Nomos är en tysk klocktillverkare med säte i den inom klockvärlden legendariska bruksorten Glashütte. Företaget är kända för deras Bauhaus-inspirerade klockor och egenbyggda urverk som de erbjuder till ett konkurrenskraftigt pris.

I denna recension har jag tagit en närmare titt på Nomos Metro 38 med vit urtavla och datum, referens #1102.

Första intrycket

Nomos Metro levereras i en svart träask tillsammans med garantikort och putsduk. Lådan i sig är välbyggd men känns inte speciellt exklusiv, snarare återhållsam och minimalistisk.

nomos-box.jpg

Klockan däremot känns betydligt mer exklusiv; den blankpolerade boettens linjer är rena och välavvägda och den stora urtavlan avslöjar snabbt en mängd spännande detaljer.

portrait_credits_sonja-mueller
Mark Braun, fotograf: Sonja Müller

Klockan är designad av den erkände designern och Berlinsonen Mark Braun som hämtat inspiration från Nomos klassiska Bauhaus-estetik och storstadspulsen i Berlin och New York.

Design och materialval

nomos-profile

Som modellnamnet antyder mäter klockan drygt 38 mm i diameter men på bild upplevs den ofta som större på grund av den stora urtavlan. Den blir dock aldrig för stor tack vara en tunn profil om blot 7.8 mm och en vikt på endast 48 gram. Jag är benägen att påstå att storleken är perfekt avvägd för genomsnittshandleden och den glider med lätthet in under en skjortärm.

img_1137

Klockans mest framträdande drag är den konvexa urtavlan vars färg växlar mellan en sval silverton och varm äggskalsvitt beroende på ljuset. Den monokroma färgskalan bryts endast av den orangea sekundvisaren och tre små turkosa cirklar som utgör index vid 3, 9 och 12.

De svarta kanylformade tim- och minutvisarna ska föra tankarna till Empire State building och här har Nomos lyckats få till en perfekt längd vilket tyvärr är ganska ovanligt och bör tilltala även dem med medelsvår OCD.

Finishen på urtavlan är för övrigt mycket god och urtavlan tål att granskas under lupp.

nomos-luggs.jpg

Bandhornen är så kallade ”wire lugs” vilket flörtar med svunna tider då soldater lödde på bandhorn på sina fickur för att kunna bära dem på armen i skyttegravarna. Detta gör att klockan passar oväntat bra på till exempel nato- och perlonband.

Det medföljande armbandet är tillverkat av Horween Shell Cordovan, det vill säga hästläder, och håller mycket god kvalitet. Nomos sticker här ut hakan lite och säljer deras originalarmband separat för runt femhundralappen vilket känns ovanligt prisvärt.

Under huven

Om vi vänder på klockan kan vi se det enkelt men snyggt dekorerade och egenutvecklade urverket DUW 4101. Nomos har tidigare köpt svårtillverkade delar från underleverantörer men har de senaste 10 åren investerat stora summor pengar för att kunna utveckla och bygga dem helt själva. DUW 4101 är därmed ett äkta manufaktur-urverk vilket få varumärken kan skryta med idag. Speciellt i den här prisklassen!

ccead1a3-cf3b-4471-9454-cf55623da6bf

Klockan dras upp manuellt och det är här jag noterar klockans enda riktigt negativa egenskaper. Kronan är väldigt liten och det är pilligt att dra upp urverket, dessutom saknar kronan ett läge för att ställda datumet. Ja, du läste rätt! Det finns inget ”quick set” för datumet. Du få helt enkelt skruva timvisaren fram och tillbaka mellan 9 och 12 tills du prickat in rätt datum. Detta kanske tilltalar någon galen retrofantast men för mig, som roterar klocka ofta, var detta ett stort irritationsmoment.

Nomos är tystlåtna kring eventuella certifieringar men det är absolut inget att oroa sig för då klockan presterat inom COSC utan några som helst undantag under vår tid tillsammans. För det mesta har den fortat sig mindre än en sekund per dygn.

Nomos har dessutom bra priser på service och ledtiderna ska vara skäliga vilket är imponerande för ett så pass litet företag med egenutvecklade urverk.

På handleden

nomos-cover

Nomos Metro sitter riktigt skönt på armen, boetten med de trådade bandhornen kramar handleden och stundvis glömmer jag bort att jag bär klockan. Samtidigt vågar den ta plats rent visuellt. Jag har fått väldigt många nyfikna frågor om klockan och under min tid med den misstogs den (oväntat nog) aldrig för att vara en Daniel Wellington. En publikfavorit som gått hem hos såväl killar som tjejer.

Min handled är 16,5 cm i omkrets och jag gillade klockans storlek samtidigt som jag tror att den passar både större och mindre handleder. Var beredda på att den ser större ut än måtten skvallrar om till följd av den stora urtavlan.

Slutsats och omdömme

Jag uppskattar verkligen designen på den här klockan; den konvexa urtavlan gör att den får en rundhet och ett djup som många moderna klockor saknar. Samtidigt gör den fantastiska kvalitén på allt hantverk alla smala, nästan spröda, linjer rättvisa.

img_1134

Det är också imponerande att Nomos lyckats klämma in ett äkta manufaktur-urverk i en klocka med den här prislappen. Ett urverk som dessutom presterar helt fantastiskt bra.

10045832-c675-453a-a21f-f900b65a1812

Men även solen har sina mörka fläckar och att ställa datumet på denna klocka är inte roligt. Om du dessutom som jag roterar klocka ofta finns det ingen watch winder som kan hålla klockan vid liv, utan du blir tvungen att antingen dra upp den trots att du inte tänkt använda den eller ställa datumet med jämna mellanrum.

En annan sak att ha i åtanke är att klockan inte är speciellt vattentålig. Den är specificerad till 3 ATM (30 m) vilket i praktiken innebär regn och mindre skvättar vatten.

Sammantaget är det här en riktigt trevlig klocka där de positiva egenskaperna överskiner utklassar de negativa. För knappt 25 000 kr erbjuder Nomos Metro en unik och vacker design tillsammans med ett äkta manufaktur-urverk. Att Nomos dessutom är ett spännande företag som erbjuder billiga originaltillbehör och skäliga service-kostnader är bara grädde på moset.

Det finns flera olika varianter av Nomos Metro, både med och utan datum samt med gångreserv-indikator där instegsmodellen utan datum kostar cirka 20 000 kr.

Positivt

 • Snygg!
 • Mycket bra finish som gör designen rättvisa
 • Manufaktur-urverk som presterar exemplariskt
 • Tunn boett gör den perfekt till skjorta
 • Sa jag snygg?

Negativt

 • Inget quick set för datumet
 • Svårgreppad krona
 • Inget quick set för datumet!

Specifikationer

 • Blankpolerad boett i rostfritt stål
  • 38,5 mm i diameter (utan krona)
  • 7.8 mm thock
  • Vikt: 48 g
 • Manufaktur-urverk kaliber DUW4101
  • Manuellt, handuppdraget
  • Stopsekund
  • 42 h gångreserv
  • 23 juveler
 • Banbredd: 19 mm (men 20 mm funkar bra)
 • Safirglas på fram (upphöjt) och baksida (platt)
 • Galvaniserad urtavla pläterad med vit-silver
 • Svartoxiderade tim- och minutvisare
 • Pris: ca 25 000 kr

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.