De anrika japanska urmakarna riktar blickarna mot vår kontinent. 

Då var det dags igen. Seiko har släppt en begränsad upplaga av två av sina ”publikfavoriter”, Turtle SRPD01K1 och Samurai SRPD03K1. Och de här två varianterna är för första gången exklusivt framtagna för enbart den europeiska marknaden.

Kollektionen går under namnet ”Dawn Grey” och ska symbolisera soluppgången över öppet hav. Och åtminstone vi nordbor kan se varför. Men nog om detta.

Seiko-Prospex-Dawn-Grey-Samurai-SRPD03K1-4[1].jpg

Nu till det viktiga: Ja, det här är två Seiko-favoriter av en anledning. De är i mångt och mycket allt det som vi gillar med Seiko. De är attraktiva, har sin egen plats på klockscenen och åtnjuter stor respekt, de håller hög kvalitet och kommer med en svårslaget låg prislapp. Färgkombinationen är ”spot on” – oerhört lyckad. Här har Seiko lyckats, igen.

Snyggt men tråkigt

Men för mig räcker inte detta längre. Jag vill ha något mer, en ”riktig ” nyhet. Inte bara ännu en klassiker i en annan färgskala. Jag vill se ett uppdaterat urverk. Några kittlande nya designlösningar. I stället är allt vi får bara ännu en ny färgkombination. Även om det må vara en riktigt trevlig sådan, förvisso.

Seiko spelar ut ett oerhört säkert kort. Men det kommer inte att räcka i längden. Det är bara en tidsfråga innan även de allra mest luttrade Seiko-supportrarna kommer att kräva mer.

Specifikationer

Seiko-Prospex-Dawn-Grey-Turtle-SRPD01K1-1.jpg

Specifikationerna lär vara välbekanta vid det här laget, om du är väl insatt i Seiko. Den så kallade ”Turtlen” mäter 45 mm i diameter och har en tjocklek på 13.42 mm. Boetten i rostfritt stål har såväl borstade, som polerade ytor och vattenresistensen sträcker sig till 200 meter. Under huven sitter det numer klassiska Seiko in-house kaliber 4R36 med 41 timmars gångreserv. Prislappen landar på runt 5500 kr. Då ingår även ett armband i gummi.

Seiko-Prospex-Dawn-Grey-Samurai-SRPD03K1-1.jpg

”Samurajen” är något mindre med sina 43.8 mm i diameter och 13.4 mm i tjocklek. Den har en mönstrad tavla Här sitter in-houseverket, kaliber 4R35 som också det har en gångreserv på 41 timmar. Är du ett fan av dag/datum-komplikationen så är dock detta inget för dig, då det här bara finns en datumruta. Däremot kan den vridas upp manuellt och har hackande sekunder. Här är prislappen något beskedligare 4700 kr.

Tillgänglighet

Båda modellerna görs i 2018 exemplar och de lär inte få några större problem att hitta egna hem, trots en minst sagt obefintlig PR-kampanj. Och om de inte redan finns hos din lokala Seiko-återförsäljare, så bör de dyka upp inom en vecka.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.