Egentligen tänkte jag skriva en renodlad långtidsrecension av Seiko SARB035 men när jag började sammanfatta mina tankar om klockan insåg jag att det snarare kommer bli en hyllning. Klockan är helt enkelt så bra i förhållande till sin prislapp.

SARB035 tillverkas tyvärr inte längre men går fortfarande att hitta ny på nätet. Jag köpte min 2016 för 3200 kronor. Klockan benämns ofta som ”Baby GS” då den delar många designdetaljer med upp till 10 gånger dyrare modeller från lyxiga Grand Seiko.

gs.jpg
Grand Seiko Heritage SGBX259G

Design och materialval

Boetten är föga förvånande tillverkad av rostfritt stål och ser vid första anblick rätt enkel ut. En närmare inspektion avslöjar dock en myriad av välavvägda detaljer som tillsammans leker med ljuset och ger ett exklusivt intryck.

Ovansidan av boetten är borstad och kvaliteten på hantverket är utsökt! Även de polerade detaljerna, som kransen runt glaset, håller mycket hög kvalitet. Jag skulle vilja påstå att finishen på denna klocka springer cirklar runt konkurrenterna i samma prisklass. Lämna gärna en kommentar om du inte håller med!

Boetten mäter cirka 38 mm i diameter vilket passar den klassiskt japanska designen utmärkt! Storleken bör dessutom göra sig bra på de flestas handleder, både på killar och tjejer. Med en tjocklek på 11,2 mm glider klockan dessutom lätt in under skjortärmen.

dial-macro

Urtavlan har en vit ton som skiftar en hel del beroende på ljuset. Ofta upplevs den ha en lite krämigt vit kulör men i direkt solljus ser den nästan snövit ut. Urtavlan skyddas av ett antireflexbehandlat safirglas som upplevs som väldigt klart. De svärdformade visarna är designade på ett sådant sätt att de aldrig försvinner mot den vita urtavlan.

Samtliga index är applicerade, precis som Seikos logotyp vid klockan tolv. Finishen på både index och visare är likt resten av klockan mycket bra och den lilla mängd lysmassa som är applicerad gör sitt jobb på ett tillfredsställande vis.

lume

Vid klockan tre finns ett datumfönster som enkelt justeras med kronans första läge. Kronan är för övrigt signeras med samma ”S” som Seikos gamla Spirit-serie vilket är en trevlig detalj. Trots 100 m vattenresistens har klockan inte en skruvkrona. Jag tycker förvisso att det är ganska skönt att slippa skruva ut kronan när jag ska justera klockan men en skruvkrona hade säkrat klockan ytterligare vid användning under vatten.

side-crown

I profil kan vi förutom den signerade kronan även se många av boettens detaljer och hur Seiko mixat borstade och polerade ytor för att skapa ett lyxigt uttryck som särskiljer klockan från de flesta konkurrenterna i prisklassen.

bracelet

Klockan levereras på en länk av oyster-typ som har en jämn och fin borstning på ovan- och undersida samt polerade sidor.

Komforten är mycket bra men det kan vara svårt att få till en perfekt längd så spännet bara har två hål för mikrojusteringar och Seiko inte erbjuder några halvlänkar.

Själv kan jag bara bära länken på sommaren då handlederna är lite tjockare på grund av värmen. För mig är detta inga problem då jag gillar att byta armband på klockan och gärna bär den på läder under vintertid. Men det kan vara värt att känna till.

bracelet

Ändlänkarna som fäster mot boetten är helt solida och spännet är CNC-fräst vilket inte är en självklarhet i prisklassen, speciellt för Seiko. Dessa detaljer bidrar till lite mer tyng i klockan och get ett positivt kvalitetsintryck.

buckle

Under huven

Vänder vi på klockan så blottas urverket genom boettlockets fönster av Hardlex-glas. Urverket kommer från Seikos egna 6R15-serie och är en direkt konkurrent till ETAs 2824-serie. Tittar vi på Seikos mer moderna releaser hittar vi idag 6R-serien i lite dyrare modeller, bland annat ett gäng dykare i tiotusenkronorsklassen.

back.jpg

Urverket arbetar med 21 600 vibrationer i timmen vilket tyvärr inte ger sekundvisare samma mjuka gång som ett ETA 2824-verk men i gengäld erbjuder det längre serviceintervaller och drygt 12 timmar extra gångreserv.

