och när jag packar upp det möts jag av en doft av vanilj med ett svagt inslag av rabarberpaj.

Klockarmbandet är tillverkat av nitrilgummi (även känt som NBR) vilket ger det ypperliga egenskaper i form av motståndskraft mot kyla, värme, saltvatten, lösningsmedel och UV-strålning. Nitrilgummi drar heller inte åt sig damm och smuts på samma sätt som till exempel silikon kan göra.

Detta blir väldigt tydligt när jag jämför armbandet sida vid sida med ett billigare klockarmband i samma stil men som är tillverkat av just silikon.

P1020769
Silikon till vänster – dåligt, nitrilgummi till höger – bra

Både stilen och namnet på klockarmbandet är en homage till företaget TROPIC som tillverkade gummiarmband i Schweiz på 60- och 70-talet. Deras armband kunde ses på klockor som Rolex Submariner och Blancpain Fifty Fathoms. Det är en tidlös design som passar såväl gamla som nya dykarur.

P1020766

Ovansidan av armbandet är täckt av ett schackmönster som för tankarna till kolfiber samt perforerade hål som hjälper till att ventilera handleden. Längs ytterkant löper en fejksömn som bidrar till det karakteristiska utseendet.

P1020882

På undersidan syns tydligt det våffelmönster som hjälper till att leda bort fukt och värme från huden. Det hindrar också klockarmbandet från att klibba fast mot huden svettiga dagar.

P1020872

Spännet är blankpolerat utan någon logotyp. Huruvida det är positivt eller negativt är upp till var och en, men jag hade gärna sett någon liten extra detalj på just spännet.

De två hållarna är enkla att flytta runt för den perfekta passformen.

P1020707

Bandet vi testat är 22 mm brett vid bandhornen och smalnar av till 20 mm vid spännet. Även tjockleken smalnar av från 4 mm till 2,4 mm vilket tar bort en hel del bulk på undersidan av handleden.

På handleden

IMG_5007

Redan från första stund är passformen perfekt, kombinationen av nitrilgummi och den perforerade designen ger ett robust men väldigt följsamt klockarmband. Jämfört med det mer flexibla silikonarmbandet känns Zuludivers armband betydligt mer robust och klockan känns inte alls topptung.

P1020836

Jag mätte de olika delarna delarna till 134 mm och 80 mm (exklusive spänne) långa vilket borde vara tillräckligt för de flesta men kan bli lite kort för den med grova handleder som vill bära klockan utanpå en våtdräkt.

P1020844.JPG

På undersidan är det relativt lite bulk tack vare att armbandet smalnar av både på bredden och tjockleken.

P1020847.JPG

I profil kan man se hur armbandet formar sig runt min ganska beniga handled och klockan sitter precis där jag vill ha den.

Passar inte med Seikos ”fat bars”

Seikos extra tjocka bandstift får inte plats i armbandet så jag använde ett par ”fat slim”-bandstift från Royal Straps som (nästan) är lika smala som vanliga bandstift men vars ändar har samma diameter som Seikos tjocka bandstift. Dessa kan köpas separat.

Passande bandstift är viktigt för att ge armbandet rättvisa och det ska dessutom göra att klockan sitter säkrare.

Slutsats och omdöme

Efter att han spenderat flera veckor tillsammans med Zuludivers Tropical Dive Rubber Strap kan jag inte göra annat än att ge det två feta tummar upp. Det har fungerat oklanderligt i vått och torrt och har erbjudit perfekt passform under varma dagar och kyliga nätter.

omslag

För 295 kronor är detta klockarmband ett fynd som erbjuder hög komfort och en tidlös design. Det är faktiskt så trevligt att det mer än dubbelt så dyra armbandet från Crafter Blue får sitta i avbytarbåset ett tag till.

Positivt

 • Luktar gott
 • Drar inte åt sig damm
 • Bra längd som passar de flesta
 • Känns gediget men är samtidigt väldigt flexibelt
 • Bra pris
 • Snyggt

Negativt

 • Lite tråkigt spänne utan logotyp eller dylikt

Specifikationer

 • Material: Nitrilgummi (NBR)
 • Bandbredd: 22 mm som smalnar av till 20 mm (finns även som 20 mm)
 • Längd: 134 mm/80 mm (exklusive spänne)
 • Tjocklek: 4 mm vid bandhornen, cirka 2,4 mm vid spännet
 • Pris: 295 kr

Tillgänglighet

Säljs i Sverige av Royal Straps.

20% rabatt till Klockrents läsare

Royal Straps ger våra läsare 20% rabatt på Zuludiver Tropical Dive i 48 timmar från och med att denna artikel publiceras. Så passa på att göra ett klockrent köp ännu mer prisvärt! Aktivera rabatten med koden: klockrent


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.