De mindre kvalitetsvarumärkena kan vara vägen till ditt bästa köp hittills.

Det har nog aldrig varit både så lätt och så svårt som i dag att välja rätt klocka. Utbudet är enormt och tycks hela tiden växa på alla ledder. Med en ständigt växande medelklass ser man också ett utökat intresse för klockor och lyxkonsumtion i stort. 

Vi på Klockrent har som mål att vara din machete genom klockdjungeln och hjälpa dig att hitta rätt – och kanske rentav upptäcka nya stigar du ännu inte utforskat. Vi vill ge dig en så stor del av bilden som möjligt och visa dig både det välkända, det överraskande, det stora, det lilla och allt där emellan.

Här ska vi ta en titt på vad som för många är outforskad terräng och försöka förklara varför du bör leta dig ut just där. Det handlar förstås om de varumärken vars igenkänningsfaktor i många fall är låg, men som erbjuder många av de riktiga guldkornen där ute.

Det unika och exklusiva

prof_long.jpg
En av Lundis Bleus helt otroliga emaljtavlor.

Mindre produktionsskala innebär rent numerärt en högre exklusivitet. Du kommer med största sannolikhet att vara ensam, eller tillhöra en otroligt liten skala här i Skandinavien, som äger just den modellen. Dessutom kommer du att få många frågor från nyfikna entusiaster, som vill veta mer om vad det är du kommit över. Gärna också hur du kommit över den.

 

2-Sarek_Midnight_BLue_No34-c.XL.1920.jpg
Svenska GoS Watches gör helt unika klockor i damaskusstål. Här är modellen Sarek – Midnight Blue.

Många av de mindre kvalitetsvarumärkena har också någon eller några för dem unika tekniska detaljer och/eller formgivning som kan vara något alldeles sagolikt. Utan att avslöja för mycket, så kan jag berätta att det kommer att dyka upp några sådana exempel här på Klockrent i början av 2019 (det vill du inte missa!).

Den personliga relationen

purple.png
Vehinen från våra finska grannar, S.U.F.

Du som enskild kund betyder mer och med största sannolikhet kommer varumärket att i sin tur betyda mer för dig, eftersom ni kommer att skapa en personlig relation. Kanske är företaget så litet att kontakten rentav sker direkt mellan dig och urmakaren. Alldeles oavsett får du en kontakt som du omöjligen kan få med de som har en enorm produktionsskala. 

Självklart kommer du vara välkommen att besöka företaget och få en unik inblick i deras tillverkningsprocess. Kanske rentav få ditt besök helt, eller delvis betalt om du är en trogen kund.

Dessutom blir du som bärare en sorts ambassadör för varumärket. Kom ihåg att det är du som vid nyfikna frågor får berätta allt om den där unika klockan som sitter där på handleden. Så se till att vara påläst – och det lär du vara vid det här laget. 

Värdet (klocka per krona)

Du betalar plötsligt inte, eller i alla fall väldigt lite, för massor av marknadsföring med allt vad det innebär. Inga påslag för ambassadörer, inga påslag för stora affischer och tv-reklamer. I många fall köper du också klockan direkt av det mindre företaget, vilket innebär att påslag för distributionskostnader även sänks dramatiskt. Summa summarum: du får allt som oftast mer kvalitet och mer klocka per investerad krona hos de mindre varumärkena, om du gjort din research rätt förstås.

DSC_0509 2
Pequignet har åtta patent för sitt suveräna urverk Calibre Royal och erbjuder vackra skapelser som denna Paris Royal med flera komplikationer för under 80 000 kr. Se recension här.

Plötsligt kan du kanske köpa en klocka med de där komplikationerna du verkligen ville ha och/eller i ädelmetallen du så hett åtrår, men inte hade råd med hos de större varumärkena, trots att kvalitetsskillnaden är minimal och i vissa fall rentav till fördel för det mindre företaget. 