Urverket har en enkel med elegant finish där främst Côtes de Genève-ränderna på rotorn sticker ut. Precisionen är specificerat till +/- 25 sekunder per dygn vilket på papper är sämre än i princip alla Schweiziska urverk som byggs idag. Men i verkligheten är avvikelserna betydligt mindre och inget att oroa sig över. För några hundralappar kan du dessutom låta en urmakare justera urverket i flera positioner för att uppnå samma precision som betydligt dyrare klockor.

På handleden

IMG_0149

Klockan bärs väldigt behagligt tack vara storleken och är ett riktigt ”strap monster”. Jag anser själv att klockan ser lika bra ut på länk som på ett sportigt canvas eller ett lite mer uppklätt läderarmband.

Bandbredden på 20 mm gör det superlätt att hitta passande tredjepartsarmband och det är just denna mångsidighet som var den främsta anledningen till att jag köpte klockan.

bracelet2-wc

Länken är superkomfortabel utan några vassa kanter som skaver mot handleden och den dra inte upp hårstrån i tid och otid. Ändlänkarna lämnar en liten glipa mot boetten vilket förtar lite av den annars genomgående exklusiva känslan – men samtidigt gör det att det blir enklare att montera av och på länken.

Sammanfattning

Seikos SARB035 och det svarta kullsyskonet SARB033 är två extremt populära modeller från Seiko och med all rätt. De erbjuder extremt mycket klocka för pengarna och har en underskattat genomtänkt och snygg design. Sockra med ett manufaktururverk som har 50 timmar gångreserv genomgående hög kvalitet på finish och ett ypperligt andrahandsvärde och det går inte att göra annat än att rekommendera klockan.

Visst kunde Seiko haft lite tajtare toleranser för ändlänkarna och antingen erbjudit fler hål för mikrojusteringar i viklåset eller halvlänkar, men för priset har Seiko lyckats komponera ett mycket attraktivt erbjudande men en extremt trevlig och genomarbetat design.

Positivt

 • Väldigt genomtänkt design
 • Safirglas med suverän antireflexbehandling
 • Manufaktururverk med 50 timmar gångreserv
 • Exceptionell finish för priset
 • Bra storlek för de flesta
 • Mångsidigt utseende som gör den till en perfekt vardagsklocka
 • 100 meter vattentäthet

Negativt

 • Kunde ha en högre beat rate vilket skulle ge sekundvisaren ännu mjukare gång
 • Borde ha fler hål i låset för mikrojusteringar
 • Toleranserna för ändlänkarna kunde varit något tajtare

Specifikationer

 

Diameter 38 mm
Tjocklek 11.2 mm
Bandbredd 20 mm
Höjd 45 mm
Boett Rostfritt stål
Armband Borstat stål med viklås
Glas Safirglas med antireflexbehandlad undersida
Urtavla Vit (krämig)
Visare Svärdformade med lysmassa
Index/markörer Stavindex med lysmassa
Urverk Seiko Caliber 6R15 Automatiskt,  23 Jewels, 21,600 vph
Precision +/-25 sekunder per dygn
Gångreserv 50 timmar
Vattentäthet 100 m (okej att bada med)
Övrigt Datum, boettlock med fönster, LumiBrite-lysmassa på index och visare

2 KOMMENTARER

 1. Lugnt, tydligt och instruktivt. Mycket bra. Skulle dock även ha med länkavtagning/påsättning som ju hänger ihop

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.