Det klassiska kronografverket är tillbaka i ny tappning.

Om du någonsin levt i ovisshet om att Omega Speedmaster varit på månen, så har du förmodligen levt under en sten. Nu plockar Omega fram månkonceptet igen och dammar av kaliber 321 – alltså det urverk som gjorde resan: månen tur och retur. 

Det är alltså ett av de absolut mest ikoniska kronografverken i klockvärlden som nu får nytt liv, efter att ha lagts på hyllan i slutet av 60-talet. 

f16787b118f8c7a1730a6bd8ee661db1
Omega Speedmaster, ref 2915-1.

Det har tagit två år av forskning och utveckling att skapa det nya, moderna kaliber 321. Arbetet har pågått i största hemlighet i Omegas nya anläggning i Bienne. 

Projektet gick under kodnamnet ”Alaska 11”, som också råkar vara kodnamnet för utvecklingen av Speedmasters till NASA under 60- och 70-talet. 

321.jpg
Kaliber 321, originalet.

För att komma så nära originalet som möjligt jobbade man med historiker såväl som scannade insidan av Speedmaster ST 105.003, som var den klocka som bars av Gene Cernan, den siste astronauten att beträda månens yta år 1972. Klockan han bar finns i dag att beskåda på Omega-museet i Bienne.

– Det är fantastiskt att så många är så passionerade över kaliber 321. Fansen har inte slutat prata om det, sedan vi slutade producera det år 1968. Det visar verkligen hur speciellt det är, säger Raynald Aeschlimann, vd och ordförande för Omega.

– Vi är mycket glada över att äntligen kunna möta deras önskan och har verkligen gjort allt vi kan för att återuppliva det här urverket. 

Omega-Speedmaster-Moonwatch-2.jpg
Bild: Omega

Någon ytterligare information kring vilka modeller det återupplivade verket kommer att återfinnas i finns inte i dagsläget. Men eftersom det i år är 50 år sedan rymdfärjan Apollo 11 blev den första någonsin att landa på månen, så kan vi nog ana vad som komma skall…

Nya kaliber 321 kommer också att omfattas av Omegas nya femårsgaranti. 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.