Det anrika klockhuset sätter kunden i fokus.

Att köpa en högkvalitativ klocka, som kanske ska räcka hela livet, och bara få två års garanti – känns det riktigt rätt när varumärkena skryter om kvaliteten och hantverket bakom? Nej, tänkte väl inte det. Ändå är det vad en klar majoritet av varumärkena erbjuder i dag. Även de mest välrenommerade. Två år är nämligen minimikravet i EU:s regelverk.

Och visst är det direkt snålt med tanke på den prislapp klockorna kommer med och den kvalitet det därmed kan och ska förväntas hålla. Här har hela branschen mycket att ta igen. Omegas senaste beslut sätter åtminstone lite press på resten av industrin.

Då gäller nya garantin

Omega_new_factory_4[1].jpgPersonligen ser jag det som betydligt mer förtroendeingivande när ett företag också bortom marknadsföringen också i handling visar att man verkligen tror och litar på sin produkt. Därför är det oerhört glädjande att Omega nu tar klivet och inför fem års garanti på alla klockor köpta efter 1 juli i år.

”Det förtroende och den kundvård konsumenten ska kunna förvänta sig”

se-diver300m-dc-moduler-large
Nu kan James Bond simma lugnt med sin Seamaster. Foto: Omega

Visst hade man kunnat inkludera inköp lite längre bak i tiden, men alldeles oavsett är det här ett stort steg i rätt riktning. Det är också ett drag som flertalet konkurrenter med all sannolikhet kommer att känna sig tvungna att matcha. 

– För de som köper en Omega-klocka erbjuder garantin det förtroende och den kundvård man som konsument ska kunna förvänta sig, säger Raynald Aeschlimann, ordförande och vd för Omega.

Ett aggressivt drag

planetomega-watchmaking-omegaguarantee-imgmoduleairv3-large

Det här är ett aggressivt drag i slaget om konsumenterna och samtidigt ett helt nödvändigt sådant. Rolex har ju sedan tidigare motsvarande garantilängd.

Nu är det upp till resten att matcha de stora drakarna.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.