Vi gör en djupdykning i årets nyhet från Pequignet.

Det var inte längesedan ni fick en introduktion av Pequignet och en inblick i deras utsökta Paris Royal här på Klockrent. Och ni vet hur det är. Ibland får man blodad tand och efter den underbara erfarenheten vill jag förstås bara ha mer. Ni också, hoppas jag.

Därför är det nu dags att ta en titt på årets nyhet i manufakturdelen av Pequignet, Manuelle Royal. Precis som namnet antyder, och det har du listat ut även med noll kunskap i franska språket, så är detta en modell med manuell uppdragning.

Design och materialval

DSC_0166.jpeg

Det här är en betydligt mer avskalad pjäs än Paris Royal och då blir detaljerna nästan än viktigare. Och trots att jag numer har skyhöga förväntningar på Pequignet, så blir jag inte det minsta besviken.

Boetten har härligt kurviga former. Poleringen är helt felfri och tavlan, den tavlan! En mer silvrig sunbursttavla får man leta länge efter.

DSC_0298.jpeg

Tim- och minutvisarna är knivskarpa och bryter av de mjuka linjerna på ett alldeles utsökt sätt. Lägg därtil avfasningen runt subsekunden vid klockan 6, mumma! Nu blir jag så petig att jag kanske hade velat se en lite mer vågad sekundvisare. Då hade man gjort precis alla rätt.

DSC_0219
Det finns något underbart värdigt över en subsekund. Men texten ovanför den hade man kunnat avvara för en ännu mer stilfull tavla.

Safirglaset har fått en antireflexbehandling och även om detta vid första ögonkastet må ser ut som en skörare dressklocka, så tål den ett tryck som motsvarar 100 meter.

Under huven

Här sitter en manuell variant av Calibre Royal och här har man lyckats uppgradera gångreserven, som efter åtta månaders arbete nu uppgår till 100 timmar. Det efter att man lyckats minska energiåtgången mellan fjädern och fjäderhuset. Noterbart är dock att det finns de som pressat gångreserven en bra bit över 110 timmar. Kom ihåg att Pequignet är, med historien i åtanke, försiktiga med vad de lovar.

DSC_0193.jpeg

Calibre Royal är inte bara en alldeles fantastisk liten skapelse rent tekniskt, det är också helt underbart att titta på.

Självklart presterar det helt prickfritt även i manuell form. Gångavvikelsen landar på, håll i er nu: +0,5 sekunder per dag!

På handleden

DSC_0354
En tuff klocka i lyxförpackning.

Ni som följer oss regelbundet vet att jag lite fördomsfullt snabbt ryggar tillbaka så fort något mäter över 39 mm i diameter. Fram tills att jag blir motbevisad vill säga. Faktum är att Royale Manuelle inte alls bärs som sina 42 mm, utan mer som 39-40. Den må pressa sig ända ut till min handleds gränser, men de smäckra, böjda luggarna gör att den sitter riktigt klädsamt.

Det gyllenbruna läderarmbandet är väl ungefär vad jag förväntar mig ska sitta på ett ur av den här kalibern. Det är lite tjockare och andas god kvalitet, samt gör sitt jobb väl. Dock utan att riktigt glänsa.

DSC_0325

Medan Paris Royal kändes som en klocka för speciella tillfällen, så blev Royale Manuelle till min glädje en klocka jag hela tiden ville plocka upp och sätta på handleden. Och det händer nästan aldrig att ett testobjekt brädar pjäserna i min egna samling.

Summering

Jag tänker här och nu utropa Pequignet till ett av de absolut bästa fristående klockhusen där ute. Och här kommer en rad jag aldrig trodde att jag skulle skriva: De är snudd på surrealistiskt i underkant vad gäller prissättning.

DSC_0210.jpeg

Här har vi en alldeles fantastiskt vacker skapelse i all sin enkelhet, en manufakturklocka av högsta kvalitet och med en prislapp på blott 28 500 kronor. Jo, du läste rätt.

DSC_0292.jpeg
Visarna har begåvats med lysmassa, som lyckligtvis matchar tavlan. Personligen hade jag dock föredragit om den avvarats helt då den ändå är så sparsmakad.

Finisheringen är toppklass, urverket likaså och den bärs stilfullt. Lägg därtill kontrasterna i formgivningen som är pricken över i:et. Detta är ett stort hantverk och ett litet stycke konst i all sin enkelhet. Den är nästan allt jag vill ha i en riktigt bra klocka.

Den är inte lika ”rolig”, inte lika överväldigande eller överraskande som Paris Royal. Men det ska den heller inte vara. Jag är lika förtjust även i denna nedtonade sida av Pequignet.

DSC_0217 2.jpeg
Ge den franska liljan en chans, om du vill ha en riktigt bra klocka.

Jag är mäkta imponerad av detta numer lilla franska märke med sin minst sagt brokiga historia. Deras manufakturdel är som en bal på slottet: alldeles, alldeles underbar. Deras manufakturdel går head-to-head med de förväntningar jag har på storheter som Jaeger-LeCoultre och Vacheron Constantin.

Så om du inte redan har gjort det bör du genast utforska deras kollektioner närmare och verkligen ge dem en chans. Du kommer inte att bli besviken.


Omdöme

Positivt

  • Linjerna och kontrasterna är fabulösa
  • Finisheringen är rakt igenom perfekt
  • Prisvärd deluxe
  • Silvrigaste urtavlan jag sett
  • Tåligare än den ger sken av
  • Calibre Royal presterar på toppnivå

Negativt

  • Någon-ett par milimeter mindre i diameter hade inte skadat
  • Texten ovanför subsekunden är onödig
  • Lysmassan på visarna är sparsmakad och hade kunnat avvaras helt

Kan jag rekommendera den?
Ja! Det hade varje sann klockentusiast gjort. Det här är det i särklass bästa du kan få på marknaden för 28 500 kr. Jag hade då inte protesterat om den så kostat runt det dubbla.


Specifikationer

Boettmaterial: Rostfritt stål
Diameter: 42 mm
Vattenresistens: 100 m
Funktioner:
– Timmar, minuter, sekunder (subsekund)
Urverk: Calibre Royal
– 21 600 svängningar i timmen (3 Hz)
– 100 timmars gångreserv
Pris: 28 500 kr
Tillgänglighet: Görs endast i 50 exemplar i år.


Läs mer:

Pequignet.com

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.