”Jag vill ha en egen måne”, sjöng Ted Gärdestad – nu har Meistersinger gjort drömmen till verklighet med nya Lunascope.

Det var många ögonbryn som höjdes och mungipor som vattnades när Meistersinger lanserade sin ”Lunascope” i samband med Baselworld i mars. Jag som älskar månfasindikatorn som företeelse blev helt förälskad.  Men hur är den i verkligheten? Lever den upp till de högst ställda förväntningarna? Det ska vi reda nu.

Design och materialval

Meistersinger har här gjort som många andra och skapat en dressig modell i en mer ”modern storlek”, som det så fint heter. Det innebär att den ytterst välpolerade boetten i rostfritt stål mäter 40 mm i diameter. Och låt mig konstatera direkt att här kretsar allt kring huvudnumret, nämligen den oerhört iögonfallande, astronomiskt vackra månfasen.

DSC_0069

Det må vara en helt onödig komplikation i dag, men det finns något vackert, något underbart poetiskt över den – och rätt utförd kan den ta en helt ordinär urtavla och göra den till något fantastiskt. Och det är precis vad som händer här.

Finishen på boetten är precis så bra som jag kommit att förvänta mig av Meistersinger. Det finns inga som helst klagomål på poleringen, men boetten i sig är ingen kioskvältare och bjuder inte på några intrikata designlösningar. Den är trevlig i all sin enkelhet. Bandhornen är precis lagom smäckra.

DSC_0041.jpeg
En winder gör livet enklare om du har en månfas, här parkerar Lunascope i en Swiss Kubik Startbox som ni inom kort kommer att få läsa mer om här på Klockrent.

Men låt mig slå fast redan nu: Det här är den absolut mest fantastiska månfas jag någonsin sett på en urtavla. Den naturtrogna månen är applicerad på den djupblå stjärnhimlen. Det är helt underbart att stanna upp för ett slag och bara drömma sig bort.

DSC_0111.jpeg

Det tillhörande, chokladbruna läderarmbandet överraskar positivt, även om det är oerhört styvt inledningsvis och väldigt svårt att komma överens med i början. Men oroa er icke, väl inkört är det alldeles perfekt. Ett stort plus i kanten.

Det får också kronan, som gör ett oerhört kvalitativt och gediget intryck.

Under huven

Här hittar vi ett ordinärt ETA 2836, som begåvats med en extraordinär modul. En modul som gör just den här månfasen till en av de mest exakta på marknaden.

DSC_0130.jpeg

Månen rör sig runt jorden på exakt 29 dagar, 14 timmar, 44 minuter och 2,9 sekunder. På många klockor rundas det av till 29,5 dagar och i och med detta bildas en avvikelse i månfasen på en dag vart tredje år. Månfasindikatorn i Lunascope är dock mycket mer exakt och behöver bara justeras var 128:e år.

Att det är så pass tekniskt kittlande räddar lite grann det faktum att urverket i sig är oerhört sparsamt dekorerat. Här hade jag önskat mig lite mer. Men det är ingen avgörande faktor. Den tekniska ”twisten” är ändå det som skiner igenom.

På handleden

DSC_0146.jpeg

Det här är en skapelse som syns. Månfasen drar till sig många beundrande blickar och frågor. Det är också en klocka som bärs ganska precis som de 40 mm den faktiskt är. Jag personligen hade gärna kapat någon millimeter, men klarar ändå att bära upp den.

Den sitter mycket bekvämt och de subtilt böjda bandhornen gör att helhetsintrycket blir oerhört stilfullt.

Och jag kommer gång efter annan på mig själv med att sitta och bara beundra månen där den tronar på sin stjärnklara himmel. Det här är en klocka skapad för drömmare.

DSC_0016
Den blånerade visaren är verkligen skimrande blå.

Det är också något visst med bara en visare. Det får hela kompositionen att gå ihop.

Summering

Så, lever Lunascope upp till ”hajpen”? Svaret på frågan är tveklöst, ja. Men… det finns ett ”men” här. Nu har jag fått bekanta mig närmare med den vita tavlan och den är i mina ögon underlägsen sitt helblå syskon. Det går inte att komma ifrån.

DSC_0083.jpeg

Men annars levererar Lunascope på nästan alla punkter. Den sagolika månfasen som ytterligare förstärker Meistersingers livsåskådning och poetiska budskap är än härligare i verkligheten än på bild. Och det trodde jag inte ens var möjligt. Jag kan bara hylla det faktum att man gjort en klocka som helt kretsar kring månfasen. Här sitter Meistersinger på ett av de absolut bästa klocksläppen i år, utan tvekan.

Den sitter dessutom alldeles utmärkt och läderbandet må kräva sin inkörningsperiod, men väl i mål är det alldeles underbart bekvämt.

DSC_0106.jpeg

På minuskontot skriver vi in det faktum att armbandet är så bångstyrigt inledningsvis och att ett lite mer livfullt dekorerat urverk hade lyft Lunascope ytterligare. Till Meistersingers försvar är det dock ett verk som i sig är snudd på omöjligt att piffa till.

Jag vill ha en egen måne”, sjöng Ted Gärdestad.
Det vill jag också.


Omdöme

Positivt:

  • Marknadens vackraste månfas
  • Månfasens precision
  • Bärs utomordentligt väl och skönt
  • Perfekt finish
  • Suveränt armband
  • Ett närmast unikt koncept där allt kretsar kring månfasen

Negativt:

  • Urverket är inte det vackraste vi sett
  • Armbandet kräver sin inkörningsperiod

Kan jag rekommendera den?
Ja, det här är Meistersingers bästa släpp i år och ett av de bästa klocksläppen 2018.


Specifikationer:

Diameter: 40 mm
Boettmaterial: Rostfritt stål
Vattentäthet: 50 m
Urverk: ETA 2836 MS-module
– Frekvens: 4 Hz (28.800 VpH)
– Juveler: 25
– Gångreserv: 38 timmar
Armband: Mörk- eller ljusbrunt läder.


Pris och tillgänglighet:

Pris: 30 990 kr
Utsåld för 2018, återkommer i januari 2019. Finns i Sverige att köpa och beställa hos Magnussons Ur.


Läs mer:

Meistersinger.com

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.