Vi dyker ned i fob Paris avantgardistiska universum.

Ett av privilegierna med att göra det vi gör här på Klockrent är att få upptäcka klockor och varumärken vi förmodligen aldrig hade bekantat oss med annars. För mig personligen är det kanske det bästa av allt – att få klämma och känna och gå på djupet med något som inte är som allt vi annars matas med dagligen, där det nästan bara är logotypen på urtavlan som är den stora skillnaden.

En sådan resa ska vi ut på nu. Det här är fob Paris, ett franskt varumärke som byggt ett helt eget litet avantgardistiskt universum där man tolkar dåtidens design med framtiden. Det här är vad som händer när tre unga ingenjörer bygger ett eget klockvarumärke.

Allt började med ett gammalt fickur och det är därför inte så konstigt att det här finns en uppsjö av just fickur i olika storlekar och färgkombinationer. Jag tycker själv att fickur kan vara alldeles fantastiska, men någonstans verkar vi ha enats om att de tillhör det förflutna. Så att få en modern nytolkning av fickuret känns riktigt kul. Varianten i rostfritt stål (R50) råkar för övrigt vara min klara favorit i den uppsättning modeller jag fått titta närmare på – fantastiskt läcker. 

Den lite mindre varianten i mattsvart, R40 har en suveränt mönstrad urtavla.

Den kan även bäras på handleden med detta minst sagt framträdande armbandet, på vilken fickuret enkelt knäpps på och av – en riktigt finurlig lösning. Det är naturligtvis i läder och har en nästan lite gummerad känsla. 

Armbandsuren är, som ni ser, också inspirerade av fickuret. Kronan sitter ovanför klockan 12 och det mest framträdande utöver detta är de ”sotade”, nästan lite ”rökiga” glasen som skiftar läckert beroende på betraktningsvinkel. De finns naturligtvis också i olika storlekar och färgkombinationer. Det är för övrigt Miyota-verk som sitter i såväl fick- som armbandsuren, vilket skapar en attraktiv prisbild – mer om det längre ned.

Den sotade finisheringen är inte lika framträdande över balanshjulet.

Designen är överlag väldigt ”rå”. Här är det inga eleganta avfasningar eller smakfulla möten mellan polerade och borstade ytor. Det är mer rakt upp och ner industrialism möter en tolkning av futurism.

När allt kommer omkring måste jag säga att jag verkligen uppskattar vad fob paris åstadkommit. Det är inte ett varumärke för mig (bortsett från fickuret R50), men det är något som kan tilltala en helt annan publik, som inte alls fastnar för den traditionella designen. Klockbranschen har länge varit på tok för konservativ och ska vi locka nya entusiaster behövs initiativ som dessa. 

Jag är genuint fascinerad av det man skapat här och de kan säkerligen hitta ett följe även bland mer ”traditionella” klockentusiaster. De som vill kika närmare på fob paris kan göra det på deras webbshop, men vill man se dem ”live” så finns dem tillgängliga på Showroom Wenngarn i Sigtuna.

Priserna rör sig någonstans mellan 5000-10 000 kronor.

1 KOMMENTAR

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.