Nyhetsbyrån Reuters har hittat de köpstarka kineserna som företagen tävlar om.

Efter vad som närmast kan kallas en depression i branschen verkar klockindustrin nu gå en betydligt ljusare framtid till mötes än vad som antogs vara fallet för bara ett par år sedan.

Detta främst tack vare den asiatiska marknaden med Kina och Hong Kong i fronten, där tillväxten för exporten av schweiziskt urmakeri har skenat i väg enormt sedan förra året. Mycket på grund av att man hävde hårda beskattningar på lyxkonsumtion. Beskattningar som skulle minska korruption.

Köpstarka ”millennials” bakom boomen

Nyhetsbyrån Reuters har tittat närmare på kinesernas till synes outtömliga törst för lyxkonsumtion just nu. De visar att det är den köpstarka millenniegenerationen som driver handeln md lyxprodukter starkt framåt i landet.

De återfinns framför allt i mindre städer, snarare än dyrare lägen som Peking – något som naturligtvis snappats upp av high-end-orienterade varumärken.

”Då köper jag”

adolescent-beauty-casual-264606.jpg
Foto: Pexels

– Lyx är inte en total nödvändighet för mig, men när jag har tillräckligt mycket pengar över så köper jag, berättar en ung revisor från Gou, i södra Suzhou, för Reuters.

Hon är långt ifrån ensam. Just den attityden i den här generationen ligger nämligen bakom den stora lyxkonsumtionstoppen förra året, enligt konsultfirman Bain & Co.

Många lyxkonsumerar även utomlands och driver upp försäljningen där. I Sverige har i dag flera återförsäljare minst en butiksanställd som talar kinesiska.

Breitling storsatsar på Asien

Vi har den senaste tiden sett flera av de större klockföretagen rikta allt mer uppmärksamhet mot just den kinesiska marknaden. Målgruppen: millenniegenerationen. Det allra tydligaste exemplet är förstås Breitling, som varit allt annat än framgångsrika här. Med nya vd:n Georges Kern har man genomgått flera radikala designförändringar för att möta efterfrågan från de asiatiska kunderna.

Breilting-Navitimer-8-Collection1.jpg
Breitlings nya och hårt kritiserade Navitimer 8-kollektion.

Även de senaste siffrorna från FH visar tydligt på att det är just Asien som just nu driver branschen framåt. Hong Kong är alltjämt den största exportmarknaden, med god marginal, för Schweiz urmakeri. Kina återfinns på tredje plats och Japan på fjärde.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.