Har tvingats specialutbilda personalen för att bemöta besvikna kunder.

Det råder tuffa tider för Rolex återförsäljare i USA. Lagret är skralt på de flesta håll och nu försöker man att hamstra och hålla kvar det lilla man har inne för att klara av julhandeln. Läget uppges vara desperat, till och med panikartat, enligt analysfirman NPD.

”Samma sak överallt: Tomma hyllor”

– Jag har aldrig sett något liknande inom klockbranschen, det är historiskt. Vi kan gå tillbaka i årtionden och kommer ändå inte att hitta någon annat tillfälle när tillgången är så långt efter efterfrågan. Det gäller även Patek Philippes sportiga modeller, säger Reginald Brack, vd och analytiker av klock- och lyxmarknaden på NPD.

A-branded-Rolex-boutique

– Jag har varit hos Rolex-återförsäljare i hela landet och möts av samma sak överallt: Tomma hyllor. Jag var inne i två butiker i går just utanför New York-området. Hyllorna är tomma, fortsätter han.

Så tränas personalen

17303051_1_640.jpg
Väntetiden på en Daytona har uppgets vara 50 år, i vissa butiker.

Det har gått så långt att Rolex återförsäljare har tvingats träna upp personalen i hur man bemöter frustrerande kunder, som möts av budskapet att de kommer behöva vänta tiotalet år för att få tag i klockan de vill köpa. Till exempel får de inte himla med ögonen, eller fnissa.

Är man inte en oerhört trogen kund och/eller har en helt suverän relation till sin återförsäljare bedöms chanserna att få tag i en Rolex-klocka som obefintliga under julhandeln, enligt NPD.

1 KOMMENTAR

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.