Den första mekaniska klocka jag köpte var en ”Royal Steel Classic” och jag minns fortfarande känslan när jag steg ut ur butiken med en äkta svensk kvalitetsklocka på armen.

ettan

Med den här lite personliga kopplingen är det extra roligt att de nu släpper en limiterad jubileumsutgåva av samma modell.

sjs-3

Så, vad är det som förtjänas att firas? Jo, det är nu 25 år sedan Sjöö Sandström släppte sin första mekaniska klocka ”Automatic S1”; en händelse som blev varumärkets definitiva genombrott.

Låt oss ta en titt på jubileumsklockan!

Design och materialval

dial-macro

Modellen som fått äran är alltså ”Royal Steel Classic”, en lite större dressklocka som länge varit en vital del av varumärkets katalog. Den största förändringen ifrån originalet är definitivt färgvalet. Jubileumsversionen kommer med en klarröd urtavla som verkligen sticker ut (årets julklocka?). Urtavlan är även vackert mönstrad och talet 25 i silver ersätter ett av stavindexen på en passande plats. Intill högerkanten ligger en datumruta med vit bakgrund som hjälper till lite grann att bryta av allt det röda.

crown

Klockan kommer på en stållänk med både borstade och polerade ytor. Länken är helt rak hela vägen runt och den är följsam och bekväm. Kanske hade det varit något snyggare med en länk som smalnar av ner mot spännet men en rak länk fungerar bra med den övriga designen. Spännet i sig är välgjort och använder sig av en dold så kallad ”butterfly clasp”; en mekanism som ser bra ut men är lite krånglig att få av ibland.

back

Baksidan är stängd och har fått en enklare gravering med text om jubileumsdatumet, vattentålighet och antal exemplar som släppts.

SjööSandström_baksida

Under huven

I klockan hittar vi ett urverk som Sjöö Sandström valt att kalla SS G7. Detta är i grunden ett Selittaverk men som har modifierats och dekorerats av Sjöö Sandström. Automatiskt uppdragning och 42 timmars gångreserv. Baksidan är stängd så vi får tyvärr inte se urverket men SS G7 brukar ha en blandning av côte de geneve och perlage. Rotorn bär som vanligt företagets logotyp.

På handleden

wristshot3

Inga konstigheter här, länken sitter skönt och det är inget som skaver eller på något sätt känns obekvämt. Storleken på 41 mm är på gränsen på mina veka handleder men bandhornen håller sig innanför som sig bör. Att de valt att göra en dressklocka i 41 mm är lite ovanligt och den bärs relativt stort, en millimeter mindre här hade inte skadat. Tjockleken på klockan är inget att klaga på och den får plats under skjortärmen utan problem. Överlag är det ingenting som sticker ut om komforten, den sitter som den ska helt enkelt.

wristshot1

Sammanfattning

Sammanfattningsvis tycker jag vi ska vara stolta över att ha en klocktillverkare av den här kalibern i Sverige. Sjöö Sandström har ett unikt designspråk och det är kul att de vågar sig på att göra en utgåva som verkligen sticker ut. Det känns också bra att de satsat på ett riktigt begränsat antal och endast väljer att sälja 100 exemplar.

Jag är nöjd med att ha lagt till denna pjäs i den personliga samlingen och nu ser jag fram emot ytterligare 25 år av grymma klockor från Sjöö Sandström.

Positivt

  • Unik och smakfull design
  • Limiterad utgåva
  • Överlag hög kvalitet
  • Bekväm stållänk
  • Hög vattentålighet för en dressklocka

Negativt

  • 1-2 mm för stor
  • Lite otymplig låsmekanism på spännet.

Specifikationer

Diameter 41 mm
Tjocklek 12 mm
Bandbredd 20 mm
Höjd 50 mm
Boett Rostfritt stål
Armband Borstad och polerad stållänk med butterfly clasp
Glas Antireflexbehandlat safirglas
Urtavla Röd
Visare Indexformade med lysmassa
Index/markörer Stavindex
Urverk SS G7 (Automatiskt, 28,800, 25 juveler)
Precision
Gångreserv 42 timmar
Vattentäthet 100 m (okej att bada med)
Övrigt Datum

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.