Nomos håller Bauhaus-fanan högt.

Nomos firar Bauhaus-rörelsens 100-årsjubileum i förtid med en trio lekfulla varianter på sin kanske mest kända modell Tangente. Var och en av de tre färgkombinationerna kommer också i tre storlekar på 33 mm, 35 mm och 38 mm och samtliga görs i 100 exemplar.

nomos_03.jpg

Den annars vita urtavlan har här fått sig en lätt gulnad grundton, som går under namnet ”Sketch paper”, samt blå, röd eller gul kontrastfärg runt minutmarkeringarna I övrigt är allt som vanligt.

nomos_11.jpg

Under huven sitter in-house-verket Nomos Alpha med manuell uppdragning, 17 juveler, en frekvens på 3 hz (21 600 svängningar i timmen) och en gångreserv upp emot 43 timmar. Det är dock inget du kan beundra närmare, eftersom baklocket är solitt på den här jubileumsmodellen.

Första intrycket

Den spontana reaktionen är att det är en väl genomtänkt och rätt trevlig variant på den populära Tangente. Självklart ska man uppärksamma att Bauhaus-rörelsen fyller 100 år 2019, men att göra något helt nytt för ändamålet hade varit att ta i. Jag gillar den lätt gulnade tonen på tavlan, som för första gången ger Nomos en klocka med lite ”vintageattribut”. Jag gillar också att den kommer i tre olika storlekar.

Personligen hade jag valt modellen i 35 mm med gul accent. Den sticker ut mest för mig. Noterbart är också att det är den tunnaste varianten med en tjocklek på 6.2 mm. De övriga två mäter 6.5 mm (33 mm) och 6.7 mm (38 mm).

Däremot gillar jag inte alls att det sammantaget görs totalt 900 i vad som kallas ”limited edition”. Att lite snyggt ”gömma undan” det genom att limitera respektive storlek till 100 exemplar (totalt 300 per färg) känns inte superfräscht. Den dimridån hade vi gott kunnat vara utan. Å andra sidan är prislappen ”bara” ett par tusenlappar större än hos originalet. Så gillar man den här versionen kan det vara motiverat, trots att den inte är så limiterad som man försöker göra gällande.

Pris & tillgänglighet

Priset är Samtliga kan förhandsbokas i Nomos webbshop från och med nu och de landar hos auktoriserade återförsäljare i slutet av augusti. Priset börjar på runt 15 000 kr (33 mm) och tar sig via drygt 16 300 kr (35 mm) till att slutligen landa på 17 500 kr (38 mm).

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.