Seiko fortsätter att imponera med sin design på Presage-serie. Seikos Presage ”Urushi Byakudan-nuri” med referensnumret SPB085 speglar Japans eviga fascination av månen. Man har använt sig av de mest utarbetade lackteknikerna ”Byakudan-Nuri” och ”Urushi” för att framkalla de rika tonerna av himlen och månen strax före gryning och därav namnet till denna upplaga. Denna vackra klocka är tyvärr limiterad till endast 2000 exemplar.

Seikos senaste Presage visar inte endast prov på öga för detalj, men även komplexitet i hantverket. Ett hantverk som historiskt sett var reserverad uteslutande för användning på platser och på föremål av hög status som tempel och på utrustning av Shoguns krigsherrar.

Urtavlan

Den svarta urtavlan gjordes med den traditionella Urushi-tekniken. Man applicerar lacken för hand på urtavlan av metall och efter torkning (som måste ske under exakta omständigheter) poleras tavlan. Denna process upprepas flera gånger tills det exakta djupet av svärta eller färgnyans uppnås.

Motvikten på sekundvisaren är halvmåneformad och belagd med guldpulver, vilket ger en mån-lik struktur. Likaså illustrerar gångreservindikatorn en halvmåne upplyst av solen. Den röda färgen på dag- och datumtavlorna är Seikos tolkning på månen vid gryningen.

Seiko har blandat romerska siffror med arabiska på ett spektakulärt sätt som i kombination med färgerna från alla komplikationer ger en varm känsla samt ett väldigt exklusivt intryck.

Boetten

Boetten är tillverkad av polerad rostfritt stål. Kronan är Presage-typisk i dess form och storlek. På kronan syns också ett stort ”S” som i andra Presage-modellerna. Boetten mäter 40.5 mm i diameter och 12.8 mm i tjocklek. En storlek som bör passa de flesta.


Baksidan 

Genom ett safirglas kan vi avnjuta Calibre 6R21 som använder sig av 29 juveler och vars grundarkitektur är en riktig arbetshäst. De extra juvelerna jämfört med grundarkitekturen används för att smörja de extra komplikationerna.

Värt att nämna är att Seiko skruvat upp frekvensen på klockan från 21 600 till 28 800 vilket drar ner gångreserven från 50 till 45 timmar men ger sekundvisaren en mjukare, mer flytande gång.

På boettens baksida står varje klockas unika nummer i en serie om 2000.


Vad får man?

Klockan sitter på ett fint svart krokodilarmband som begåvats med ett fjärilslås vilket är bra då det sliter mindre på det exklusiva materialet och är enkelt att ta på och av. Klockan kommer också i en speciell trälåda av träslaget paulownia.

Specifikationer

Referens: SPB085
Urverk: Calibre 6R21 (automatisk uppdragning – 28800 vibrationer per timme / 8 slag per sekund)
Gångreserv: 45 timmar
Storlek: 40.5 mm i diameter / 12.8 mm i tjocklek
Glas: Safirglas
Vattentäthet: 10 bar
Tillbehör: Svart krokodil läderband
Komplikationer: Dag och datum samt gångreservsindikator
Övrigt: Limiterad upplaga med 2000 exemplar

Cirkapris: 25 800 kr

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.