Flyger IWC:s lilla prins? 

År 2013 lanserade IWC sin första Le Petit Prince-modell med blå sunburst-mönstrad urtavla som skulle föra tankarna till den spännande natthimmlen. Dessa klockor var baserade på företagets klassiska (och enkla) Mark XVII-modell och sålde genast slut. IWC insåg snabbt att de kunde kaptialisera på dess populäritet och introducerade året därpå nya modeller med samma blå urtavla och en liten prins från den filosofiska franska berättelsen ”Le Petit Prince” (den lilla prinsen) graverat på boettlocket.

Mer information om Le Petit Prince modellerna och deras historia hittar du på IWCs hemsida.

Vi har fått två klockor från IWC för recension och först ut är denna pilotkronograf från Le Petit Prince-serien som jag burit under några veckor. Klockans referensnummer är IW377714 och det rekommenderade priset är cirka 55 000 kr.

Design och materialval

IWC har tillverkar pilotklockor sedan urminnes tider och när jag tänker på hur en pilotkronograf ser ut så är det lätt att föreställa sig just en IWC-klocka. Le Petit Prince erbjuder en väl tilltagen boett i stål och en stor tydlig urtavla som är läsbar i de allra flesta ljusförhållanden tack vare grym antireflexbehandling och bra lysmassa.

iwc-lpp-cover2

Vårt testexemplar levererades på ett klassiskt pilotarmband i brunt kalvskin som komplementerar den blå urtavlan alldeles utmärkt.

iwc-lpp-back

Det dekorerade urverket göms under ett boettlock av solitt stål. Boettlocket har en laseretsad liten prins från den klassiska franska berättelsen ”Le Petit Prince”. Etsningen håller hög kvalitet men känns aningen fjuttigt för prisklassen.

Något som fångade min uppmärksamhet första gången jag vände på klockan var den något ovanliga vattenresistensen på 6 bar, det vill säga cirka 60 meter. Klockan klarar därmed en hel del vattenstänk men bör inte badas med och kronografreglagen ska absolut inte användas under vatten.

iwc-lpp-dial

En närmare titt på urtavlan avslöjar ett svagt sunburst-mönster som ger urtavlan textur och leker med ljuset. De tre mindre tavlorna har ett cirkulärt mönster som matchar boettens borstning och ger tavlan ett livfullt utryck utan att bli plottrig.

Någor som jag uppskattar med layouten på urtavlan är att de mindre tavlorna inte klipper några siffror. IWC har helt enkelt valt att plocka bort de siffror som annars hade skurits av. Vid 12 hittar vi istället en klassisk pilottriangel fylld med lysmassa som tydligt visar klockans rotation under sämre ljusförhållanden. Vid 3, 6 och 9 återfinns stavindex som är rikligt fyllda med lysmassa.

iwc-lpp-lumw

Visarnas finish håller jämna steg med resten av klockan, det vill säga utmärkt, och även de har behandlats med en ordentlig dos av lysmassa.

iwc-lpp-angle

Urtavlan skyddas av ett antireflexbehandlat safirglas som gör ett utmärkt jobb att förhindra reflexer. I många ljusförhållanden kan man knappt se glaset vilket skapar en läcker effekt och ett härligt djup.

Runt safirglaset sitter en blankpolerad krans som ger en vacker kontrast till den annars borstade boetten. Längs boettens ovansida löper en polerad avfasning som tilltar i bredd vid bandhornen, ett effektivt sätt att krympa boetten visuellt.

Vände vi upp klockan på sidan kan man se den ordentligt tjocka boetten, något som till stor del beror på urverket; ett Valjoux 7750 som är tillverkat till IWCs specifikation och sedan dekorerat och ”trimmat” av IWC själva. Här kan vi också se kronografreglagen och den väl tilltagna skruvkronan.

Kronan är självklart signerad och den är superlätt att greppa och manöverera. Trådningen är perfekt och det är en fröjd att skruva i och ur den.

Kronografreglagen känns igen från andra klockor som bygger på samma basurverk och de är lite tröga och har en väldigt taktil respons. De kan inte mäta sig med dyrare kronografer i känsla men gör sitt jobb och mjukas upp lite över tid.

iwc-lpp-strap

Läderarmbandet av kalvskinn håller mycket god kvalitet. Det knarrar och känns lite stelt först men efter bara några timmar har det format sig skönt efter handleden. I övrigt är designen väldigt typiskt för pilotklockor. Det enda jag kan anmärka på är den något udda bandbredden om 21 mm och att det är lite tajt mellan boett och bandstift vilket gör att boetten kan skrapa i undersidan av läderambandet om de viks ihopp fullt med lite kraft.

