Vi charmas av Zodiacs lekfulla dykarur.

Ibland händer det att vi får önskemål från er läsare på specifika klockor eller varumärken ni önskar läsa recensioner om. Det här är ett sådant exempel. Den här gången handlar det om Zodiac, en udda fågel med en på många sätt helt unik historia.

De ägs i dag av Fossil Group och har en trogen fanskara, som diggar den glada 70-talsestetiken och lekfullheten som Zodiac står för. Vi har tittat närmare på den allra mest kända modellen, anrika Super Sea Wolf.

Design och materialval

DSC_0637

Super Sea Wolf finns i en mängd olika färgkombinationer. Vårt testexemplar kommer med en lite krämvit urtavla och härligt orangea accenter, som både är iögonfallande och smakfulla på samma gång.

Såväl visare som timmarkörer är rejäla och kantiga till utformningen och ger klockan en helt egen identitet. De är dessutom utrustade med rikligt med lysmassa (C3 SuperLuminova) som presterar som önskat.

DSC_0609

Boetten är i precis lagom storlek, är vattenresistent ned till 200 meter och utrustad med vridbar ring i mineralglas. Känslan i vridningen är robust och oerhört förtroendeingivande. Det kanske mest noterbara här är de långa luggarna, som dock är vinklade nedåt på ett alldeles utmärkt vis.

Under huven

Här sitter ett STP 3-13 automatic och för den som inte är bekant med STP, så ägs även de av Fossil Group. Det innebär att detta är så nära ett in-house-verk man kan komma, utan att det per definition är ett sådant.

DSC_0617

Det presterar väl under testperioden och går mellan -2/+5 sekunder per dag, vilket verkligen inte är något att bråka om.

På handleden

DSC_0684

Här är det ren och skär lycka. Den sitter som gjuten på handleden tack vare det suveräna, perforerade och mönstrade gummiarmbandet som är av riktigt god kvalitet, över förväntan faktiskt.

Det är också en klocka som syns, som får uppmärksamhet och komplimanger tack vare sin unika estetik och färgrikedom.

Det här är en sådan där klocka som man sätter på handleden och omedelbart blir glad inombords. Zodiac Super Sea Wolf är en riktig glädjespridare – en klocka med en glad själ.

Summering

Det är svårt att inte älska den här lekfulla skapelsen. Den har under testperioden upptagit nästan all handledstid. Det tack vare kombinationen av glädje och suverän komfort.

DSC_0693

Det är lite väl enkelt att kalla detta för en ”sommarklocka”, men visst har den drag som gör att den lämpar sig väl för årstiden. Men den har fungerat minst lika väl och livat upp vintermörkret. Den har varit ett stycke lycka på handleden.

Det är oerhört befriande att en klocka i den här i sammanhanget överkomliga prisklassen kan skapa en så innerlig känsla hos bäraren, här har man verkligen lyckats. Det är inte svårt att förstå varför varumärket har en trogen skara anhängare. Det konstiga är att de inte är fler.

DSC_0640-1 (dragen)

Det negativa då? Att ringen skyddas av ett mineralglas är förstås inte optimalt. Men den har trots det under testperioden inte ådragit sig en enda repa trots att den utsatts för tuffare vardagliga utmaningar, vilket tyder på mycket god kvalitet. Men ja, det är något i alla fall jag tänker på för jämnan vilket förstås inte är helt optimalt.

DSC_0688

Kronan ingjuter inte riktigt samma förtroendeingivande känsla som klockan i övrigt. Den är lite lätt småvinglig. Inte så att man tänker på det, men det ska ändå nämnas.

Kanske är formgivningen också en vattendelare, men för mig balanserar den helt perfekt på rätt sida om gränsen och blir en vinnare på att vara unik, utan att helt tappa koncepten.


Omdöme

Positivt:

  • En glädjespridare på handleden.
  • Underbart armband i såväl formgivning som komfort.
  • De lekfulla färgkombinationerna
  • Oerhört prisvärd.
  • Hög kvalitetskänsla överlag.

Negativt:

  • Vridbar ring i mineralglas.
  • Kvalitetskänslan i kronan matchar inte klockan i övrigt.

Kan jag rekommendera den?
Ja, jag har faktiskt svårt att hitta ett mycket bättre köp i prisklassen om du är ute efter en dykarklocka med en helt egen, unik själ. Det här har varit en väldigt kul, ny bekantskap.


Specifikationer:
Boettmaterial: Rostfritt stål
Diameter: 40 mm
Tjocklek: 13 mm
Bandhornsbredd: 20 mm
Vattenresistens: 200 m
Funktioner:
– Timmar, minuter, sekunder, datum
Urverk: STP 3-13 automatic
– 28 800 svängningar i timmen (4 Hz)
26 juveler
44 timmars gångreserv
Pris: 9730 kr (ref: ZO9270)


Läs mer:

Zodiac Watches hemsida

1 KOMMENTAR

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.