Här är intrycken av den så efterlängtade nyheten.

Sakta men säkert börja Tudors kanske mest omtalade klockrelease i år hitta ut till återförsäljare och tålmodiga kunder.

Jag har lagt vantarna på en Tudor Heritage Black Bay 58 (M79030n) och efter några dagar tillsammans ska jag försöka besvara frågan: Är den lika bra som alla säger?

bb58_1

Varför denna hajp?

Till att börja med bör vi reda ut varför det är så mycket hajp kring denna modell från Tudor – som ju har släppt grymma dykare i Black Bay-serien i många år.

Svaret ligger i storleken

Med Black Bay 58 lanserade Tudor ett nytt och mindre urverk (Calibre MT3204) som tillåter en mindre och tunnare boett. Jag (och många andra) har varit nära att köpa en Black Bay vid mer än ett tillfälle de senaste åren bara för att i sista stund dra i handbromsen på grund storleken.

bb58_cover
Perfekt storlek tycker Daniel!
Black Bay (41 mm) Black Bay 58
Diameter 41 mm 39 mm
Tjocklek 14,8 mm 11,9 mm
Höjd (L2L): 50 mm 47,5 mm
Bandbredd: 22 mm 20 mm

Med nya Black Bay 58 minskar måtten avsevärt, diametern krymper från 41 mm ner till beskedliga 39 mm men det är framförallt den nya höjden (lug to lug) och tjockleken som ger klockan dimensioner liknande en Rolex Submariner (innan maxi-case var en sak). Helt fantastiska nyheter för oss med mindre till mellanstora handleder alltså!

bb58_2
Den tunna boetten och det faktum all längden kortats några millimeter gör underverk för hur klockan bärs jämfört med äldre dykare i Black Bay-serien.

Utöver att möjliggöra en mindre klocka erbjuder manufaktururverket en gångreserv på respektabla 70 h och är chronometercertifierat.

Sist men inte minst bör man nämna byggkvaliteten som en viktig faktor. Black Bay-serien har i flera år satt många konkurrenter i skamvrån och på grund av sin ägare betraktats som en plånboksvänlig Rolex. Med Black Bay 58 stämmer detta påstående mer än någonsin.

Inte lika bra som en Rolex

Okej, så med hög byggkvalitet, manufaktururverk och en tunnare boett, är klockan då inte lika bra som en dykare från storebror? I alla fall nästan?

Tyvärr inte. När jag spenderat tid med en modern Submariner har det varit svårt att hitta några brister medan Black Bay 58 uppvisade några stycken efter en timme eller två på handleden.

Svårgreppad dykring

bb58_4

Det är svårt att greppa dykringen – den är helt enkelt för tunn och mönstret är inte djupt nog. När man väl vrider på den går den dock som en dröm med 60 distinkta klick.

Vasst spänne

bb58_5

Spännet är fantastiskt bra och dåligt på samma gång. Å ena sidan erbjuder spännet en låsmekanism med keramisk kula och en känsla som närmast för tankarna till Rolex.

Å andra sidan saknar den helt någon dykarförlängning och undersidan av spännet som vilar mot handleden har alldeles för vassa kanter.

bb58_3

Just komforten på länken är min största kritik mot denna klocka. Den går förvisso att köpa på natoband eller läderrem men jag ser länken som en viktig del av denna release och det är just den variant jag testat! Och medan det ekar i pressen att Black Bay 58 bärs som en äldre Submariner tycker jag att det är en viktig punkt att ta upp! För jag har ännu ej stött på en Rolexlänk yngre än jag själv som gett upphov till obehag.

Förtjänar den hajpen?

Absolut. Den erbjuder inte samma komfort (på länk) som en Rolex – men den är jämförbar med många konkurrenter i samma prisklass och på väldigt många punkter springer den cirklar runt dem. Jag älskar hur klockan sitter på handleden, storleken är perfekt och den är sååå läcker i verkligheten. Efter att ha sett hundratals bilder av klockan var jag lite orolig att vintage-stylingen skulle definiera klockan men i verkligheten känns det mer som ett estetiskt utryck.

bb58_6
Grym skruvkrona med silkeslen trådning.

Trots de idiotiskt skarpa hörnen på länken är det svårt att klaga på finishen. De polerade sidorna är spegelblanka, linjerna är distinkta och texturen i de borstade ytorna skapar en klocka som är vacker både att titta på och att ta på. I mångt och mycket som storebror.

Positivt

 • Storleken!
 • Kompetent manufaktururverk
 • Snygg, unik design som trots att det är en homage står på egna ben
 • Superskön taktil känsla i dykarringen
 • Bra krona som är silkeslen i trådningen
 • Trevlig förpackning
 • Prisvärd

Negativt

 • Låset är vasst mot huden vilket kan göra klockan obekväm att bära för vissa
 • Länken har dragit upp några hårstrån senaste dagarna
 • Svårgreppad dykarring

Slutsats

Jag är benägen att hålla med övrig press om att Black Bay 58 är en riktig fullträff. Samtidigt kan jag inte sluta förundras över hur de tänkte när de designade länken och spännet. Var det ingen som räckte upp handen på nåt morgonmöte och frågade hur de skarpa hörnen skulle påverka komforten? Det är ju inte direkt en svår sak att fixa till. Till och med jag klarade av det med enkla verktyg från hemmet.

Japp, med hjälp av en dremel går det alldeles utmärkt att polera ner de vassa kanterna något.

Men ska detta verkligen behövas? Det tycker inte jag! Oavsett så tror jag att de vassa kanterna inte stör alla människor nämnvärt och den som känner mig vet att jag är extremt känslig när det kommer till komfort och klockor!

Jag kan trots allt inte annat än att rekommendera Tudor Black Bay 58. Klockan erbjuder fantastisk prestanda och kvalitet för knappt 33 000 kronor (på länk) och den dåliga tillgången gör att andrahandsvärdet står sig exceptionellt bra jämfört med många andra märken.

Black Bay 58 är en fantastisk klocka som även om den inte är perfekt kommer ganska nära. Två tummar upp!


Specifikationer

 • Boett i rostfritt stål (316L)
 • 39 mm i diameter
 • 11,9 mm tjock
 • Manufaktururverk Calibre MT3204
 • 70 h gångreserv
 • COSC
 • Dykarring med 60 klick och aluminiuminsert
 • Cirkapris (med länk): 33 000 kr

Läs mer:

Mer information om klockan och mysiga bilder av David Beckham hittar du på Tudors officiella hemsida.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.