P1040022

Spännet är snyggt och självklart signerat med IWCs logga. Jag tycker dock de kunde filat lite mer på de vassa kanterna som ligger mot huden. Det var inget problem när jag spännde åt armbandet ordentligt men när jag bar klockan lite lösare kunde jag känna spännet riva lite mot handleden då och då.

Under huven

IWC uppger själva att klockan drivs av ett dekorerat Calibre 79320 vilket i praktiken innebär ett modifierat Valjoux 7750 tillverkat av ETA. Åsikterna kring detta urverk går isär, det är onekligen stabilt och välbeprövat, men det går också att hitta i betydligt billigare klockor med liknande prestanda. Under min tid med klockan kunde jag dock konstatera att klockan presterar alldeles utmärkt och vid normal användning har klockan snabbat sig knappt 3 sekunder per dag. IWC har även dekorerat och justerat urverket i flera positioner och det enda jag saknar från lite mer påkostade urverk är en längre gångreserv. Dock kommer man ganska långt på de 44 h urverket erbjuder.

 • Gångreserv: 44 h
 • Dekoration: Côtes de Genève, perlage
 • 25 juveler
 • Dag & datum
 • Kronograf med visare för sekund, minut och timme
 • Subsekund

Boettens insida innehåller också mjukmetall vilket skyddar urverket från magnetisk påverkan vilket är bra, speciellt om du faktiskt tänkt använda klockan tillsammans med utrustning på ett flygplan.

På handleden

Oavsett vad modellen kallas så är detta en gedigen dinka som vågar ta ordentligt med plats på handleden. Hade det inte varit för att det är just en pilotklocka hade jag ansett den för stor för mig. En diameter på 43 mm är hanterbart för de flesta men med en höjd (lug to lug) på 54 mm kommer mindre handleder få det kämpigt att bära upp den utan överhäng.

iwc-lpp-wrist1

Tack och lov har IWC valt bandhorn som är vinklade nedåt vilket gör att klockan faktiskt känns aningen mindre på armen än specifikationerna ger sken av. Det gör också att klockan sitter stabilt på handleden. I alla fall så länge du spänt armbandet ordentligt.

iwc-lpp-sidewrist

Närbilder gör som vanligt att klockan ser lite större ut än ”i verkligheten” och om man tar ett kliv tillbaka känns storleken inte alls som ett problem.

iwc-lpp-wrist2

Summering

Jag får erkänna att första intrycket av klockan var blandat. Innan jag provat den på handleden slogs jag av hur klart glaset var och hur läckert boetten och urtavlan lekte med ljuset. Första gången jag satte på mig den blev jag dock mer skeptiskt. Den kändes helt enkelt för stor och klumpig och läderarmbandet satt inte lika skönt som jag hade hoppats.

Som tur är hade jag en recension att skriva och efter att ha burit klockan några timmar var den överväldigande känslan bortblåst och lädret hade formats perfekt runt min handled.

Klockan tar plats, men den gör det med bravur. Den är stor men inte FÖR stor, den är tjock, men inte FÖR tjock. Den syns utan att skrika ”SE PÅ MIG”.

Jag har inte övervägt en pilotkronograf tidigare men efter att spenderat tid med denna klocka kan jag se mig själv äga en i framtiden. Klockan håller genomgående hög kvalitet och passar både till jeans och kostym. Dock gör storleken att i alla fall jag helst inte bär den som finklocka.

Jag kan varmt rekommendera klockan till den som gillar stilen och det rekommenderade priset på 55 000 riksdaler känns inte alls orimligt med tanke på den genomgående höga kvalitén.

Positivt

 • Genomtänkt design
 • Grym antireflexbehandling
 • God prestanda
 • Genuin pilotklocka från ett företag med anrik historia
 • Dugligt andrahandsvärde
 • Många positiva kommentarer från kollegor och bekanta
 • Välbeprövat urverk

Negativt

 • Något tjock
 • 21 mm bandbredd ger sämre utbud på tredjepartstillbehör
 • Lite fegt val av urverk, speciellt med tanke på priset

Specifikationer

 • Referensnummer: IW377714
 • Boett i rostfritt stål med polerade och borstade detaljer
 • Antireflexbehandlat kupat safirglas
 • 43 mm i diameter
 • 15,2 mm tjock
 • 54 mm hög (lug to lug)
 • 21 mm bandbredd
 • Armband i kalvläder
 • Dekorerat urverk Calibre 79320 (basverk: ETA 7750)
 • Dag- & datum-funktion
 • 25 juveler
 • 28 800 VPH
 • Blå urtavla med lysmassa vid 3,6,9 och 12
 • Skruvad krona
 • Cirkapris: 55 000 kr

Läs mer om klockan på IWCs hemsida.


Har du frågor eller kommentarer?

Lämna i så fall en kommentar nedan så ska jag försöka svara så gott jag kan!

1 KOMMENTAR

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.