Med avsikt att erbjuda klockor med bästa möjliga precision, gedigenhet och pålitlighet har en filosofi hos Rolex länge varit att utsätta deras klockor för prövning genom att testa gränserna i extrema förhållanden. Tidigt hade Rolex en vision att tillverka en klocka avsedd för upptäcktsresande och redan år 1933 började man stödja expeditioner i Himalaya. Utforskare försågs med klockor som efter användning skickades tillbaka till Rolex laboratorium för granskning. Företaget fick djup inblick i vad som behövdes förbättras och på så sätt lyckades man vidareutveckla klockorna till deras fulla potential.

År 1953 var Sir Edmund Hillary och Tenzing Norgay de första människorna att bestiga toppen av Mount Everest och klockorna de hade på sig var prototyper av vad som skulle bli en helt ny modell. Det faktum att prototypen hade klarat av de utmaningar en bergsbestigning på 8848 meter kräver, resulterade i att Rolex kände sig tillräckligt självsäkra för att äntligen lansera klockan på marknaden. Och det var först nu ”Explorer” skrevs ut på tavlan, för första gången på Ref. 6350 i slutet av år 1953.

En otrolig framgång

Utmärkande för Explorer-serien hade den tydlig och enkel design (för underlättad avläsning av tid). Boetten var härdad och urverket använde speciella smörjmedel för att motstå temperaturskillnader från -20 C till 40 C vilket var en otrolig framgång.

Bild: ancienne.es                                                                                                                        

I cirka tio år var Ref. 6350 i produktion innan den ersattes av Explorer Ref. 1016 som introducerades år 1963. Det har blivit den mest kända versionen i Explorer-linjen vilket troligen beror på den var i produktion i häpnadsväckande 26 år. Rolex Explorer Ref. 1016 är modellen många klockentusiaster associerar som ”The Explorer” vilket gjort den till en oerhört eftertraktad modell på vintagemarknaden.

z109566-p

Vid lanseringen av Ref. 14270 år 1989 överraskades klockvärlden, eftersom klockan tappade lite av sitt ändamålsenliga utseende. Framgångsrikt hade Rolex bytt riktning till ett mer formellt utförande med visare och applicerade markeringar i vitguld vilket gjorde den mer modern och elegant. Det traditionella plexiglaset ersattes av reptåligt safirglas och den bekväma Oysterlänken blev mer solid. Även boetten genomgick förändringar, bl.a. blev den ”biffigare” och något tjockare men den klassiska diametern på 36mm bevarades.

114270_z236704_front.jpg                                                                                                     

År 2001 ersattes Ref. 14270 av nya Explorer Ref. 114270. Klockan var fortfarande i princip den samma med undantag för det uppgraderade urverket, kaliber 3130.

Bild: watchwallpapers.com                                                                                                              

Den moderna Explorern

År 2010 introducerades Rolex Explorer Ref. 214270 och boetten hade vuxit med tre millimeter (nu 39mm). Samtidigt fick den det nya urverket 3132, ett automatiskt in-house kaliber med Parachrom hairspring och Paraflex shock absorbers vilket är mycket mer motståndskraftigt mot stötar och extrema förhållanden. Urverket är slåendes på 28,800 vph, har en gångreserv på 48 timmar och är COSC-certifierat, reserverat för klockor som passerar kraven för Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres.

Bild: Bob’s Watches                                                                                                                              

På Baselmässan sex år senare (år 2016) presenterade Rolex återigen en Explorer som kosmetiskt frånskiljer sig från föregångaren, men trots det fick klockan behålla sitt referensnummer. Inofficiellt särskiljer man de två varianterna under beteckningarna (mark i) och (mark ii) för enkelhetens skull. Nya modellen är i stort sett samma klocka, med Oysterboett på 39mm, 100 meters vattentäthet och samma in-house-verk (kaliber 3132). Men det originella utförandet (mark i) hade 3-6-9 markeringar i solitt vitguld vilket försämrade läsbarheten ur vissa vinklar samtidigt som och visarna på modellen ansågs vara oproportionerliga. Nya (mark ii) fick därför 3-6-9 markeringar berikade med Rolex lysmassa Chromalight, samt bredare och längre visare.

26224548_186274265292495_6802801745266212864_n.jpg

I dag har det gått 65 år sedan Rolex Explorer lanserades och klockan har blivit en riktig klassiker. Men utöver de modeller som redovisats i denna artikel har det funnits andra mytomspunna versioner i extremt begränsade upplagor.

Rolex håller fast vid mystiken

Först ut är Explorer Ref. 6610 med vit urtavla. Som många av er redan vet kommer Submariners, GMTs och Explorers med svart urtavla, (förutom när de inte gör det). Då och då dyker extremt udda sport-Rolexklockor upp på auktionshusen och förvånar klockvärlden lika mycket varje gång, för att inte tala om vilka priser de blir värderade till. I vanlig ordning är Rolex tysta och bekräftar inte att de tillverkat en sådan Explorer. Men legenden säger att det gjorde de och auktionshuset Christie’s försäkrade oss att exemplaret är helt original vilket gör den här klockan väldigt, väldigt cool.

p1e3r7R.jpg

Nästa klocka är ett riktigt ”svart får”, nämligen Rolex Explorer Ref. 14270 blackout. Det är en vanlig 14270 med undantaget för svartmålade 3-6-9 markeringar istället för traditionellt vitt. Den var bara i produktion under år 1990–1991 vilket gör det till en mycket sällsynt pjäs.   

                                                                                                              14270エクスプローラーIブラックアウト-1024x684.jpg 

Rolex Explorer är en klocka med ikonstatus. Det är en tidlös klassiker som suttit på hyllan hos din lokala AD de senaste 65 åren. Det är en klocka du kan köpa idag, slita med hälsan i decennier och efter det kunna passa över till nästa generation.


Läs mer: 

Rolex.com

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.