Letar du efter en lite lyxigare batteridriven klocka? Då kanske President-serien från svenska Epoch är något för dig.

Svenska Epoch startades av samma radarpar som en gång grundande Sjöö Sandström men numera utvecklar, tillverkar och säljer en superexklusiv modulär klocka genom varumärket Halda.

Med President-serien erbjuder Epoch ett gäng svensk-designade klockor i det övre prissegmentet för kvartsklockor. För vissa är det kanske otänkbart att spendera mer än några hundralappar på en klocka med kvartsurverk – medan andra behöver dess pålitlighet och betalar gärna för samma kvalitet som lite lyxigare automatiska klockor erbjuder. Det är här Epoch försöker positionera President.

P1090232Vi har tagit en titt på två klockor i Presidentserien, President som endast har datumfunktion (utöver tidsvisning) samt President Chronograph som dessutom erbjuder… *trummvirvel* kronograffunktion!

På utsidan

P1090208

Klockorna har en nästan identisk boett som mäter 40 mm i diameter och har en tjocklek på 12 mm (inklusive det kupade safirglaset). Boettens ovansida är borstad medan kransen runt glaset och båda sidorna är blankpolerade. Kvaliteten på finishen är bra och kvalitetskänslan är där men vi hade gärna sett att de vägde lite mer.

Urtavlan på President är ”Indigo Blue” men kan ibland se nästan grå-svart ut beroende på ljuset. Alla stavindex är handapplicerade och klockan känns clean och lättläst.

P1090209

Även på nära håll ger klockan ett sobert och kvalitativt intryck.

P1090212

President Chronograph har en ”Metal Gray” urtavla som omges av en rehaut med Tachymeter-skala. Urtavlan har två kronograftavlor ett datumfönster mellan fyra och fem. Vi hade gärna sett att datumfönstret planerats lite mer symmetriskt.

P1090228

Även kronografen håller måttet vid närmare granskning, något förväntas i denna prisklass!

P1090230

Båda varianterna kan fås på länk eller läderarmband, dock inte samma länk.

P1090206

President kommer på en H-länk med polerad mittenlänk medan President Chronograph har två mindre polerade mittenlänkar.

P1090222

Båda klockorna sitter mycket skönt på handleden, och den lättare vikten vi nämnde ovan ger här en fördel då klockan känns mycket välbalanserad.

Under huven

Båda klockorna drivs av schweiziska ETA-urverk. Samma urverk används flitigt av klockmärken under Swatch Group i deras lite mer påkostade quartzklockor. De har väldigt hög precision men når inte riktigt ända fram till de bästa quartsurverken från bland annat Grand Seiko.

President:
President drivs av ett ETA E64.111-urverk med PreciDrive-teknologi. Urverket smörjs av 8 juveler och har en teoretisk batteritid på mellan 41 och 57 månader beroende på batteristorlek. Det är ett högprecisions-urverk som bara fungerar och när det är dags att byta batteri indikeras detta med hjälp av sekundvisaren.

President Chronograph:
Kronografen drivs av ett ETA 251.274-urverk med 4 steppingmotorer och PowerDrive som ger en batteritid på upp till 68 månader. Kronografmodulen har en precision ner till 1/10 sekund, har inbyggd batteriindikator och smörjs av 22 juveler.


Omdöme

Presidentserien har varit en trevlig bekantskap. Om du är ute efter en unik, svenskdesignad klocka, samt vill ha tryggheten och precisionen ett quartsurverk erbjuder rekommenderar jag klockorna varmt. Klockorna är stilrena, presterar utmärkt och sitter mycket skönt på handleden. Däremot kan de kännas lite lätta jämfört med mekaniska klockor i samma klass.

Positivt

  • Stilren design
  • Bra finishering på urtavla, boett och länk
  • Urverk med hög precision
  • Sekundvisaren träffar markeringarna nästan perfekt
  • Bra storlek
  • Går att bada med (100 meter WR)

Negativt

  • Quartzurverk kan skrämma bort entusiaster och påverka andrahandsvärdet
  • Okänt varumärke, vilket också kan påverka andrahandsvärdet
  • Lite för lätta, båda klockorna har gott kunnat väga lite mer för den där definitiva kvalitetskänslan

Specifikationer

Boettmaterial: Rostfritt stål (316L)
Mått: 40 mm x 12 mm (20 mm mellan bandhornen)
Glas: Kupat safirglas
Armband: Rostfritt stål, eller läder
Vattenresistens: 10 ATM (100 meter)
Urtavla:
– President: Indigo Blue
– President Chronograph: Metal Gray
– Handapplicerade stavindex

Urverk:
– President: ETA E64.111 PreciDrive med datum
– President Chronograph: ETA 251.274 PowerDrive

Pris:
President: 9 495 kr (med läderarmband) eller 10 995 kr (med armband i rostfritt stål)
President Chronograph: 10 495 kr (med läderarmband) eller 11 995 kr (med armband i rostfritt stål)


Läs mer:

Epochs hemsida

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.