Mido är ett klockmärke som fått en del uppmärksamhet på sistone för sina ganska vettiga och intressanta klockreleaser. Företaget försöker nu bibehålla moment med en ny Ocean Star Diver som erbjuder mycket prestanda för en beskedlig penning.

Mido är trots en lång historia ganska ett ganska okänt varumärke. Företaget grundades redan 1918 har en lång och spännande historia – hundra år lång för att vara exakt. Redan på 30-talet lanserade Mido vattentäta klockor vilket satte dem på kartan när det gäller sportklockor. 1981 anlitades ingen mindre än svenske Björn Borg som talesperson.

bb-mido
Spännet från en Mido Ocean Star – Björn Borg Edition från 80-talet (bild från eBay)

Nya Ocean Star Diver 600 kommer i två varianter, en blå på stållänk och en svart på gummi där den svarta är PVD-behandlad.

Mido-Ocean-Star-Diver-600-2

I övrigt är klockorna specifikationer identiska med väl tilltagna specifikationer. Klockorna mäter 43,5 mm i diameter och har en tjocklek på drygt 14 mm.

Mido-Ocean-Star-Diver-600-PR-3

Under huven sitter ett ”Mido caliber 80” vilket i princip är samma urverk som Powermatic 80, ett ETA-urverk med sänkt beat rate vilket resulterar i 80 timmar gångreserv. Urverket är enkelt dekorerat med Côtes de Genève-mönster på rotorn och blånerade skruvar, en trevlig detalj men inget du kommer se då det döljs av det solida boettlocket.

Värt att nämna är att urverket uppfyller COSC vilket borgar för god tidshållning. Ocean Star Diver 600 är även byggt för att leva upp till ISO 6425-standarden och är företagets första dykarklocka som klarar ett vattentryck motsvarande 600 m under havsytan.

Mido-Ocean-Star-Diver-600-7

Båda modellerna har en dykarring av keramik vars numrering är fylld med lysmassa av typen ”Super-LumiNova Grade X” som ska lysa längre än vanlig Super-LumiNova.

Sammantaget har Mido lyckats klämma in riktigt trevliga specifikationer i en estetiskt tilltalande förpackning och om Ocean Star Diver 600 håller samma nivå av finish och komfort som företagets tidigare modeller känns prislappen på cirka 17 000 kr fullt rimlig och gör klockan till en het kandidat för den som letar efter en rejäl dykare i mellanklassegmentet.

Specifikationer

Typ Herr
Stil Dykarklocka
Urverk Automatiskt
Kaliber Mido caliber 80 Si (ETA C07.821)
Gångreserv 80 timmar
Funktioner Datum
Mått / diameter 43.5 mm
Urtavla Blå/Svart
Boett Rostfritt stål/Svart PVD
Baklock Rostfritt stål
Glas Safirglas

Läs mer om klockan på Midos hemsida.

4 KOMMENTARER

  1. Längre gångreserv- kommande must-have? Ser gärna att 70h+ blir standard istället. Speciellt i tooligare klockor så kanske lägre beat rate inte ses som nödvändigtvis något sämre.

    • Det är väldigt bekvämt med lite längre gångreserv, lägre beat rate borde dessutom förlänga serviceintervallerna… men det är ju också förtrollande med jämn gång på sekundvisaren, helst high-beat eller spring drive 🙂

      • Men är det början på en trend? Tudor t.ex. har 70h+ som standard nu. En egenskap som är lätt att jämföra, således något instegsmärkena kan sträva efter. Den grövre gången är uppoffringen man får göra, men det är lättare att säga att man har ”nästan lika bra” prestanda som de dyrare urverken (speciellt om man levererar COSC), bara inte lika förfinad.

  2. Det börjar allt mer likna en trend i alla fall. Fler och fler försöker pressa upp gångreserven och visst sker det på bekostnad av svängningsfrekvensen. Personligen ser jag det dock inte som något negativt nödvändigtvis. Det innebär ofta pålitligare verk, längre serviceintervaller och även enklare service till viss del. Tycker även att det finns en viss mekanisk charm i lite grövre gång.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.