Sen de lanserade sin första dykarklocka 1965 har Seiko alltid varit ett innovativt märke med ambitioner att ligga i klocktillverkningens framkant.

År 2016 blev Seiko partner med världens största utbildningsorganisation för sportdykare ”PADI” (Professional Association of Diving Instructors) och släpper i samband med det Prospex-serien. Jag föll pladask för en av modellerna, Seiko Prospex Solar Diver Padi (SNE435). Ett mycket lyckat köp, som kom att  bli min ultimata resekamrat.

Här ska vi ta en närmare titt på varför.

Urverk

Vi börjar med en titt under huven på den sofistikerade teknologin, som driver just den här modellen. Seiko V157 Solar är ett soldrivet quartzverk, som vid full uppladdning har upp till hela 10 månaders gångreserv, imponerande.

Urtavlan och boetten

Snyggt med cyklopet vid datumet.

Det första intrycket som möter en är den otroligt vackra, blåa färgen. Det är en perfekt nyans, varken för mörk eller för ljus. De röda detaljerna på minutvisaren samt kronan gör inte så mycket väsen av sig men är en trevlig touch, som både livar upp och säkerställer hög läsbarhet.

Färgen på urtavlan blir så klart mycket mer kraftfull en solig sommardag, men även elegant och lagom diskret under vinterns mörka dagar.

Boetten är väldig robust och kronan sitter fint och intakt. Den påminner inte så lite om kronan som sitter på en Longines Hydroconquest. Och dykarringen roterar mjukt och avger härliga klickanden

Seikos dykarklockor är kända för att ha fantastiskt bra lysmassa och det här är inget undantag. SNE43 använder sig av väl beprövade och erkända LumiBrite.

Trots sina generösa 43,5 mm i storlek, så bärs den faktiskt bra även på en något mindre handled. Dykarklockor får ju lov att vara lite större och jag som oftast bär en klocka mellan 34-39 mm. upplever inte alls att klockan är alldeles för stor för min handled.

Länken

Vid första ögonkastet så ser metall-länken riktigt trevlig ut. En metallänk som är borstad i mittenpartiet ger ett mer elegant och ”dressigt” helhetsintryck. Men som hos många andra Seiko-klockor i samma prisklass, så är länken inte av den bästa kvalitén. Den känns både väldigt lätt, lös, rasslig och inte alls så gedigen som man önskar på en dykarklocka. Klockan i sig är relativ tung, så det ingjuter inte den bästa känslan när man bär den på handleden. Dock är länken inte alls obekväm på något sätt.


Specifikationer

Referens: SNE435
Urverk: Seiko V157 (soldrivet)
Diameter: 43,5 mm
Vattentäthet: Tål tryck motsvarande 200 m under vattenytan
Övriga komplikationer: Datum
Cirkapris: 3500 kr


Slutsats

Summa summarum så är det en oerhört fin dykarklocka som passar bra med olika typer av band och länkar. En robust och pålitlig klocka som är bra att ha med sig på badsemester eller bära på jobbet. SNE435 är tveklös en av de seriösa dykarklockor hos Seiko och i marknaden för ett riktigt bra pris.

 Positivt

  • Otroligt fin färg på urtavlan
  • Robust
  • Enkel uppladdning
  • Bra vardags- och reseklocka
  • Lagom storlek
  • Bra pris

Negativt

  • Borde ha safirglas istället
  • Dålig kvalité på länken
  • Dålig andrahandsvärde

Kom gärna med era tankar och synpunkter, eller frågor, genom att lämna en kommentar nedan!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.