Jag hoppas att ni har blivit lite varmare i kläderna efter att ha läst första delen. Håll i hatten, för i del 2 ska vi bli experter!

Eller, nja, men i alla fall tillräckligt pålästa för att våga slå till om en bra affär dyker upp!

Hur bedömer man en gammal klockas värde?

Det är otroligt svårt att komma ihåg detaljer om urverk, design och tillverkningsår på äldre klockor. Små detaljer kan göra stora skillnader i priset! I Princip ingen kan hålla reda på alla modeller och märken som finns på den ständigt växande vintagemarknaden och många märken och modeller har sedan länge gått i graven. För att komma fram till sanningen måste man ställa rätt frågor, speciellt om man vill investera i dyra vintageklockor. Här är lite tips på vad man kan göra för att veta vad det är man köper:

 1. Research
  Gör mycket research på klockan du vill köpa. Gällande design kan du ta reda på hur klockan ser ut i de minsta detaljerna. Vilka färger finns tillgängliga på urtavlan, hur ser visarna ut? Vilket urverk sitter i klockan? Skaffa så mycket information om klockan som möjligt.
 2. Är delarna original?
  Många äldre klockor kan ha fått nya utbytta delar p.g.a dess skick. Vissa tycker det är helt okej att kronan, eller originalglaset är utbytta medan andra tycker att det är helt okej att hela tavlan är ommålad. Oavsett vad bör du ta reda på om alla delar är original, inklusive tavlans färg. En klocka med utbytta delar och ommålad tavla sjunker avsevärt i värde och viktig information när du uppskattar om priset är rimligt eller inte. Se upp för ”Frankenklockor”. Begreppet kommer från ”Frankenstein” som innebär att klockan är ihopsatt av delar från olika klockor som inte alltid kommer från samma modell eller tillverkare! Det är ungefär som att ha en Ferrari med motor och delar från Mitsubishi, Fiat och Ford (no offence).*Tips* @Seikobusters på instagram hjälper dig att upptäcka falska Seikos.
 3. ”Buy the buyer”
  Köp alltid säljaren! Kolla alltid upp om säljaren är pålitlig. Säljaren i det här fallet kan vara både privat säljare eller företag. Om det är en privatsäljare ska du alltid be om referenser. Ställ relevanta frågor om klockan till säljaren för att se hur kunnig säljaren är samt att du får reda på hur bra servicen är.

 

Vart ska jag köpa?

Jag tipsade om amerikanska företag som Hodinkee och Theo&Harris i förra avsnittet. Vill du dock ha större utbud från svenska och europeiska säljare så har jag följande tips:

 • Chrono24 – Internationellt köp-sälj klocksida. Här finns både företag och privatsäljare över hela världen. Kräver medlemskap att kunna göra affärer via sidan. Tillhandahåller säker betalningstjänst.
 • Klocksnack.se – Nordens största klockforum. Kräver medlemskap för att lägga upp egna annonser. Mest privata säljare här men finns en del företag också. Här kan man alltid be om referenser och det finns många kunniga samlare som säljer klockor.
 • Gripenbro – Svensk hemsida som säljer begagnade klockor, delar, tillbehör och accessoarer.
 • MarCels Watch Group – Svenskt företag som säljer vintage och nya lyxklockor över hela världen. Finns även tillgänglig via Chrono24
 • Bukowskis – Svensk auktionsida där det fluorerar en hel del vintage av olika slag. Läs dock noga på om skicket på klockorna som kan variera ganska mycket. Observera att Bukowskis är en auktionsida och inte urmakare. Det innebär att de är inte de själva som tillhandahåller någon form av servicearbete på klockorna.

 

Tips på 5 märken/modeller på prisvärda klockor under 5000 kronor!

Det finns ett hav med många fina vintageklockor och märken. Min topp-5-lista utgår jag från märken med respekterad historia. En annan viktig faktor är att de också ska vara lättillgängliga i marknaden. Lägg märke till att du KAN få dessa klockor inom detta prissegment, vilket innebär att priset kan överstiga 5000 kronor hos vissa säljare.

5. Certina – Det stod mellan Certina och Tissot. Jag valde till slut att ha med Certina tack vare deras DS-modeller som har fått väldigt mycket uppskattning på grund av dess robusthet. Certina har massvis med fantastiska vintagemodeller till väldigt låga priser. Alltid en bra start att börja din vintagesamling med!

 Bild från luxos.com

 Bild från Theo&Harris

4. Zenith – Ett schweiziskt märke som sträcker sig ända tillbaka till 1865. Ett viktigt märke inom klockhistorien. Har producerat fantastiska verk bland annat ”El-Primero” som är en de första automatiska kronografen i världen. Zenith är ett av de få märken som fortfarande producerar egna inhouse urverk. Vintagemodellen i denna prisklass är bland annat Zenith Sporto.

 Bild från Theo&Harris

3. Longines – Ett annat anrikt märke från Schweiz med den klassiska loggan ”timglas med vingar”. Ett av de främsta klockmärken genom historien. Tillhör idag Swatch Group. Finns massvis av prisvärda modeller som t.ex. Sport Chief, Admiral och med lite tur kan du även hitta den klassiska Flagship för max 5000 kronor. Bild från Theo&Harris

 Bild från Analogshift

2. Seiko – Giganten från Japan. Har producerat många produkter som inte har gått obemärkta i klockhistorien – världens första armbandsur med quartzurverk, först med att kombinera automatiska verk som genererar elektricitet även kallad för Auto-Quartz/Automatic Quartz är bland deras många framgångar. Många modeller av vintage Seiko kan du få under 5000 kronor (Seiko Sportsmatic, Seiko Bellmatic, Seiko Seahorse), men om jag ska rekommendera en modell så är det definitivt King Seiko Hi-Beat.

 Bild från Monocrome Watches

 1. Omega – Ett märke som knappt behöver en närmre presentation, även för dem mindre entusiastiska. Har producerat en del ikoniska modeller, Speedmaster som är den första klockan som besökt månen på Buzz Aldrins handled och Seamaster som bland annat burits av James Bond är några exempel på deras succé. Just Seamaster har producerats i många generationer och varianter sedan 50-talet. Modellerna designade fram till 70-talet är otroligt stilrena med sin tidlösa design som du kan kamma hem till ett vrakpris. Utöver Seamaster, kan du även hålla utkik efter modellen Genève i ungefär samma prisklass. Bild från Theo&Harris

Bubblare: Tissot, Bulova, Universal Genève, Girard-Perregaux, Enicar

 

Sådär, nu har vi lite mer kött på benen och jag hoppas att några av er kan dra nytta av denna information på er resa i vintage-djungeln. Den kan vara lite snårig till en början men ju mer man lär sig desto mer givande och spännande resa blir det!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.