Fem anledningar till att välja ett välkänt varumärke.

Vi publicerade nyligen en guide om varför du ska titta närmare på de mindre och oftast fristående företagen. Det följer vi nu upp med skäl till varför du ska ”spela säkert” och gå till de mer kända. 

Det finns ju trots allt en anledning till att de i dag kan åtnjuta en närmast gudalik respekt och enorma försäljningssiffror, som de små aktörerna bara kan drömma om.

Pålitligheten

Företag som Rolex, Omega, Vacheron Constantin, Patek Philippe, Longines, Tissot och Seiko (listan kan göras lång) har inte för inte länge varit högt aktade inom urmakeriet, om än från olika platser i näringskedjan. Ett gott rykte byggs inte över en natt. Man har helt enkelt visat över en lång tid att man levererar hög kvalitet och produkter som uppfyller eller till och med överträffar kundernas förväntningar.

Detta brukar också innebära, med några ytterst få undantag, både lättillgänglig och problemfri service, när den tiden är kommen. Och det är absolut inte att förakta. En mycket viktig aspekt, som lätt glöms bort.

Värdet

Patek-Philippe-Nautilus-Perpetual-Calendar-5740G-Baselworld-2018-3.jpeg
Patek Philippe-ur håller ofta värdet utomordentligt bra och till och med ökar över tid. Här en Patek Philippe Nautilus Perpetual Calendar 5740G, som kostar strax över 1 miljon kronor.

Det gäller långtifrån alla välkända varumärken och modeller, men med lite research kan du snabbt se att en klocka från någon av de mest välkända varumärkena oftast håller värdet betydligt bättre. Vissa till och med ökar i värde över tid. Det gäller främst de som ägnar sig åt väldigt strikt exklusiv distribution.

Audemars-Piguet-Royal-Oak-RD2-Perpetual-Calendar-Ultra-Thin.jpg
Prestigefyllda sportklockor i stål kommer oftast med en astronomisk prislapp och värre blir det när komplikationer adderas. Men det är ofta en solid investering

Då verktygen för detta är bättre än någonsin i dag så kan du med enkel efterforskning snabbt se hur mycket pengar du vinner eller förlorar vid eventuell framtida försäljning. Att aktivt investera i klockor är dock inget vi rekommenderar. 

Prestigen

43817726_307273076537126_5128912390739310505_n

Det går inte att komma ifrån att många av de kända företagen bär med sig en stor igenkänningsfaktor, som flera uppskattar – även vissa ärrade entusiaster. Prestigen bygger oftast på en lång, rik historia kombinerat med kvalitetsprodukter, slug marknadsföring av dessa och den tidigare nämnda exklusiva distributionen. Det är svårt att inte bli förförd, det ligger i vårt mänskliga kynne.

Det kan även i viss mån ge en känsla av att tillhöra en exklusiv gemenskap, en grupptillhörighet. Det är också den starka prestigen som i många fall avgör värdet hos specifika modeller. 

Historien

Vi har snuddad vid det lite redan, för det är någonstans det här som genomsyrar de välkända varumärkena i alla led. En fantastisk, spektakulär historia är utan tvekan ett typ av mervärde och det kan verkligen skapa en känsla för företaget, en specifik modell eller kollektion, något som talar till just dig. Att gräva i gamla arkiv och hitta nya favoriter på vintagemarknaden kan göra samlandet ännu roligare. 

Vill man verkligen nörda ned sig, då är det inget snack om att de mer välkända varumärkena är källa nummer ett. Det gäller förstås även gamla företag från förr, som exempelvis Universal Geneve. 

Butiksupplevelsen

Att köpa en ny klocka ska vara någon speciellt. Det är en lyxprodukt och därför ska inköpstillfället vara en upplevelse. Det kan de auktoriserade återförsäljarna erbjuda på ett helt annat sätt, än om du köper en klocka direkt från en mindre aktör. Det gäller allt från butiksmiljön till bemötandet från de anställda. 

pcgbkh5vj2yqnkyv37an.jpg
Bild från Nymans Ur i Stockholm.

Här är exempelvis Rolex starkt i framkant, där man väldigt aktivt ser till att kunden får ”the Rolex experience” hos de noga utvalda auktoriserade återförsäljarna, som också kontrolleras regelbundet.

Avslutningsvis…

Då har vi avhandlat fördelarna med de mindre, fristående aktörerna, de mer välkända, listat ägargrupper och så klart gått igenom vad som ligger bakom prislappen på klockan. Kom ihåg: ju bättre informerad du är som konsument och entusiast, desto bättre beslut kan du ta och det gör klockintresset än roligare – det kan vi garantera.


Vill du veta mer?

Vill du lägga till något, eller kanske bara önska en specifik guide? Vad vill du att vi ska tipsa om? Eller undrar du vilka varumärken vi vänder oss till när vi köper själva? Kommentera gärna nedan, så svarar vi så snabbt vi bara kan.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.