Följ med på en magisk resa genom tiden.

Som en mer insatt klockentusiast är du förmodligen bekant med danska Urban Jürgensen & Sönner. Det danska företaget har inte bara 245 års historia bakom sig, utan är också än i dag en av de verkligt lysande stjärnorna på klockhimlen.

De har också en något annorlunda, om än väldigt fascinerande historia.

Allt började år 1773 med unge urmakare Jörgen Jörgensen. Men trots att han kan titulera sig grundare, har han kommit att spela en biroll genom historien. Han bytte förvisso namn till Jürgen Jürgensen för att addera en mer internationell touch (det var tydligen populärt redan då) och är därmed upphovsmannen bakom det mer tyskklingande släktnamnet, som sedan fått följa med hela vägen..

Urban gör entré

800px-Urban_Jürgensen[1].jpg

Urban Jürgensen.
Men det var först när hans son, Urban Jürgensen tog vid som det verkligen lyfte på allvar. Och hans eftermäle skulle komma att bli än större än ”bara” ett högt aktat företag. Han skrev nämligen en bok om urmakeri och precision år 1804 och den används än i dag som lärobok inom det moderna urmakeriet. Mest känd blev han för sina marinkronometrar och det var också här som den svenska legendaren Victor Kullberg började sin resa.

Efter Urbans bortgång 1830 tog sönerna Jules Frederik och Louis Urban över företaget, som fortsatte att blomstra. Inte minst under Jules Frederiks ledning. Medan Louis Urban skötte företaget hemifrån Köpenhamn, så kom Jules Frederik att flytta till urmakeri-Meckat, Le Locle i Schweiz.

Heuer och namnbyte

Men så 1886 tog en tidiare anställd, Heinrich Eduard Kiens över den schweiziska delen av Urban Jürgensen & Sönner. Han ansvarade för produktionen fram till 1919 då inga mindre än Heuer köpte företaget och började tillverka både armbandsur och fickur av högsta kvalitet under företagsnamnet Jules Jürgensen.

Jules-Jurgensen-Patent_1867[1]
Ett av Jules Jürgensens patent från 1867.
Sakta men säkert föll dock företaget i både dvala och glömska. Och Törnrosasömnen blev lång. Men så till slut dök prinsen upp. Hans namn var Peter Baumberger.

Återuppvaknandet

Baumberger var en hängiven samlare från Schweiz och under sitt besök i Jürgensens hemstad, huvudstaden Köpenhamn så klev han in i en butik som sålde det anrika företagets fickur. Vad han inte visste var att butiken ägdes av Christian Gundersen, en anfader i en av de fyra familjer som hade köpt namnrättigheterna till företaget 22 år tidigare.

Baumberger frågade om priset på några av fickuren och fick ett skämtsamt svar av Gundersen: ”Varför inte köpa hela företaget i stället?”. Och sagt och gjort…

Urban-Jurgensen-reference1-1982[1].jpg
Urban Jürgensen & Sönner, ref 1 från 1982.
Så under tidigt 80-tal släpptes det första armbandsuret med Urban Jürgensens namn tillbaka på urtavlan. Schweiziska urmakare tillverkade urverken, som inhystes i boetter av ädelmetall. Självklart låg också några av Schweiz allra skickligaste hantverkare bakom urtavlorna till den första kollektionen.

Urban-Jurgensen-and-Sonner-marine-chronometer[1]
Skeppsur av Urban Jürgensen från 1820-talet.
Med Peter Baumberger vid rodret utvecklades blomstrade företaget åter och Urban Jürgensens goda namn kom att förkroppsligas i de fantastiska skapelser som nu togs fram. Urtavlorna var inspirerade av hans marinkronometrar (skeppsur) och dessutom togs två in-house-verk fram med hjälp av designern Francois Mojon och den oerhört högt aktade urmakaren, finske Kari Voutilainen.

Dr.-Helmut-Crott-2014-1[1].png
Den aktade Dr. Helmut Crott har tidigare prisats  under ”urmakeriets Oscarsgala”, GPHG.
Dessvärre gick Baumberger bort år 2010 och fick aldrig se de nya urverken i färdigt skick. I stället togs företaget över av Dr. Helmut Crott, grundare av auktionshuset Auktionen Dr. Crott. Hans ägarskap varade dock inte längre än i fyra år.

Cirkeln sluts

Urban-Jurgensen-1140L-RG[1]
Urban Jürgensen 1140L Lever Escapement.
Det var nämligen då, alltså för fyra år sen, november 2014, som fyra danska affärsmän inkom med ett bud som Dr. Crott helt enkelt inte kunde tacka nej till. Nu skulle ju cirkeln slutas. Urban Jürgensen & Sönner skulle tas tillbaka till moderlandet och bli danskt igen.

Så i dag minns vi den fantastiska historien om hur ett av de mest högt ansedda urmakarföretagen återuppstod och hittade hem igen. Och allt började med en samlare och ett skämt i en fickursbutik. 40 W


Läs mer:

Urban Jürgensens hemsida

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.