Följ med på de sex första månaderna och starten på en livslång resa tillsammans.

Jag köpte min Omega Seamaster för ett halvår sedan. Det var och är fortfarande min första riktiga ”lyxklocka”. Klockan har då använts i stort sett varje dag. Varenda klocka jag tidigare ägt har sålts eller bytts mot något annat efter två-tre månader. Men så är inte fallet med Seamastern. Trots att jag fått ett antal bytesförslag med modeller från Grand Seiko, Rolex med flera, så har jag konsekvent sagt nej. Hur kul det än skulle vara att äga en Spring Drive Grand Seiko, eller att äga en prestigefull Rolex, så vill jag inte skiljas från min Seamaster. Jag är nog fast vid denna fina klocka för livet.

P1090170

En bidragande orsak till det är nog att detta faktiskt var min första riktigt fina klocka. Dessutom en som jag stolt kan säga att jag köpt själv, som sextonåring och med egentjänade pengar. Men det är inte bara en sentimental klocka för mig. Det finns verkligen tiotals fler orsaker till att gilla den här klockan. Därför har jag nedan listat de kanske roligaste fördelarna med klockan. Dock kommer jag skippa det självklara som att det är en tålig klocka, att man kan dyka med den etc.  Klockan är ju däremot inte perfekt, så jag kommer även presentera lite nackdelar. Under listan hittar du ett galleri med bilder som visar ungefär vad jag gjort med klockan under dessa sex månader.

P1090188
Den är lika vacker även på nära håll.

Fördelar

Seamasters genom åren

En ikon: Detta är verkligen en ikon. Inte minst på grund av att James Bond burit den. Men också för att detta faktiskt är den första Seamaster-designen i modellseriens nu sjuttioåriga historia som faktiskt har en tidlös utformning som nu har använts längre än 15-20 år. Den övergripande designen introducerades ju redan i början på nittiotalet. Alla tidigare Seamasters fick inte behålla sina utseenden i mer än runt tio år innan Omega beslutade om rejäla designförändringar.

P1090169

Mångsidig: Inte nog med att klockan har en egen identitet, den är också väldigt mångsidig. Detta gäller inte minst de senare modellerna med keramisk ring och den bläcksvarta tavlan som gör det möjligt att använda klockan vid mer formella tillfällen. Den går alldeles utmärkt att använda till allt från ”casual wear” och badshorts, till kostym eller en finare tröja.

P1090185

”Finishing”: Det kvittar var du tittar på klockan. Du kommer alltid fascineras av boettens makalösa polerade och borstade ytor. Du hittar inte ett enda fel någonstans, och detaljerna att upptäcka är oändliga. För priset tror jag inte du får en mycket finare boett samtidigt som klockan är från ett välkänt märke med lång, anrika historia. Titta bara på den riktigt skarpa övergången från polerat till borstat på bandhornet i bilden ovan. Mums!

omega-genuine-cal2500-co-axial-automatic-movement-watch-part.jpg

Urverket: Folk klagar inte sällan på att urverket inte är ”in-house”. Inte jag. Här har vi en riktig bruksklocka som ska användas rejält och då tycker inte jag ett in-house-verk med höga servicekostnader är särskilt passande. Här i har vi ett ETA 2892-2 som från början är en riktigt bra bas. Sen har man valt att sätta in ett ”co-axial-escapement” och piffa till det lite, samt justera verket i flertalet positioner för att garantera en bra tidshållning. Min klocka är faktiskt så rolig att ju hårdare jag använder den, desto bättre håller den tiden. När jag exempelvis var på solsemester och badade, idrottade och ägnade mig åt annan rekreation så fortade sig klockan bara sju sekunder, på 14 dagar. Normala dagar brukar den forta sig circa en-två sekunder per dag, vilket fortfarande är riktigt bra. Jag är nöjd!

Nackdelar

15349473100518144942749859580450

AR: Att ha ”anti-reflective coating” är riktigt skönt. Det innebär att du från i stort sett varje vinkel kan se vad klockan är. Många klockor har denna beläggning på undersidan av glaset, för att eliminera risken för repor i beläggningen. Däremot har Omega valt att lägga ”AR-coating” både på framsidan och undersidan av glaset, något som gör klockan extremt läsbar. Men som också medför en massa mikrorepor på beläggningen efter en tids användande, som ni kan se i bilden ovan. Det är dock bara något man endast märker i direkt solljus, men lite tråkigt är det.

P1090167

Länken: Detta är en smaksak. Personligen gillar jag länken, den är skön. Och jag tycker den är snygg. Men jag kan hålla med om att den ser lite nittiotalistisk ut. Idag sportar många länkar den där väldigt rena designen med borstade ytterlinkar och polerade mittlinkar, men jag tycker den designen är uttjatad.

I övrigt har jag verkligen svårt att hitta nackdelar med klockan. Har du några som jag inte nämnt? Eller vet du något coolt eller intressant om klockan som inte jag nämnt? Kommentera gärna!

Nedan följer ett galleri med ett urval av våra äventyr tillsammans.

2 KOMMENTARER

  1. Hmm, livslång? Det blev inte riktigt så. Idag byter jag klockan. Men det blir fortfarande en Seamaster 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.