Nu när SIHH 2019 är över passar vi på att sammanställa en lista över mässans snackisar och intressantaste klocksläpp.

Vacheron Constantin Traditionelle Twin Beat Perpetual Calender

Mässans kronjuvel och snackis var helt klart Vacherons sportiga dressare Traditionelle Twin Beat Perpetual Calender  vars 6 mm tjocka urverk huserar både en årskalender och 65 dagars gångreserv.

Låter det för bra för att vara sant? Det är det också, men mer om det senare.

För att uppnå denna bragd har Vacheron Constatins urmakare utrustat det manuellt uppdragna urverket med dubbla uppsättningar av balanshjul och fjädrar.

En uppsättning för vanligta läget som arbetar i snabba 5 Hz och erbjuder 4 dagars gångreserv och en uppsättning för standby-läget som arbetar i 1,2 Hz och erbjuder hissnande 65 h i gångreserv. Man kan själv välja läge med hjälp av ett smidigt placerat reglage vid klockan åtta.

Vad är då haken?

Jo, när klockan är ställd i stanby-läge ska den inte bäras på handleden utan vila på plant underlag. Gör det då funktionen till en ploj? Nej, faktiskt inte, enligt Vacheron Constantin möjliggöra detta att man kan lämna klockan hemma under en längre semester utan att oroa sig över att behöva ställa den komplicerade kalendern vid hemkomst.

Den låga frekvensen är optimerad för att få så lång gångreserv som möjligt och klarar inte av att hålla tiden om den bärs på handleden. Hur som helt är det en imponerande bedrift och hatten av till Vacheron som lyckats klämma in funktionen i en drygt 12 mm tjock klocka!

Innovation från en av klockvärldens främsta och mest aktade namn kommer dock med en rätt häftig prislapp. Drygt 2.1 miljoner kronor kostar denna 42 mm stora klocka av platina som endast tillverkas i 5 exemplar i år.

Mont Blanc 1858 Geosphere Limited Edition

Mont Blanc har med 1858 Geosphere Limited Edition (1858 exemplar) tagit en sida ur Seikos bok och lanserar en grön äventyrare med katedralvisare och kompassring. Den limiterade upplagan utökar befintligt utbud med en boett av brons istället för tråkigt stål.

Klockan (som även finns med svart urtavla) är 12,8 mm tjock och mäter 42 mm i diameter. Undertecknad (som äger en Seiko SARB017) föll pladask för designen och tycker prislappen på 63 000 kronor känns helt okej – då får du dessutom funktioner för två tidszoner, världstid och dag/natt-indikator på köpet.

Bildresultat för code 1159

Audemars Piguet Code 11.59

För en gång skull får vi chans att skriva om något från AP som inte stavas Royal Oak. Under SIHH avtäckte det anrika företaget Code 11.59 som vi på Klockrent mottog med blandad förtjusning.

Den helt nya boetten, som mäter 41 mm i diameter, har en distinkt sportig stil samtidigt som visarna är oerhört smäckra och minimalistiska. Något som gjorde sig bättre på vissa varianter och lite sämre på andra. Favoritmodellen var helt klart den i rött guld med årskalender vars månfas-indikator kompletteras av en urtavla som liknar en galax och benämns”Adventurine Dial”. Strax norr om 700 000 kronor vill företaget ha för denna vackra skapelse.

Panerai Submersible 42mm

Förra året fick Panerai ta emot en del kritik för sin satsning på mindre storlekar och lite udda färgkombinationer. Bland annat modellen Luminator Due, som skulle bredda Panerais målgrupp, väckte misstycke hos en hel del Panerai-fantaster.

Panerai verkade ta till sig av kritiken och lade år fokus ”ultra-maskulina” dykarklockor i stål, titan och deras egen innovativa kolfiberkomposit ”carbontech”.

Modellen Submersible (PAM00959) gillar vi och den släpps i nya utföranden och storleken 42 mm som bör passa de flesta handleder. Om klockan passar de flesta plånböcker är dock en annan femma då priset hamnar på ca 97 000 kronor.

IWC Spitfire

Det gamla brittiska stridsflygplanet Spitfire har fått stå för inspirationen till IWC’s nya modellserie med samma namn. Serien innehåller en vanlig trehandare, en kronograf samt en ”Worldtimer” med en sprillans ny funktion för att ställa in tidszonerna via vridringen. Även IWC verkar ha krympt storlekarna en aning i år då kronografen ramlat ner till 41 mm.

Personlig favorit från mässan var den enkla trehandaren i brons med en mörkgrön bakgrund och ”Spitfire” med röd text på tavlan. Priset för denna version bör hamna runt 53 000 kronor.

H. Moser & Cie Swiss Alp Minute Repeater

Moser har senaste åren släppt några finurliga och sannerligen unika skapelser. Förra året kom modellen ”Swiss Alp” som var mystiskt lik en viss känd smartklocka. I år gör de en variant på denna där visarna helt plockats bort och den helsvarta tavlan enbart pryds av en flying tourbillon. För att få reda på tiden så får man dra i en mekanism på sidan och lyssna noga då klockan plingar ut tiden med hjälp av ”repeater” funktionen. Runt 3 miljoner kronor får man skiljas ifrån om man vill äga denna skönhet.

1 KOMMENTAR

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.