Befinner du dig i början av din vintageresa och vill ha några råd? Behöver du tips inför första köpet? Oroa dig inte, efter denna tvådelade artikelserie kommer du att ha lite mer kött på benen. Häng med!

Vintageklockor är onekligen hett bland klockentusiaster idag. Vi kan inte undgå att det florerar massvis med vintagepjäser hos många samlare – många gigantiska märken som de flesta känner till, men även många klassiska märken som dessvärre inte längre är aktiva. Hur som helst så finns det ett hav av olika typer och märken av vintageklockor som bär på fantastiska historier. Man kan kalla det nördighet, kunskap eller intresse, men det är just historien som driver mig till att bli intresserad av vintageklockor. Det är en möjlighet att resa tillbaka i tiden.

 

Min resa till vintage

Apropå att åka tillbaka i tiden så är det just det jag avser att göra nu. För endast ett par år sen fick jag upp nyfikenheten av horologins historia som kom att ge mig mer insikt i hur pionjärerna och giganterna i klockvärlden påverkade och satte prägel på tidsmätning och skrev in sig i historieböckerna.

Varför vintage? 

Jag nämnde att historien är nyckeln. För några år sen stod jag där ni kanske står idag, förälskad i retros charm. Min upplevelse kan beskrivas lite som när man lyfter upp en stor sten och finner under denna sten en hel värld av spännande saker att utforska. Dessa är de anledningarna som gjorde att jag fastnade i vintagevärlden i kronologisk ordning:

1. Jag blev snabbt intresserad av Seiko och deras historia – De flesta stora klockmärken är från Schweiz, det vet de flesta. Jag blev dock intresserad av en annan aktör andra sidan av världen. Jag blev nyfiken på vad som gör Seiko så framgångsrika och hur de oftast lyckas vara i framkant. ”Always a step ahead of the rest” säger en hel del. Men varför är Seiko trots deras framgångar inte lika accepterad och respekterad bland många? Varför betraktas inte Seiko som giganter i samma kategori som Rolex, Omega? Det i sig är dock en helt annan diskussion…

Visste ni förresten att Seikos Astron är Världens första Quartz armbandsur?
https://www.ablogtowatch.com/seiko-astron-worlds-first-quartz-watch-turns-40/ 

How These 7 Watches Changed the Watch Industry Forever

2. Jag tycker att designen och finishen på vintageklockor slår de flesta moderna klockor på fingrarna – Plexiglas, patina på urtavlan och visare är bland de sakerna hos en vintageklocka som gör mig knäsvag. Lägg där till ”blekta” insert/bezel, tidstypiska länkar, kronografiska funktioner och månfas så har vi fyrverkerier. Dessutom är de flesta vintageklockor betydligt mindre i storlek som lyckligtvis passar min smala handled. It’s good when things work out.

3. Det är kul! – Det bästa med vintageklockor är att meka och leka med dem. Det finns ofattbart många olika typer av band och länkar som ger din vintageklocka en helt ny look! Många läderband går otroligt bra ihop med vintageklockor. Beroende på material och färger på din klocka så kan du hitta läderband som passar ihop med just din. Just have fun with it!

bild: pinterest.com


Vill du djupdyka i vintage, öka din repertoar om vintageklockor eller bara få lite inspiration? Här kommer lite tips på bra källor!

https://www.hubcityvintage.com/ Seiko-expert och urmakare Seth Robert driver hemsidan. Här får man lite inspiration på fina, viktiga och vintage Seiko-pjäser. Han driver en Podcast tillsammans med samlaren Dan Benjamin där de går genom hela Seikos historia och mycket annat. Jag lovar att ni kommer att bli hooked! Podcasten finner ni via länken http://5by5.tv/unwound

https://www.hodinkee.com/ Gigantisk hemsida för vintageklockor och klockor i allmänhet. De säljer även klockor och klocktillbehör. Söker ni på ”vintage” får ni definitivt fram intressanta artiklar. Under ”Talking Watches” på deras Youtube-kanal hittar ni klipp på när samlare och kändisar gästar deras show och visar upp sin samling (oftast vintage). Glöm bara inte haklappen för jag kan garantera er att ni kommer att dregla!

https://theoandharris.com/ Allt med T&H är vintage. Här hittar ni många fina exklusiva vintageklockor, framförallt Rolex. Även de har en Youtube-kanal med oerhört intressanta klipp. T&H säljer också klockor och klocktillbehör.


Det var allt i del I. Jag hoppas ni har ökat er entusiasm för vintageklockor. I nästa del ska jag ge råd och tips på bästa sättet att bedöma värdet på en vintageklocka, vart ni kan köpa vintage klockor både internationellt och i Sverige. Sist men inte minst så ska jag lista 5 märken och modeller på mest prisvärda vintageklockor under 5000 kronor!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.