Öppenheten

Klockbranschen är inte känd för sin öppenhet mot sina kunder. Här möts man ofta av hemlighetsmakerier, dimridåer, obefintliga redovisningar och tystnadsklausuler, när de stora drakarna ska kontrollera varje steg i kedjan in i minsta detalj. 

https---blogs-images.forbes.com-elizabethdoerr-files-2018-09-Habring2-Doppel-Felix-1200x983.jpg
Richard Habring, tidigare IWC, skapade Habring2 med sin fru hemma i Österrike och har bland annat prisats vid ”urmakeriets Oscarsgala” för sin Doppel-Felix.

Den typen av hysch-hysch har inte de mindre kvalitetsvarumärkena råd med. Deras lilla produktionsskala tarvar en helt annan typ av marknadsföring. De måste visa upp så många detaljer de bara kan, i alla led, för att locka just dig att fastna för deras produkt(er). Och har du frågor om något, så kommer du garanterat att få utförliga svar. 

Kom ihåg att även de mindre kvalitetsvarumärkena säljer en känsla (känslan är avgörande för att fånga oss konsumenter). Men en annan sådan än vad de mer välkända gör, där fokus ofta ligger på kända ansikten och en viss typ av livsstil och en att sälja in känslan av tillhörighet i en stor och stolt klubb.

Den personliga utvecklingen

farer-cover
Farer må vara lite oslipade än, men är ett mycket spännande framtidsnamn väl värda din uppmärksamhet. Vi har recenserat deras Aqua Compressor Hecla här.

Att hitta ett mindre varumärke är i sig inte särskilt svårt. Men att hitta ett kvalitativt sådant kan vara desto knepigare. Sökandet kräver ett stort engagemang och hängivenhet. Det kommer kräva noggrann research och du kommer behöva skapa nya kontakter för att bli framgångsrik i jakten på nästa drömdinka. 

En sak är säker: Du kommer att lära dig oerhört mycket på vägen. Lära dig om klockor i största allmänhet, om urmakeriet, om branschen och även dig själv. Jag vågar nästan lova att du kommer få uppleva en rejäl ögonöppnare, som kommer att göra ditt klockintresse än roligare. 

Glöm köer och listor

Jag vet att så kallad exklusiv distribution är en nödvändighet för stora delar av varumärkena i branschen för lyxklockor. Inte minst för de som massproducerar och samtidigt måste upprätthålla en exklusivitet. Men samtidigt kan det vara ett litet helvete för dig som enskild konsument. Är verkligen en specifik modell värd att vänta på i ett år, två år, eller mer när den dessutom görs förhållandevis i stor skala? 

E5F8A25F-5E14-42A8-98D6-94F4D54B3646
Sebastien Muller gör varje Brellum-klocka på beställning Här arbetar han med sitt nya manufakturverk, BR-18 som sitter i den nya, limiterade modellen Wyvern.

Beroende på storleken på det mindre kvalitetsvarumärket du hittat så kan du visserligen få vänta ett slag på att klockan görs just för dig. Men då vet du också att du får den och inom vilken tidsram du får den och att du faktiskt får en för dig unik skapelse (de flesta numreras individuellt). I alla fall i mina ögon är det betydligt mer värdefullt och rättvist mot dig som konsument.

När du hittat den Där klockan du verkligen vill ha, ska köpet inte kantas av köer, vip-listor och frustration när du ser andra, som förmodligen betalat betydligt mer för att gå före, med den på handleden.


Slutligen

Vi sätter punkt för den här guiden här. Naturligtvis finns det en rad andra vad många kan uppleva som positiva aspekter. Till exempel blir man mer diskret och flyger under radarn bland de som endast är statusentusiaster, inte heller riskerar man att bli man dömd som en sådan. Man minimerar även stöldrisken, förstås. En stöldentusiast kommer förmodligen att låta din klocka vara. 

Och naturligtvis finns det nackdelar också. Inte minst när det kommer till att hålla, eller rentav öka i andrahandsvärde över tid (utom i några ytterst sällsynta. undantag). Och kanske går du miste om butiksupplevelsen, som kan vara en viktig del.

Vad finns det då för fördelar med att ”splash the cash” hos de stora och mer välkända namnen? Det får ni veta nästa gång.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.