Känner ni igen klockan och märket från bilden ovan? Sorna låg på 70-talet bakom dessa stora, färgglada, superfunky och häftiga klockor. Trots igenkännbar och tidstypisk design så stack märket ändå ut från mängden, eller hur? Dessvärre försvann märket till följd av quartzkrisen och har sen dess legat i dvala.

Dvalan är nu över och sedan 2018 är märkesnamnet ”Sorna” tillbaka och drivs av företaget ”Signs Time Movements”. Företaget använder sig av modern teknik som paketerats i ett coolt och 70-tals inspirerat skal. Nutidens Sorna må ha liten koppling till det gamla företaget men en nystart med en gammal inspirationskälla är trots allt spännande att se.

Vi ska nu ta en titt på modellen Sorna Infitite 8 Chronograph:

”Sorna är ett vintage märke och vi bestämde oss för att återuppliva det. Kopplingen mellan oss och Sorna är vår passion för dess design på klockorna. Vi håller filosofin levande. Vi tillverkar klockor med kvalité för ett bra pris.” – Signs Time Movements

Design och materialval

Vi fick möjligheten att testa versionen med silvrig tavla och svart bezel men det finns även en version helt i blått som kommer att släppas ut på marknaden under året. Bezeln ser för mig mer mörkgrå eller mörkt olivgrön ut i ljuset men jag tycker att nyansen gör klockan oerhört fin och väldigt retro.

Den rejäla boetten är 44 mm bred, 15,7 mm tjock och av rostfritt stål. Bakom det 2.3 mm (!) tjocka safirglaset kan vi se en balanserad och kraftigt 70-tals inspirerad urtavla. De svarta, lite mindre tavlorna för tidtagningsfunktionen sitter fint horisontellt på urtavlan likt de klassiska ”pandatavlorna”, vackert! Till skillnad från ”originalet” från 70-talet så har denna klocka en symmetrisk tavla och i stort får man säga att den ger ett mer välbalanserat intryck än sin föregångare.

Indexmarkeringarna är rodiumpläterade och har diamantklippta kanter. Samma material hittar vi även på tim- och minutvisarna. Om man är ute efter bra läsbarhet i mörker så behöver man inte oroa sig, visarna är väl ifyllda med kraftfull C3 Luminova.

Denna rejäla design visar på dykarklockans robusthet och den tål ett tryck motsvarande 200 m under vattenytan.


Under huven

Inuti det rejäla skalet sitter det automatiska urverket NE86A. NE86A är en variant av Seikos NE88 som är en riktig arbetshäst med frekvens på 28 800 och en gångreserv på 45 timmar.

På handleden

Trots en storlek på 44 mm (som är långt över min ideala storlek) så sitter klockan ganska okej på handleden. Kronorna kan dock sitta lite obehagligt till om man har en liten handled och kan t.o.m. göra ont om man bär den under längre tid. Jag tror att denna klocka passar de med rejäla handleder bättre och den kommer då förmodligen sitta både snyggare och mer bekvämt. Gummibandet som medföljer sitter lite stelt mellan bandhornen och jag hade till en början svårt att böja till det. I övrigt är bandet väldigt tjockt och slitstarkt vilket passar en dykarklocka väl.

Omdöme

Gillar man en rejäl dykarklocka med vintagekronograf och funky-känsla så finns det inte många ute i marknaden som slår Sorna i prisklassen under 5000 kronor. Enormt prisvärd och du lär sticka ut en del när du bär den; en bra konversationsstartare kanske?

Positivt:

 • Härliga färger som ger en riktig funky-känsla
 • Fin vintage-design
 • Kan väljas på gummiband eller handgjort läderband
 • Safirglas
 • Bra urverk
 • Oerhört prisvärd

Negativt:

 • Passar inte de med mindre handleder
 • Gummibandet ger ingen bekväm känsla


Specifikationer:
Boettmaterial: Rostfritt stål
Diameter: 44 mm
Tjocklek: 15,7 mm
Bandhornsbredd: 22 mm
Vattenresistens: 200 m
Funktioner:
– Timmar, minuter, sekunder, datum
– Kronograf – sekundvisare och minutvisare
Urverk: NE86A automatic
– 28 800 svängningar i timmen (4 Hz)

Pris: 295 Euro/ca 3029 kronor (med gummiband) eller 395 euro/ca 4055 kronor (med läderband)

Mer info om märket och klockan: http://www.sorna-watches.com

5 KOMMENTARER

  • Tack för din kommentar! Om du menar att priset är förvånansvärt lågt så håller jag med dig. Det kan vara ett utgångspris för ett märke som försöker slå sig in i marknaden. Skulle inte förvåna mig ifall priset ökar sen.

 1. Om jag förstått rätt så kostar NE88-urverket runt $300, säkert billigare i bulk vilket i slutänden borde ge klockor i 4-5000-kronorsklassen. Vi ska försöka plocka in en klocka med detta urverk för test!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.