Vi tittar närmare på en kvalitetswinder från Swiss KubiK.

Att ha en winder, eller inte ha en winder, det är frågan. Därom tvistar de lärde. Men en sak är säker: En winder är på många sätt ett väldigt bekvämt tillbehör och i vissa fall oumbärligt om du råkar sitta på minst en klocka med en eller fler svårinställda komplikationer.

DSC_0407
Den medföljande lådan i kartong gör inget större väsen av sig.

Att hitta rätt winder är däremot inte det lättaste. Många ser fina ut på insidan, men döljer under ytan kartongkonstruktioner och håller skräpkvalitet, för att tala klarspråk. Vi har därför tittat närmare på Swiss KubiK, som gör sina winders för hand i Schweiz och utlovar ett gediget hantverk. Samtliga modeller är 100% Swiss Made.

Vi har tagit oss an instegsmodellen ”Startbox” för att ta redan på hur den står sig i winderkonkurrensen.

Intryck

DSC_0401
Pequignet Royale Titane får agera fotomodell.

Först och främst gör den just det, ett gediget och trovärdigt intryck. Den är gjord i ABS-plast och mäter 12 x 12 x 12 cm – en väldigt behändig storlek.. Och skulle jag inte veta bättre skulle jag säga att det här var typisk Skandinavisk design. Avskalad, enkel och funktionell. Den passar nästan var som helst i hemmet, eller butiken.

DSC_0405 2
En enkel knapptryckning räcker för att starta eller stänga av motorn. Knappen lyser sedvanligt grönt vid ”på” och rött vid ”av”.

Den lågmälda, diskreta motorn ger ifrån sig ett riktigt trevligt litet surrande. Den drivs av två C-batterier och de ska sedan hålla i tre år på en enda laddning – imponerande. Just detta har vi av naturliga skäl inte kunnat testa.

Väl tilltagen batteritid

DSC_0437

Att byta batterier är dock helt problemfritt. Det är bara att skruva ur skruven på baksidan med till exempel valfritt mynt och sedan skruva tillbaka locket lika enkelt och smidigt.

Windern har gott om utrymme även för större pjäser och den medföljande hållaren justeras automatiskt i höjd, beroende på armbandets omfång.

DSC_0423.jpeg

Startboxen finns inte bara i svart, utan även i rött, orange, grönt och blått. Det finns även variant med Schweiz flagga på sidan.

Allt som allt är Startbox en väldigt kapabel winder, den är estetiskt tilltalande, har ett lagom format och är oerhört praktisk. Den är dessutom bra byggd och inger en mycket god kvalitetskänsla överlag. Till och med den medföljande hållaren känns riktigt förtroendeingivande.

Omdöme och pris

DSC_0041.jpeg
En månfasindikator kan många gånger vara lite tidskrävande att ställa och då är en winder ett mycket praktiskt tillbehör. Meistersinger Lunascope är ett sådant exempel.

Det negativa? Prislappen på runt 4500 kr kan vara svårmotiverad för många för ”bara” en winder. Har du dock en samling klockor av högre kvalitet i rotation och vill slippa dra upp dem varje gång, då är Startbox i allra högsta grad att rekommendera. Det gäller förstås också om du har en pjäs med minst en komplikation som kan vara lite omständlig att ställa. I båda dessa fall ska du absolut inte fuska med tillbehören och då är priset klart berättigat.

Skulle dock Startbox vara lite för enkel för dig, så har Swiss KubiK även riktigt läckra kollektioner i material som läder, trä och granit.


Läs mer:

Swiss Kubiks hemsida

1 KOMMENTAR

  1. Startbox låter ”entry level” fast detta är uppenbart en mer påkostad modell 🙂 misstänker att det är antalet klockor som avses. Tror du ljudet skulle bli störande om man hade den på nattduksbordet?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.