Bell & Ross publikfavorit synas i sömmarna.

Franska Bell & Ross är inte vilket varumärke som helst. De har, trots att de är bara barnet (grundades 1992) jämförelsevis i branschen, lyckats nischa in sig på marknaden och få en väldigt trogen skara följare. I dag är man inte långt ifrån att förtjäna epitetet ”modern klassiker”.

De är kanske mest kända för sina kronografer och kvadratiska modeller, men har även vunnit många över med sina vintage-inspirerade kollektioner med krämigt beiga urtavlor 

de668bd47393a540a2623c5b22d20a8d.jpg
Världsrekordhållaren Hydromax.

Men det många glömmer är att det var först 2005 som man introducerade sina kvadratiska pjäser. Fram tills dess hade man länge letat efter sin plats på klockscenen. Till exempel släppte man 1997 den lätt bortglömda dykarklockan Hydromax, som än i dag innehar världsrekordet i vattenresistens. Den klarar ett tryck motsvarande det som återfinns på 11 100 meters djup.

Här ska vi dock gå till botten med en av modellerna med högst igenkänningsfaktor hos Bell & Ross, den tuffa BR 03-92 BLACK MATTE. 

Design och materialval

DSC_0552.jpeg

Det här är inget nonsens. Det är bara rakt upp och ned en pilotklocka, som ser ut att vara som hämtad från en instrumentbräda i valfri cockpit. Läsbarheten är enorm med överstora siffror vid 12-3-6-9, ett kontrasterande och krispigt vitt minutspår samt tydliga vita visare. Det enda diskreta på den här tavlan är den väl integrerade datumrutan mellan klockan 4 och 5.

DSC_0666.jpeg
Bra lysmassa är A och O på en pilotklocka. Här utmärker sig verkligen BR 03-92. Den lyser både klart och länge.

Den mattsvarta keramiska boetten ingjuter en enorm kvalitetskänsla och förstärker känslan ytterligare av att det här är ett riktigt yrkesverktyg. Inget litet tramsigt dressbjäfs här inte. Den mäter 42 mm i diameter, men har överraskande beskedlig och trevlig tjocklek på endast 10 mm. 

DSC_0480

Armbandet i gummi är allt annat än diskret. Det är rejält, robust och håller klockan på plats med den äran. Det smalnar även av lite grann, vilket bidrar till en ökad komfort – det sitter utomordentligt väl.

DSC_0606.jpeg

En liten intressant designdetalj, som kan vara lätt att missa, är att skruvarna uppe i boettens hörn formar ett kors med sina vinklar. 

Under huven

Här sitter kaliber BR-CAL.302, som är ett Selitta SW300-1-baserat verk. Det opererar med 28 800 svängningar i timmen, inhyser 37 juveler och erbjuder en gångreserv på upp emot 40 timmar. 

DSC_0568.jpegDet är inte ett verk vi får se i arbete dock, för när vi vänder på klockan så möts vi av ett minst sagt solitt baklock med varumärkets logotyp och den sedvanliga informationen om vattenresistens, som här sträcker sig till 100 meter, och boettmaterial.

Kanske lite tråkigt i vanliga fall, men här blir jag glad. Selitta SW300-1 är ett väldigt kapabelt, men inte särskilt vackert verk. Och BR 03-92 BLACK MATTE handlar inte om skönhet, utan om funktion.

På handleden

DSC_0647.jpegHär finns ingenting att klaga på. Den sitter som gjuten på handleden och trots sin väl tilltagna storlek finns det inte minsta tillstymmelse till ”överhäng” tack vare de oerhört korta luggarna – all heder!

Jag är personligen inget fan av armband i gummi, hur high-end de än är men det här sitter helt fantastiskt skönt. Och jag gillar verkligen hur det yrkesmässiga fullföljts genom hela designen.

DSC_0628.jpeg

Och en sak är säker: det här är en klocka som syns. Den passerar inte obemärkt förbi. Den har tydlig närvaro på handleden, precis som den ska. 

Summering

Även om det här är en typ av klocka som jag själv inte skulle bära till vardags så kan jag inte låta bli att bli glad med den här på handleden. Den står i så skarp kontrast till så mycket annat. Den har ett tydligt formspråk, ber inte om ursäkt för sig och är så genomgående ett yrkesverktyg, jag älskar det.

DSC_0582

Att få känna sig som en stridspilot en stund med den här på handleden är svårt att inte gilla. Den keramiska boetten är hur tuff som helst och rent ergonomiskt är den en fröjd. 

Men den är inte helt utan fel och brister. Här är de dock begränsade till kronan. Den må vara solid och lätt att få grepp om med sin mönstrade yta, men även sitt yttersta läge (för att ställa tiden) hamnar den väldigt långt in mot boetten. Det gör att själva greppet vid vridmomentet blir ”pilligt” – och då ska ni veta att jag har små fingrar. Så med lite grövre labbar blir detta ett bekymmer.

DSC_0482.jpeg

Det är en liten men småirriterande miss, som jag hoppas att de ser över och förbättrar framgent. Då har man en riktig fullpoängare här. Särskilt för de som vill ha en suverän no bullshit-klocka av mycket hög kvalitet i sann pilotanda till en överkomlig prislapp


Omdöme

Positivt:

  • Urläcker keramisk boett.
  • Läsbarheten är perfekt tilltagen.
  • Armbandet sitter som en smäck.
  • Strålande lysmassa.
  • Överraskande tunn.

Negativt:

  • Kronan är alldeles för ”pillig” i vridmomentet.
  • Skruvarna på baksidan hade gärna fått linjeras för att runda av designen till perfektion. Alternativt kunde andra skruvar ha använts för bättre symmetri.

Kan jag rekommendera den?
Från en som inte bär pilotklockor till vardags: ja! Det har varit en fröjd att umgås med den en vecka. Den har givit ett härligt leende på läpparna varje gång jag tittat ned på handleden.


Specifikationer:

Boettmaterial: Keramik
Diameter: 42 mm
Bandhornsbredd: 24 mm
Vattenresistens: 100 m
Funktioner:
– Timmar, minuter, sekunder
Urverk: BR-CAL.302 (Selitta SW300-1)
– 28 800 svängningar i timmen (4 Hz)
– 40 timmars gångreserv
Pris: 32 000 kr


Läs mer:

Bell & Ross hemsida

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.