Auktioneras ut på Kaplans ”Klockkvaliteten”.

Den svenska urmakaren Victor Kullberg, är en av historiens absolut främsta inom sitt skrå. Han föddes 1824 i världsarvet Visby på Gotland och det var också här han som 16-åring antogs i lära hos Victor Söderberg, Sveriges första kronometermakare. Sen var det dags att leta sig ut i vida värden. Först bar det av till den anrika danska urmakarfirman, Urban Jürgensen & Sonner, som grundades 1773. Och bara ett år senare skulle London bli nästa anhalt.

Victor_Kullberg.jpg
Victor Kullberg.

London som då var kronometermakeriets vagga. Det var här man etablerade sig som kronometermakare, då fartygen kom och gick i ett. Det var också här som den första världsutställningen ”The Great Exhibition” ägde rum år 1851 i prins Alberts regi.

Det stora genombrottet

Elva år efter den första utställningen, alltså 1862 utsågs den svenska urmakaren till ”den bästa utan jämförelse”, efter att ha lagt beslag på både första- och andraplatsen i de årliga kronometertävlingarna i Greenwich.

Fram tills dess hade Victor Kullberg jobbat i en ganska undanskymd tillvaro med kronometergångar för marinkronometrar, samt mindre urverk för fickur och däckskronometrar.

Han utvecklade under tiden olika kompensationsbalanser för kronometerar, som skulle reducera temperaturens åverkan på gångavvikelsen. Och hans skickliga hantverk gjorde att han i alla fall kunde starta en egen firma.

132b
Den sagolikt vackra urtavlan på skeppskronometern som ska auktioneras ut hos Kaplans Auktioner. Foto: Kaplans

Men så kom det stora genombrottet det där oförglömliga året 1862 och sen var sig inget likt längre. Han fortsatte att dominera tävlingarna och knep nästan varje år, fram till tävlingens slut 1914, minst en av topplaceringarna.

Själv gick han dock bort 1890 och levde och verkade fram till sin död i Englands huvudstad. Han ligger, liksom Karl Marx, begraven på Highgate Cemetery norr om 105, Liverpool Road.

Blev hedrad efter sin död

Kullbergs eftermäle kom dock att bli något alldeles särkilt. Exakt hundra år efter sin första seger i Greenwich utsågs han till minnesmedaljör av Ingenjörsvetenskapsakademien. Och Stockholms urmakareämbete instiftade en medalj med Kullbergs bild på – priset som kom att kallas ”urmakeriets Nobelpris” i folkmun.

Och nu finns alltså en av hans fantastiska skeppskronometrar hos Kaplans Auktioner (med auktionsnummer 132), redo att gå under klubban på ”Klockkvaliteten”, lördag den 17 november. Och det är en fantastiskt vacker skapelse. Ett 56-timmarsverk med kronometergång, gångreservsindikator, subsekund och ett fodral i mahogny. Det är daterat till ca 1887, alltså runt tre år före Kullbergs död.

Utropspriset ligger på 32 000 kronor (lägsta pris 30 000 kronor).
Det är ett härligt stycke svensk urmakerihistoria, dessutom i mycket fint skick, mer än värd. Tänker du inte ropa hem den själv, kan det ändå vara värt att besöka Kaplans Auktioner och få en närmare titt på ett av Kullbergs mästerverk.


Läs mer här:
Victor Kullbergs skeppskronometer hos Kaplans

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.